Velký Waldo Pepper

Drama / Dobrodružný

USA, 1975, 107 min

George Roy Hill

Henry Mancini

Film, jehož děj se odehrává v počátcích aviatiky. Film o špičkových letcích, kteří svými kousky na dvouplošnících bavili mnoho diváků, aby pak ve válce mnoho z nich padlo ve vzdušných soubojích. Tenhle film je pro fanoušky počátků letectví skoro povinnost a i ostatní se¨při něm budou bavit.(18.5.2003)

Snímek o zašlé slávě starých hrdinů a gentlemanských leteckých soubojích první světové války se zajímavým výkonem Roberta Redforda. Stojí za vidění nejen kvůli výjimečné závěrečné scéně, ale co do prožitku je to (pro mě) maximálně na 70%.(28.10.2003)

Snímek zaujme v podstatě jen výkonem Roberta Redforda a leteckými scénami.(30.5.2003)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $20,642,922Tržby Celosvetovo $-(7.6.2009)

• mandes

rozpočet : ? tržby americke : $20,642,922(23.12.2006)

V úvodu mě dost rozladil český dabing, který zapříčinil, že jsem si připadal jako uzavřený v sudu. Všechnu zlobu navíc podpořil první záběr na Roberta Redforda, jehož americký úsměv plný krásných zubů, ve mě vyvolával nutkání obmotat mu jeho bílou leteckou šálu kolem krku a utáhnout(samozřejmě ze závisti)..Nicméně jsem risknul- a nelituju, protože, ač jsem nikdy nebyl milovník letadel a po pravdě ty vejšky už taky žaludku nedělaj tak dobře, jako tomu bylo před pár lety, byl Waldo Pepeer docela příjemným zážitkem. Jen nechápu ten náhlý překop z komediální roviny do dramatu, to byla pořádná facka...(12.7.2009)

Neoslovilo mne..(26.1.2012)

Zpočátku průměrný úsměvný příběh z prostředí "Leteckého cirkusu", kde se majitel tohoto stánku s nebezpečnou atrakcí živí docela slušným způsobem na nebezpečném umění zkušených aviatiků. S přibližujícím se koncem snímku nabírá příběh na zajímavosti svým podtextem. Vyvrcholením nesporně zajímavého střetu dvou válečných pilotů znepřátelených armád (nyní již po mnoha letech po válce) je v podstatě dokončení jednoho, tenkrát ve válce, nedokončeného souboje. Tentokrát však v určitých mezích civilní slušnosti a ne "na život a na smrt". Všechna čest, salutuji tomuto scénáři a Robertu Redfordovi v roli "poblázněného" aviatika.(27.11.2008)

Velmi podceněný snímek, který nabízí nejen parádní práci kamery, velmi zajímavý příběh a skvělé herecké výkony, ale také kaskadérské kousky, nad kterými se tají dech. Špičková záležitost. Herecký projev Redforda mě v každém filmu doslova magnetizuje, musím ho neustále sledovat a naslouchat každé větě, kterou pronese. Je to zkrátka obrovská osobnost. Každý biják s ním je pro mě svátek..(28.4.2010)

Podivně krutý film v podstatě o ničem. Scéna, ve které se od doutníku vznítí tráva a od ní letadlo, je jedna z nejhnusnějších, co jsem kdy viděla. Možná jsem byla moc malá, abych to tehdy pochopila. Možná je v tom vážně profesorská odtažitost. Další film o výjimečném jedinci?(10.3.2003)

Nejdříve sem chtěl dát čtyři hvězdy, ale pak už to nebylo dobrý jako na začátku. Mě nikdy nebavily filmy o letání. Na tohle sem koukal pouze kvůli Robertu Redfordovi. Ale chození po letadlech jsem docela prožíval.(11.7.2009)

Nenáročný pohodový snímek, u kterého jsem se velmi dobře bavil. Tyhle retro role Redfordovi seděly.(8.10.2009)

Jak už jsem se při několika příležitostech vyznal, filmy s letadly (dvojplošníky obzvlášť) to u mě mají dobré. Když má snímek navíc scénář (W.Goldman) s vyklenutým dramatickým obloukem a nečekanými dějovými zvraty, špičkové kaskadérské scény a závěr, který L.Besson opsal ve své Magické hlubině, není co řešit.(8.10.2009)

Kamera : Robert Surtees. Hudba : Henry Mancini. Konvenční drama o průkopníkovi letectví. CHYBA VE FILMU - Když Waldo Pepper zkouší chodit po křídlech a vylézá z kabiny tak, na prvním záběru má kalhoty šedé, na druhém záběru je má černé a na dalším zase šedé.(25.4.2011)

Zvláštní směsice obdivného a úsměvného pohledu na dravý poválečný kapitalismus s tragikou bezohledné soutěže o peníze. Ve válce je nahoře ve vzduchu vše jednoduché - je to smrtící hra s přesně danými pravidly, ve které se každá chyba trestá smrtí. Dole na zemi však vládne "neviditelná ruka trhu" - záludná, chtivá, žádající si více a více, a které padají nesmyslně za oběť ženy i muži, stejně nesmyslně jako ve válce umírají děti, když má jít o souboj mužů. Kdyby té tragiky bylo více, kdyby Hill nestylizoval hlavního hrdinu dle zašlých černobílých fotografií z alba rámujících film, kdyby ubral trochu toho úsměvného pohledu na minulost, mohl se dotknout nebe.(12.2.2010)

Samozřejmě, že tento film nedosahuje kvalit "Butche Cassidyho a Sundance Kida" a "Podrazu", ale jde o zajímavý film se skvělým Redfordem a dobře natočenými leteckými scénami, a závěrečná scéna souboje obou pilotů je perfektní.(11.7.2009)

Film o-stále ještě-začátcích letectví, kdy piloti využívali při veřejných exibicích svých zkušeností z první světové války, zkoušeli nové triky, nové typy letadel. Zábavné, částečně komediální, částečně tragické.(18.5.2003)

Začátky letectví a takřka šílení muži na létajících krabicích. Rok 1975 a snad podobně šílení kaskadéři na určitě dost podobných létajích krabicích předvádí triky, při kterých divákovi musí mrzit úplně všude a všechno. Když si představíte to nebezpečí, které v době trikových efektů už nikdo nepodstoupí, je to dechberoucí. Robert Redford tomu už jen dodává takovou třešničku.(13.6.2010)

O těch, pro které se osudem a smyslem života stala křídla.(14.6.2010)

Koukatelná záležitost, na kterou však asi za pár týdnů zapomenete. Kdyby v tomto snímku nehrál Roberd Redford, patrně by mě ničím nezaujal. Vše co se na plátně odehrává, nevybočuje z jakéhokoliv průměru a proto, pokud tento film neuvidíte, o nic nepříjde.(29.9.2010)