Reklama

Reklama

eXistenZ

  • Kanada eXistenZ (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Hra nebo skutečnost? Kde končí jedno a začíná druhé? Kanadský thriller z budoucnosti možná nepříliš vzdálené. Allegra Gellerová, jedna z nejlepších počítačových programátorek blízké budoucnosti, se osobně účastní testování své úplně nové hry, zvané eXistenZ, s testovací skupinou. Tyto hry nové generace však potřebují tzv. bioport, neboli port zavedený do lidského těla. Hra se pak napojuje přímo na nervový systém hráče a zavádí ho do světů nejdivočejší fantazie. Při nahrávání nové hry do portů testovací skupiny je však Allegra Gellerová fyzicky napadena, nahrávání je přerušeno a systém poškozen. S pomocí pověřeného průvodce Teda Pikula se jí podaří uniknout, pronásledovatelé z konkurenční firmy jsou jim však v patách a navíc je unikátní virtuální systém nové hry téměř zničen. Jediná cesta, jak jej zachránit, je hrát hru s přítelem. Ted Pikul však nemá zaveden bioport...
Nový opus kontroverzního kanadského režiséra Davida Cronenberga s nečekanou pointou je tentokrát polemikou o hranicích virtuální a skutečné reality se všemi pocitovými a morálními důsledky pobytu člověka v nich. Téma filmu je vyjádřeno už v samotném schematu filmu, v němž je tato hranice téměř popřena volnými přechody mezi realitami, což postavy samé i diváka udržuje v neustálé nejistotě o tom, kde jsou a s kým vlastně mluví. Výprava Cronenbergova filmu nijak nezaostává za esteticky bizarním světem ostatních jeho filmů, ovšem ani za fantazií některých již dnes známých počítačových prostorů. Film získal Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně 1999 za Mimořádný umělecký přínos a v témže roce Cenu stříbrného vřískotu na Festivalu fantastických filmů v Amsterodamu. O rok později získal kanadskou výroční filmovou cenu Genie za střih. (Česká televize)

(více)

Diskuze

shuster

shuster (hodnocení, recenze)

Jeden dalsi film, ktory "trpel" na nasledky vydania v roku 1999 - nazvyme to v roku Matrixa...
Ale na rozdiel to takeho 13teho poschodia, ktory povazujem za lepsi, a "realistickejsi" scifak ako Matrix, toto bol jeden chaos...
Ja viem, ako sa to autor snazil, ale spracovanie bolo dost chaoticke a neprehladne. V podstate si to kazdy mohol vysvetlit inac, co je dost chybne.
Matrix bola bravurne vizualne a efektovo spravena picovina - paci sa mi.
13. poschodie - je pre mna fakt realisticky spracovany scifak - za mna topka.
Toto je zlatanina bez ladu a skladu - originalna myslienka, perfektne obsadenie, nie zle spracovanie, ale ten scenar je jednoducho chaos.

Braveheart

Braveheart (hodnocení, recenze)

Po delší době jsem se opět podíval na eXistenZ, tentokrát konečně v originále, a musím říct, že Jude Law a Jennifer Jason Leigh tady prostě válí. Film tak trochu Matrix, tak trochu Inception, všechno notně řízlé Naked Lunch. Tohle prostě člověk buď miluje nebo nenávidí.

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

První polovinu filmu to pro mě byl jasný "odpad". Kdyby to měl být horor, tak slušné tři hvězdičky. Ale ze scifi tam nebylo nic.

Poslední třetina mi ale slušně připomněla Počátek a podobná díla a já takové zvraty a nejistoty rád. :) Ale stejně kvůli těm oblemcanejm konzolím a obojživelníkům dávám jen 4 hvězdičky. Začátek mohl být zkrácený a naopak konec mohl být více napjatý a rozvedený.

A k tomu, že tu někdo spekuluje co měl znamenat konec, jestli ještě hráli nebo ne, tak podle mého názoru věta "Ještě pořád hrajeme?" měla značit jen a pouze fakt, že tento styl "her" opravdu narušuje vnímání reality, jak bylo atentátníky na konci řečeno. :)

 

Ale ještě se mi nelíbila jedna věc. Tak významné osoby, tak drahé hry, a premiéra a generální zkouška hry se odehrává v nějakém kostele? (či stodole?). Vím že to je kvůli rozpočtu, ale stejně tak dobře to mohli dát do bílé haly ve filmových laboratořích a vypadalo by to víc futuristicky a stálo by to stejně.

mendrit

mendrit (hodnocení, recenze)

Jakoze bys radeji chlupatejsi verzi, mit konzoli i misto plysaka ? :-D

xhc

xhc (hodnocení, recenze)

skutocne zmiesane pocity ... film som videl vyše po 10 rokoch jeho uvedenia, myslienka ma zaujala ale jeho spracovanie - dusledek doby :-) grady to nabera asi od polovice filmu, dovtedy som pocitoval silne nutkanie nudy :-) ale vcelku film hodnotim ako dobry, zasluzi si ho pozriet az do konca /osobne som pri nom zaspal a dopozeral na druhy den - tentokrat nie v noci ale poobede .. 3*

st.ranger

st.ranger (hodnocení, recenze)

Taky jsem se na to po dlouhé době podíval a aspoň v klidu vychutnával detaily, které vedly ke zdárnému konci.

mendrit

mendrit (hodnocení, recenze)

Po case jsem se na nej podival znovu, opet me chytl od prvnich minut, ale nekoukal jsem se sam a kamoska me donutila film vypnout. Jeden z nejlepsich filmu a ona tim tak opovrhuje ....

Fractalus

Fractalus (hodnocení, recenze)

Vynikajici kyberpank! Kdyz se tak divam na kometare nedivim se vysokemu procentu lidi co to nepochopilo, prestoze vse dokoknale zapada do sebe. Taky jsem se ze zacatku podivoval 'proc ta lacina zadni projekce? proc jsou herci tak divni?...' Jde o to akceptovat 'grafickou uroven' predstavovanych virtualnich realit...brat tento film jako zaznam prubehu pocitacove hry. On ten film neni natocen 'beckove' ani scenar neni 'nudny'(jak nekteri tvrdi)...dnesnim PC hram taky tolerujeme voskove figuriny a misty se rozpadajici polygony. Kdyz si vzpomenu ze ve stejnem roce vysla ta slatanina(rozumej reklamni material firmy Nokia a dalsich) Matrix plna totalnich nelogicnosti...Existenz je vyssi liga!

Motte

Motte (hodnocení, recenze)

Tento film opravdu neni pro kazdeho:-) Dost zvlastni scenar, pokud si pamatuju dobre cely film je velmi zvlastni a da se rici originalni.

eR_Skaarj

eR_Skaarj (hodnocení, recenze)

Ne, ne a ne. Film se spoléhá na svou výstřednosti... tváří se jako něco víc, jako něco co má myšlenku, nějakou hloubku nebo smysl. Ve skutečnosti je to jen snůška podivných, na sebe čirou náhodou navazujících scén... videohra ve videohře videohry na mě dojem opravdu neudělala. Váhám mezi odpadem a jednou *

 (hodnocení, recenze)

Hodně mi to připomíná Videodrome, jen ve vyhrocenější, ale co se týče zpracování, tak také bohužel slabší podobě.

nisha

nisha (hodnocení, recenze)

Jeden z nejpodivnějších filmů, co jsem viděla.., ale zajímavý a utekl pěkně rychle..

mendrit

mendrit (hodnocení, recenze)

Tak to byla teda pecka. Jsem zvědav jaké konzole budou za 10-30 let. Teď hry moc nehraju, protože mi příjdou málo reálné atd. a mám pro hraní sále vysoké nároky. Hold koukat se do monitoru není ono, ale připojit se do game-podu to by bylo něco jiného. A taky je zajímavá představa jak by člověk ve hře trávil moc času a fyzika herního světa by mu přišla přítelštějšní než ta skutečná, tak jak by se cítil v momentě kdyby se vrátil do reality.

Maslord

Maslord (hodnocení, recenze)

Preparádne Sci-Fičko, dobrý príbeh, zvraty aj herecké obsadenie. Pre mňa veľké prekvapenie.

kwietitze

kwietitze (hodnocení, recenze)

Jakýpak jako na tripu..je dobrý se dívat, jak by mohla pokročit technologie a vcítění člověka do hry..a zároveň varuje před nebezpečím lidské mysli..

Související novinky

Hollywood podle Cronenberga

Hollywood podle Cronenberga

07.02.2006

Intriky a výstřednosti všeho druhu v americkém filmovém průmyslu budou stěžejním tématem připravovaného tragikomického dramatu kanadského režiséra Davida Cronenberga (Dějiny násilí), MAPS TO THE… (více)

Reklama

Reklama