Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Danny La Russo se přestěhuje s matkou z New Jersey do Kalifornie. V novém prostředí se mu příliš nelíbí, zvláště když se hned ze začátku dostane do konfliktu s místní bandou výrostků, vedených sebevědomým Johnnym, který nesnáší, že se Danny úspěšně dvoří jeho bývalé dívce Ali. Danny se chce naučit karate, aby se vyrovnal fyzicky silnějším chlapcům, kteří navštěvují místní školu japonského bojového umění. Starý Japonec Miyagi se Dannyho ujme, vyjedná příměří s Johnnyho partou a slíbí chlapci, že ho připraví na místní přebory. Snaží se svému žákovi vysvětlit základní věc - ovládáním karate se má násilí zabránit, nikoli ho provokovat. Danny zprvu nechápe, proč má místo nácviku úderů natírat Miyagimu plot a leštit auta, ale Japonec chlapci dokáže správnost svého přístupu. Danny zahájí přebory váhavě, ale postupně se zlepšuje a dostane se až do finále... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (256)

castor 

všechny recenze uživatele

Někdo připomíná Rockyho, to je ale trochu jiná liga a hlavně zbytečné srovnávání. I když za oběma kousky stojí chicagský rodák John G. Avildsen. Hit ročníků narozených zhruba v letech 1980 až 1985 bezostyšně využívá stokrát omleté klišé, kterak nové prostředí a nová láska přináší i nové konflikty, které našeho hrdinu přivádějí až ke starému bonsajovému panu Miyagimu, který se stane jeho učitelem a mentorem. Otřepaná pohádka o cestě za získáním úcty a holky snů tehdy prostě zabírala. A dokonale vydělala (stála nějakých 8 milionů dolarů, celosvětově utržila 100 milionů). Představitel Daniela je z ústřední trojky (vedle Johnnyho a Ali) paradoxně nejstarší, ač vypadá, že je mu sedmnáct. Na druhou stranu má ovšem dar, že se mu modřiny a monokly hojí v řádu hodin... Jisté kouzlo to má i dnes, kdy snímek i přes přepálenou stopáž plyne docela svižně. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

O karate ani tolik nejde jako spíš o to jak se těžko hledá v neznámém prostředí místo v životě, kamarádi, přítelkyně... Film měl úspěch ne až tak kvůli bojovému umění, ale právě díky silnému příběhu. Jinak herci karate vůbec neovládali a kdo karate jen trošku rozumí, ten to vidí na první pohled. To je asi největší slabina filmu. Vtipné ale je, že právě onen některými zdejšími experty (viz. Gemini) tolik vysmívaný "jeřábí kop" je ve své podstatě s menšími změnami naprosto validní technika v karate zvaná mae-tobi-geri. Karatista Lyoto Machida tímhle kopem v MMA knockoutoval Randyho Coutura, čímž si vysloužil přezdívku Karate Kid! Pro srovnání - https://www.youtube.com/watch?v=1Y6L9kRRWdk ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Klasický teenagerský sportovní příběh není o akčních soubojích, vznětlivý chlapec (nový na škole s luxusní přítelkyní) musí nejprve přijmout obrannou filosofii karate, podstoupit kuriózní trénink (leštění aut, broušení podlahy, natírání plotu) a povznést se na duchu, než uspěje v turnaji proti svému šikanovateli z až úsměvně krvelačného doja Cobra Kai. Skvělý Pat Morita (nominován na Oscara!) jeho snažení mistrovsky vede i odlehčuje, jak sype z rukávu jedno zenové životní moudro za druhým, a (nejen) úplný závěr připomene prvního Rockyho. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Aj ked som videl tuto seriu v spravnom veku a v dobe, ked bola u nas v kurze, tak ma nikdy nenadchla. Napriek tomu, ze zapletka je roztomile naivna, osemdesiatkovu atmosferu mam rad, Miyagi je zabavny, Elisabeth Shue neskutocne nadherna, tak ma to nejak nebavi. Ralph Macchio mi nie je sympaticky a ani nie je dobry herec. Cela ta jeho romanticka linia ma vôbec nebavila. Zapletka s tyranom Johnnym musela byt otrepana uz v dobe vzniku filmu. Jedine co aj po rokoch funguje su treningove sceny s Miyagim pri ktorych nezabudne ani na svoje mudra. Bitky nie su zle, ale ani nic co by ma ohurilo. Prinajlepsom je to priemerny film. Po dlhych rokoch som si ho pustil len kvôli nadchadzajucej serii Cobra Kai a pravdepodobne si to uz viackrat nepustim. 5/10. ()

Nix 

všechny recenze uživatele

Já vím, já vím. Miyagi, Danny La Ruso, Zabka v nejlepších letech a tak málo hodnocení? No ano. Nikdy jsem nebyl fanda této série, hrozně mne Danny vytáčel a nebavil. Celé mne to hrozně nudilo a přišlo mi to blbý, ale tak, že se mi to ničím nelíbilo. Tahle série není má oblíbená, ale ano Cobra Kai je jiný kafé. Taky proto, že to není hlavně o La Rusovi. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (44)

  • Ralph Macchio (Daniel LaRusso) později vzpomínal, že se mu původně název The Karate Kid vůbec nelíbil. Připadal mu spíš jako něco pro děti a ne jako potenciální filmový hit. (NIRO)
  • Vo filme zaznie skladba "Cruel Summer" od ženskej skupiny Bananarama. Skladba bola najskôr vydaná skupinou ako samostatný singel v roku 1983. Pieseň sa v tom roku dostala na ôsme miesto v gnglickej hitparáde UK Singles Chart. Po zaradení do filmu jej popularita veľmi vzrástla a dostala sa na deviate miesto v americkom rebríčku Billboard Hot 100. Aj napriek tomu skupina nedovolila, aby bola pieseň zaradená na album soundtracku k filmu. V rebríčku 100 najväčších hitov 80. rokov sa umiestnila na 44. mieste. Billboard označil skladbu číslom 13 na svojom zozname "100 najlepších skladieb dievčenskej skupiny všetkých čias". (Raccoon.city)
  • První scéna, která byla natočena, byl trénink na pláži. (Claude Speed)

Související novinky

Nový Karate Kid přivítá staré známé

Nový Karate Kid přivítá staré známé

25.11.2023

Legendy z plátna jen tak nemizí, zvlášť když je nostalgie v kurzu. Přibližně za rok a pár dnů, tedy 13. prosince 2024, by měla do kin dorazit nová reimaginace klasiky Karate Kid od studia Sony… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Zemřel John G. Avildsen, režisér Rockyho

Zemřel John G. Avildsen, režisér Rockyho

17.06.2017

Jméno John G. Avildsen vám samo o sobě zřejmě nic neříká, tenhle pán ale vzkřísil hned dvě milované legendy. Právě on dal kariéru Sylvesteru Stallonovi, když udělal z Rockyho hit oceněný třemi Oscary… (více)

Reklama

Reklama