Reklama

Reklama

Šimocuma monogatari

  • Japonsko 下妻物語 (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Momoko je slaďoučká lolita vyžívající se v krajkových šatečkách a dekadenci rokoka. Koupit si vytoužený outfit ale něco stojí, a tak Momoko prodává oblečení značky Versach, které zbylo v domě z gangsterských dnů jejího otce. Pro oblečení si na vyšperkovaném mopedu přispěchá přidrzlá Ichiko a zvláštní, vynucené přátelství může začít. Momoko, zakládající si na své samostatnosti, je Ichiko zpočátku na obtíž, cesta k vysněné výšivce na motorkářském kabátě, ale obě dívky stmelí dohromady… (Natascha)

(více)

Recenze (39)

Marius 

všechny recenze uživatele

Prirovnávanie k Amélii má zmysel len potiaľ, ak ste schopní predstaviť si, že Améliu prekreslia do mangy, následne pretavia do anime a potom natočia japonsky uleteným štýlom celovečerný film. Ak je vaša predstavivosť na takejto úrovni, potom máte hmlistú predstavu ako asi Shimotsuma Monogatari vyzerá. Momoko je zástancom štýlu Lolita a zásadne sa oblieka do kostýmčekov šmrcnutých rokokom. Celým filmom nás sprevádza jej komentár, pričom začíname "koncom". Postupne sa cez opis života Momoko dočkáme humornej kritiky konzumného štýlu života (Obchodný dom "Jusco") , histórie skvelej značky "Versach" a jej "únie" , gangsterskej dedinky teplákovo a nebezpečnej mopedárky Ichi(g)ko. Príbeh je preplnený bizarnými postavami ako Jednorožec (ktorého "nástup" na scénu nezabudne žiadna panna :-) ), "Rokoko no Kami sama", vražedná babička, či smoliarsky otec. Napriek tomu, že dilema hlavnej hrdinky či radšej šaty nosí alebo ich pre druhých šije môže pôsobiť povrchne, pokiaľ nazriete hlbšie, je to problém podobný tomu Améliinmu - uplatnenie v živote, hľadanie vlastnej cesty životom a pomoc iným. Akurát je to natočené tak úchylne a zábavne, že na konci nebudete mať na ústach onen hrejivý úsmev, ale úškľabok od ucha k uchu . A najlepšia hláška ? Lolita gets berserk. 10/10 ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Při sledování Shimotsuma monogotari se skutečně nelze ubránit byť jen sebemenšímu srovnání s francouzskou Amálkou. Barvitý kýčovitý svět zabydlený svéráznými postavičkami viděný očima neodolatelně dětinské a naivní hlavní hrdinky, která disponuje slušnou vyřídilkou, obléká se do netradičních šatiček inspirovaných historickou érou rokoka a má až čarovné schopnosti, moderní vizuální styl vyprávění plný neotřelých nápadů, spousta humorných situací, vtipná představovačka rodičů, hrdinčino glosování děje.. Jenže! Shimotsuanský příběh je mnohem, ale mnohem šílenější, ještě více, než si snad dokážete představit. A je svým způsobem obscénní. Pokud by se šarmantní a rázná Pařížanka Amélie ocitla v Shimotsumě a stanula tváří v tvář oprsklé Ichiko, tak trochu vynucené kamarádky hlavní hrdinky jménem Momoko, a měla tu čest s jejím slovníkem, okamžitě by s děsem v očích utíkala z Shimotsumy, až by se jí za botkama prášilo.. A co teprve, kdyby potkala toho zjeva, který se pohybuje v místní herně.. :-) Prostě ujetí Japonci se zase jednou předvedli a natočili fantasticky zábavnou komedii, u které když se nebudete smíchy válet na podlaze, tak budete mít poťouchlý úsměv na tváři. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Taková absurdní blbina, u který vůbec nevim proč mě bavila, ale prostě je to tak, ono taky dívat se na Kyôko Fukadu v roztomilých krajkových šatičkách z dob rokoka je zábavný samo o sobě a je pravda, že být tam nějaká stará větev, tak by to nebylo ono. Nicméně to rozhodně neni zase jenom o tom koukat na Kyôko, i sám příběh je docela zábavnej a stylem vyprávění alá Amelie z montmartru dokáže velice dobře pobavit ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá komédia. Má veľmi dobrý príbeh o veľmi zvláštnom dievčati, ktoré miluje obdobie rokoka, kvôli čomu nosí krajkové šaty a pôsobí úplne nevinne a zraniteľne a to aj napriek tomu, že jej otec si zarába nelegálnym spôsobom. No raz sa zoznámi so svojim úplným protikladom, členke motorkárskeho gangu, ktorá je drsná a vulgárna a aj napriek ich odlišnosti sa stávajú priateľkami. Spracovanie sa mi páči, ale dalo sa z toho získať ešte o niečo viac. Už od začiatku to pôsobí skutočne perfektne, skvelá hlavná postava, množstvo perfektných nápadov, výborná atmosféra a celé je to tak vynikajúco uletené, že som bol prakticky nadšený. Ale po tej úvodnej dvadsaťminútovke to už trochu upadne, stratí to ten počiatočný náboj a začne to pôsobiť tak trochu stereotypnejšie, pričom nové nápady už neprichádzajú v takých rýchlych intervaloch, ale našťastie ani toto nie je zlé, stále je to slušne nadpriemerná úroveň, takže aj toto ma dosť bavilo, len ten úvod predsa len nastavil úroveň veľmi vysoko. A poteší aj záverečná fáza, ktorá síce na úvod nemá, ale je lepšia, než hlavná časť filmu. Trochu ma sklamalo nevyrovnané hlavné duo, zatiaľ čo postava nevinného dievčaťa je perfektná a bavila ma vo všetkých ohľadoch, jej priateľka, drsná motorkárka sa jej nemá šancu vyrovnať, ale tiež má svoje vydarené scény. A tak ma to po celý čas dostatočne bavilo, len to neudržanie počiatočných kvalít ma trochu sklamalo. Samozrejme musím pochváliť celú tú uletenosť, takýto netradičný štýl ma vždy poteší, viacero nápadov je skvelých a pri mnohých scénach som sa výborne bavil. Herecké obsadenie je celkom slušné, síce okrem hlavnej hrdinky mi už nikto neprišiel až tak výrazný, aby sa s ňou mohol porovnávať, ale aj tak ma jednotlivé vedľajšie postavy dostatočne bavili a aj sami sa dokázali postarať o pár dobrých scén. Réžia a technická stránka sú výborné, množstvo skvelých vizuálnych nápadov, páči sa mi zvolený filter a samozrejme aj tá spomínaná miera uletenosti. Už som videl aj lepšie japonské filmy tohto typu, ale aj toto ma dosť bavilo a nemám dôvod dávať horšie hodnotenie. 74% ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Spíš než šílené mi to přišlo viziálně roztomilé a dějově ještě roztomilejší. Na to že se jedná o komedii jsem nesmál tolik, kolik bych čekal, ale několik opravdu vtipných momentů tam určitě je. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Hamletovské "Byť či nebyť" sa v podaní japonskej Lolity mení na dilemu "Šiť šaty či radšej si ich len obliekať?", čo je vskutku dilema zapeklitá. Podstata je presnejšie v hľadaní samej seba. Prostriedkom k autentickému seba prejaveniu je podivné priateľstvo rokokovo odenej stredoškoláčky - večnej Lolitky s drsne sa tváriacou a agresívnou členkou dievčenskej mopedovej bandy. Výstredné, expresívne farebné, so spústou obdobne výstredných postáv (napr. čávo v herni s prezývkou jednorožec, vyzerá ako japonský manažér fínskej kapely Leningrad Cowboys) a tvorivých, snovo-surreálnych nápadov a anime vsuviek. Napriek značnej a zručnej tvorivej kreativite je hlavná línia dejovo plytká a nezaujímavá. Spomenuté oživenia tak-tak stačia na to, aby bol film dopozerateľný. Poznámka: Užívateľ Van Tom presne poznamenáva, že ide o popovú šialenosť. Nuž ale ako ju možno hodnotiť nadpriemerne, keď od útlej mladosti prirodzene, v rámci kultúrneho poznávania, razím i zušľachťujem heslo: "I hate pop"? ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Film je bohužel plný odkazů na japonské reálie, takže napoprvé si jej vychutnají na 100% pouze znalci Japonska. My ostatní se podíváme na domovské stránky filmu, kde jsou popsány všechny odkazy a to formou snadno přístupnou :) a pustíme si film ještě jednou. Důležitou součástí filmu je vynikající hudba Yoko Kanno a výběr písní, které zazněly ve filmu. Soundtrack by si fanda neměl nechat utéct. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Kam ty japonci na ty nápady chodí? Příběh o netradičním přátelství dvou dívek, z nichž jedna, Momoko, chodí v krajkových šatech a miluje rokoko, zatímco druhá, Ichiko, jezdí s motorkářským gangem a dokonce i plive!, je napěchován takovou spoustou krásných nápadů a neuvěřitelných vtipů, až to mozek pomalu není schopen pobrat. Nádhera, jaká se často nevidí, která je dle mého názoru o třídu zábavnější než zde často zmiňovaná Amélie. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Příjemný a zajímavě pojatý film o podivném přátelství mezi roztomilou lolitou a yankeeovskou drsňačkou. Už delší dobu jsem tento Nakashimův film chtěla vidět a teď, když jsem ho konečně zhlédla, musím říct, že mi dokázal vykouzlit úsměv na rtech. Anna Tsuchiya byla v roli yankee Ichigo skutečně povedená a s Kyouko Fukadou tvořily dobrou dvojku. Škoda je jen to, že i když jsem se u filmu bavila, nezasáhl mě nijak hlouběji, jako se mi to stalo u Kiraware Matsuko no Isshô, což je jiný film Tetsuyi Nakashimy. Přes tento nedostatek jsem však více než spokojená a dobrou náladu z tohoto filmu mi asi jen tak něco nepokazí. ~(4,2)~ ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Tak tuhle japonskou šílenost jsem moc nepobral, ale přesto se mi to docela líbilo, rozhodně to nebyla nuda, několik vtipů je opravdu výborných a celé "křiklavé" ladění filmu bylo také zábavné. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Na sladký moc nejsem a volánky a kraječky mne baví asi stejně jako to vyšívání a tak ani docela přesně nevím proč jsem si tenhle snímek tak užil. Značnou měrou se na tom určitě podílela roztomiloučká Kyoko Fukada a její rafinovaně diblíkovitá stylizace, ale celý příběh a způsob jeho vyprávění je originální kombinací absurdit, ztřeštěného humoru a popkulturních narážek (pro nejaponce možná nepříliš srozumitelných, ale o to zajímavějších) a věřím že většinu diváků dozajista pobaví. ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Hlavní postavou je půvabná Momoko, co má své vlastní názory na svět a především slušnou zásobu rozkošných šatů a její největší zálibou je mimo nakupování ve stylovém obchodě tvoření vlastního oděvu. Ta se seznamuje se svým opakem, drsnou Ičiko, zdráhající se projevit své city, pro niž je motorka celým životem. Nemají na sebe nejlepší názor, ale když se jejich síly spojí, mohou to dotáhnout daleko. Film vlastně není o ničem, odehrává se v roztomilém šíleném a vtipném stylu. Vizuální stránka je úchvatná, všude plno barviček, něžných krajek a také dobré hudby v kontrastu se surovostí a divokostí života motorkářského gangu, který se řídí zásadou, že ženy nikdy nesmí brečet na veřejnosti. Děj hraje až druhou roli. A to je právě to, co mi tam chybělo. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Film ktorý išiel úplne mimo mňa. Prvých 15 minút je vtipných aj nápaditých, potom sa to zvrtne na akúsi podivnosť o hľadaní si svojho miesta v živote s plejádou bizarných postavičiek a množstva scén, ktoré by skôr sedeli do animovaného filmu, než do hranej verzie. Hlavná predstaviteľka je pekná a páčilo sa mi ako furt padala na zem. Inak je to ale prostoduchý príbeh bez presahov, ktorý síce dokazuje Nakašimovu hravosť ako režiséra a tvorcu ale postráda to presah aký malo jeho Confessions. Iste dva rozdielne žánre ale v obidvoch je citeľný výrazný rukopis. Neviem. Uvidím čo jeho ostatné filmy. Toto ma ale nechytilo. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak toto mi nesadlo. Na môj vkus to je až príliš japonsky bláznivé. Ale kto má rád japonské WTF komédie, tak asi bude spokojný. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Roztomilý příběh o přátelství dvou-trochu nepravděpodobných-kamarádek........Od začátku to šlape krásně a většina scén je plná nápadů a vtipu....Problém je, že je to sem tam vyplněné jakousi divnou vatou, která celý film nepříjemně natáááhuje a zpomaluje.......Po zkrácení o cca 15 minut by z tohodle byl totální kult....................Pro japanofily nutnost(né li povinnost), ostatní jen hezky zabijou sobotní večer :) ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

..šišnuté, ujeté, hektické..fajn..aj keď, vážne začínam mať pochybnosti o pozitívnom vplyve klasickej hudby: len si to vezmite - raz strauss a valčíky, inde vivaldi.. .. .. btw. pekne vypointované.. a tak.. ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Absolutně šílená "komedie" u které se spíš než pobavíte unudíte. Naprosto šílená ústřední dvojka (motorkářka x rokoková lolitka) je sice celkem sympaticky povedená, ale celý děj je roztříštěn do řady epizod, které sice ve výsledku drží jakžtakž pohromadě, jako celek je to ale naprosto bizarní v tom negativním slova smyslu. Snaha odlišit se je navíc spojena i s vizuální stránkou, takže filmy a zmatenými střihy se nešetří, stejně jako neustálým prudkým světlem přímo do kamery. Tohle je prostě šílený experiment který ale bohužel při všem tom experimentování neskutečně nudí. Měl jsem co dělat abych nemusel vypnout. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Totálně crazy komedie. Celou hodinu a pů naprostý úlet. Je to příběh dvou "kamarádek". Jedna, ta hlavnější, je taková nanynka, která se stylizuje do doby Rokoka, oblíká se jinak než kdokoliv jiný a je ale neuvěřitelná kliďaska a egoistka. Prostřednictvím její postavy je zkritizováno snad všechno z jejího okolí. Maloměšťáctví, povrchnost, nekvalitní oblečení, Yakuza,... Smyslem jejího života je nakupování krásných šatů. Druhá je drsňačka, která je členkou motorkářského gangu. Přírodní holka. Tvrdá, brutální, sprostá, vitální. Ve filmu je ještě celá řada vedlejších postav a všechny jsou dost divné. Neustále sledujete absurdní situace a velice vtipné dialogy. Násilí, paradoxy, kontrast - to všechno přidává filmu na zajímavosti. ()

Reklama

Reklama