Reklama

Reklama

Jak se kalila ocel

  • Sovětský svaz Kak zakaljalas stal (více)

Film je adaptací autobiografického románu Nikolaje Alexejeviče Ostrovského. Hlavním hrdinou je patnáctiletý Pavka Korčagin, který koncem roku 1917 pracuje jako pomocná síla v kuchyni. Jednoho dne už nesnese šikanu ze strany mistra a jde si hledat jinou práci. Pavlův starší bratr, vlakvedoucí, mu pomůže zajistit místo v opravně vlaků. Ještě počátkem roku 1918 okupují Sovětský svaz Němci. Pavkovi se podaří jednomu z nich ukrást pistoli. Díky ní se může stát součástí Rudého jízdního oddílu. Z Pavky Korčagina se stává přesvědčený člen Komsomolu. (Snorlax)

(více)

Recenze (7)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dospívání poznamenané okupací a změnou politického systému udělalo z chlapce muže. A především na okupaci Ukrajiny Němci klade Donskoj velký důraz ve svém zpracování Jak se kalila ocel. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

V roce 1942 režisér Mark Donskoj natočil tuto první adaptaci Ostrovského prózy, kterou interpretoval silně aktuálně: soustředil se v prvé řadě na obraz německé okupace po brestlitevském míru západních sovětských územích, kolaborace, věznění a poprav Ukrajinců a hrdý boj proti Němcům. S kameramanem Borisem Monastyrským (nasnímal i následující Duhu, která tvoří spolu s Nepokořenými - taktéž jeho práce - volnou patriotickou trilogii) vytvořil obrazově uchvacující dílo, které za podpory hudby Lva Švarce, mluví tak inspirativním jazykem (na temné obrazy pochodujících německých vojáků, šibenice před popravou, ale i obyčejnou surovost při výslechu se zkrátka nezapomíná), že mě přesvědčuje o tom, že Mark Donskij byl nejsvébytnějším sovětským filmařem konce 30. a 40. let (zapomeneme-li samozřejmě na Ejzenštejna). ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Názov Ako sa kalila oceľ je myslený metaforicky. Znázorňuje silu sovietskeho občana, ktorý musel prejsť ťažkú cestu pri budovaní socializmu po Októbrovej revolúcii v roku 1917. Mladý hrdina Pavka Korčagin ( V. Perest-Petrenko ) bol symbolom mladých ľudí v Sovietskom zväze a film sa stal kultovou záležitosťou. Režisér Donskoj sa zameral skôr na komornejšiu stránku osudov, často používa prelínačky. Bol to dobrý ťah, vzniklo zaujímavé dielo, ktoré aj dnešnému divákovi dokáže priblížiť spomínané pohnuté časy. ()

hiczech 

všechny recenze uživatele

Kazdy narod ma svoje kultovni filmy. Toto je jeden z nich. Vzpominam si jak jsem jako ditko skolou povinne byl nucen chodit na takoveto propagandisticke snimky. Dnes, odstupem casu musim priznat, ze i tyto tendencni snimky tehdejsi doby mely a maji silu stat se klasikou. A pokud opomenu rudy obal tak se vyloupne skvele dilo, ktere stoji za to shlednout. Skvela klasika ruskeho naroda.. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Pokud pominu ideologii filmu, která má jednoznačně odpad, musím uznat, že kamera zde dokázala svoje. Také musím sebekriticky přiznat, že jsem byl připraven film přejet narychlo po obvyklé půlhodině a dát mu odpad. Nešlo to. Také musím přiznat, že s ruštinou mám potíže, takže mi jistě sem tam něco uniklo. Ale celkově se mi film líbil, asi pro tu svou „černobílou barvu“. Neříkám, že to bylo něco hodně převratného, ale jistě si to zaslouží svou pozornost. 201407228726/8729 ()

Reklama

Reklama