Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prostý kovář Balian potká svého otce, kterého ani nezná, a ten mu nabídne, aby s ním jel do Jeruzaléma. Balian sice nejdřív nechce, ale pak zabije kněze, který odmítá dopřát klid duši jeho ženy, která spáchala sebevraždu. Rozhodne se tedy následovat svého otce do Jeruzaléma, aby smyl hříchy své i své ženy... Balianův otec umírá, ještě předtím ale pasuje svého syna na rytíře a žádá po něm, aby byl čestný. Balian má brzy příležitost vyzkoušet svou čest. Stávající král Jeruzaléma umírá a chce, aby mu dál vládl rozumný člověk. A takového vidí právě v Balianovi a nabízí mu ruku své sestry, ve které našel zalíbení. Jenže za cenu smrti jejího manžela, což nemůže čestný muž dopustit. Netrvá dlouho a neutuchající rozepře mezi muslimy a křesťany vyústí ve válku o Jeruzalém... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (1 191)

Lima 

všechny recenze uživatele

V kino verzi bylo až příliš znát, že střihačova ruka mocně úřadovala. V ní je totiž Balianův růst na žebříčku společenské prestiže až příliš uspěchaný. Jakoby změna z bezvýznamné kovářské nicky v člověka, který se stane královým oblíbencem a jemuž se v závěru klaní celý Jeruzalém a ve svých těžkých chvílích ho poslouchá na slovo, byla tak jednoduchá. Bohužel ani o téměř hodinu REŽISÉRSKÁ VERZE, která se mi právě dostala do rukou, v tomto ohledu příliš dojem nenapravila. I tak ale díky přidaným scénám působí film celistvějším a mnohem emocionálnějším dojmem, především díky přidané dějové linii onemocnění a smrti Sibylliina syna a následníka trůnu, která se je zcela zásadní pro vývoj děje. Moc pěkná je i přidaná scéna s hořícím keřem, plná symboliky podstaty válečných sporů na Blízkém východě. Naopak některé scény nemají pro vývoj děje přílišného opodstatnění. A celkové resumé - Scottův magnus opus NENÍ STRHUJÍCÍ film, ale je duchaplný a přemýšlivý, s ambicí něco sdělit a to se cení. A závěrečná mírová dohoda Baliana se Saladinem, křesťana s muslimem, musí být doslova pohlazením pro každého mírotvorce na této zemi :o) ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Na svoju stopáž plytká profilácia, bitky fajné, ale málo. Film si to vykročil všetkými možnými cestami kvalitného historického blockbusteru, ale ani jednu nedokončil. Vo výsledku teda ostávajú zmiešané pocity "no nebolo to zlé, ale ani dobré". Priemer šedučký šedivý, guláš planých chutí, ktorý má potenciál akurát byť čoskoro zabudnutý. Škoda. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: William Monahan .. "Bože, proč? Vím, že jsi to tak musel chtít, ale kurwa proč? Jestli je tohle království nebeské, tak jsem rád, že do nebe nepůjdu.." (ironická citace, ke které dodávám, že v žádné náboženství nevěřím..). Ridley Scott to dokázal - natočil nejslabší historický film poslední doby, respektive zpracoval slabý, velice slabý scénář, plný klišé a trapností. Nezastírám, že obsahuje spoustu silných myšlenek o (ne)smyslnosti války a (ne)toleranci náboženství, ale ta prostota okolo nejde přehlédnout. Herecké výkony jsou na dobré úrovni, tedy ty vedlejší, ten hlavní "kovář" na to zatím nemá utáhnout celý film! Abych také přidal svoje srovnání s Troja - ta byla tak o 30% lepší!. Za co Ridley Scott musím pochválit je zpracování obléhání města a závěrečná bitva - tedy druhá polovina filmu (ale u vytržení jsem nebyl, vím, že je to těžké se po skvostu LOTR nějak předvést..). Přesto doufám, že tohle byl načas poslední historický epos!!! Jejich kvalita čím dál více klesá a nechci se dočkat nějakých skutečných "odpadních perel". ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film, který má v sobě ohromnou sílu myšlenek, který zřejmě nikdy nepřestanou být aktuální, protože nám všem chybí vnitřní pokora a o respektu k odlišnostem už ani nemluvím. Sdělnost filmu podporují nejen skvěle napsaný dialogy, ale i obraz. Stačí vnímat detaily, třeba když se Saladin nechce šlápnout na kříž. Velká škoda, že se tenhle vnímá jen jako další "historický" velkofilm, protože on má v sobě mnohem, mnohem víc než jen klasický příběh o odvaze a velkolepé souboje. S filmařského hlediska se jedná o tradiční vizuální lahůdku made in Scott, která je odvyprávěna právě s citem pro podstatu filmu, takže ve filmu se dost mluví a velké bitvy se dočkámě až cca v půlhodinovém závěru. Pokud jde o herecký výkony, tak tady mám jediný jméno u kterýho bych se rád zastavil, Orlando Bloom. Orlando prostě není herec, nemá v sobě charsima a už vůbec v něm nevidím chlapa, který by dokázal to, co dokázala jeho postava v tomhle filmu: Není mu co vyčíst ve smyslu nesnahy, Orlando se se snaží jak kráva, Ridley z něj ždíme maximum, ale chybí mě tam prostě chemie. Na druhou stranu je tu jeden paradox, když jsem o tom filmu přemýšlel a dával jsem dohromady jména, který by Orlandovu postavu nahradily v celým kontextu téhle postavy, přišel šok, nenašel jsem nikoho kdo by se na tu roli hodil víc. Film, považuju z jeho obsahové podstaty za jeden z nejpřínosnějších velkofilmů posledních desítek let. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Začátek se nese v duchu "už abychom byli v té Svaté zemi a mlátili bezvěrce po hlavách", ale pak se to rozhýbe a... je to pecka! Doufám, že se co nejdříve dostanu k Director's cutu, který jiště zalátal několik dějově prázdějších míst. Podstatnou výtku bych měl ovšem k hudbě. HGW splnil svou povinnost na jedničku, ale použití hudby ze starších snímků je dost sporné (plný výčet hledejte u Meridia:)). Ridley a filmová hudba - to nejde moc k sobě. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (75)

  • V prodloužené verzi se objevuje i král Balduin V. - syn Sybilly (ve filmu Eva Green), jehož vláda se datuje mezi roky 1185 a 1186, kdy ve věku pouhých devíti let zemřel. (Ištván87)
  • Scéna zasadnutia kráľovskej rady Balduina IV. (Edward Norton) sa nakrúcala na nádvorí Patio de las Doncellas v sevillskom Alcázare. Tesne pred príchodom filmového štábu sa mramorová podlaha v súlade s historickou dokumentáciou zmenila na maurskú záhradu s bazénom. Ridley Scott však presvedčil stavebné úrady, aby povolili po dobu nakrúcania nádvorie vydláždiť mramorom. Po premiére filmu získalo nádvorie opäť svoju podobu so záhradou a bazénmi. (Arsenal83)
  • Natáčení obléhání Jeruzaléma trvalo 21 dní. Ve skutečnosti trvalo 13 dní. (HellFire)

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

26.03.2018

Jste fanoušky děsivých příběhů, ze kterých doslova mrazí v zádech? Tak to si na konci března nenechte ujít premiéru nového seriálu The Terror, při jehož natáčení se nechal režisér Ridley Scott… (více)

Posily pro Assassin’s Creed

Posily pro Assassin’s Creed

05.10.2015

Filmový příspěvek do herní série Assassin's Creed, na který dohlédne režisér Justin Kurzel (Macbeth), vypadá čím dál tím lépe. Michael Fassbender si v něm zahraje nového hrdinu Calluma Lynche, který… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama