Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá studentka Chaja Silberschmidtová, židovka, která svou rasovou příslušnost nijak neprožívá a žije poměrně nespoutaným životem, pomalu ale jistě začíná vnímat bolest, kterou si z války Židé odnesli. Rodinný přítel přivede Chaju do ortodoxní židovské rodiny s pěti dětmi, kde nutně potřebují chůvu. A právě zvláštní chování otce Kalmana, které po osekání příznaků ortodoxního židovství tolik připomíná chování Chajiných rodičů, probudí v dívce zájem o kulturu a tradice, z nichž pochází. Stále víc jí dochází, o co generace jejích rodičů ve druhé světové válce přišla a jak velkou bolest s sebou musí dennodenně vláčet. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Scénář sází hlavně na zajímavě vykreslené postavy a mezinárodní herecké obsazení se jich s chutí a citem zhostilo. Skvělí jsou všichni, ale vyzvedl bych hlavně přesvědčivý výkon Isabelly Rossellini a malého představitele Simchy. Jeroen Krabbé to celé režíroval přehledně, s citem pro atmosféru i drobné detaily. ()

Reklama

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Povinnost zhlédnout pro každého, kdo se zajímá o židovskou kulturu. Skvělá je scéna, kdy Chaja se Simchou usedají na počmárané lavičky v parku. (244.) "?מה נשתנה, הלילה הזה מכל הלילות" ()

Lir 

všechny recenze uživatele

Neznámy, nenápadný, nepovšimnutý. Desať komentárov hovorí za všetko. A pritom hravo schová do vrecka väčšinu kúskov z tunajšej TOP 20. Krásna Laura Fraser ako Chaja žiari najviac - jej starostlivo budované puto k chlapčekovi Simchovi, ktorý nechce (?) rozprávať, je dušou filmu. Komika sa mieša s tragikou, kdesi pod hladinou pláva motív holokaustu, židovstvo ukázané konečne aj tak nejako ľudsky... Nič prvoplánové, nič patetické... Film nikoho neobviňuje, ale odkrýva identitu, hľadá a vykopáva stratenú batožinu... Harmónia príbehu vrcholí, keď zaznie nečakané "kvak", no krátko nato ako blesk z jasného neba... Ale život sa nesmie zastaviť, a preto "keď prichádzaš so zlou správou, pripoj k nej aj nejakú dobrú..." Nech tento film nezostane LEFT ako tie kufre. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Film si pamatuji matně, ale co si uvědomuji s jistotou na 100% je to, že se mě film, i stak silným tématem, nedostal pod kůži a dotokl se mě silným citovým pohnutkem. Rád bych jej viděl znovu a popřemýšlel nad ním a proto k *** rád přidám jednu* navíc a pokud jej opět uvidím. Kdo ví jak mé hodnocení dopadne. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama