Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Některé filmy byly natolik špatné, že se téměř nepromítaly - například Odhalenie Alžbety Báthoryčky se dočkalo pouhých dvaceti představení, načež bylo navždy staženo z distribuce. Zmatečně sepsaný a neobratně natočený snímek aspiruje na satirickou nadsázku: pojednává totiž o lidech, které vidina filmové slávy zaslepí natolik, že nedokáží včas prohlédnout, že sedli na lep podvodníkům. Falešní filmaři totiž předstírají, že se chystají na velkolepý projekt... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

gstudio 

všechny recenze uživatele

Drama?! Zora Kolínská a její šedesátkový "chuligánský" žargón nemá chybu (raritní striptýz je bonusovou třešinkou na dortu). Emília Vašáryová je nádherná a kdyby neměla tu smůlu, že se narodila za ostnatým drátem, nepochybně by se zařadila mezi nejslavnější krásky evropského filmu 60. let. Tvůrci hledají ve filmové podobě skutečné události cestu k vyjádření rozčarování ze socialistických "světlých zítřků", kdy schopní utápěli talent v bezmocných snech a neschopní se drali na výsluní bez špetky slušnosti a sebekritiky. Ten film vůbec není špatný, má chuť toho nejlepšího z poloviny 60. let, kdy chtěl československý film nejen pobavit, ale také něco o své současnosti sdělit. Žel tato svoboda tvorby trvala v socialistickém Československu jen pár let, takže jsem ochoten i mírné nedostatky filmařům odpustit. Byl to čas experimentů a byl pro československé odvážné filmaře zatraceně krátký. Vědomě trochu nadhodnocuji, protože film si rozhodně tak příkré hodnocení nezaslouží. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Vtipná animovaná úvodní sekvence, včetně hudby a textu. Čachtická paní komplet se všemi hlavními postavami v pěti minutách. Brom řemeslo dokonale ovládá. Skoro by se chtělo říci, že úvod bylo to nejlepší, co se o Alžbětě natočilo. V prvních hraných minutách člověk netuší, jestli nejde o pantomimu. Rozetne to až Štercl mluvící slovensky. (Ta šílená doma, kdy Slováci dabovali Čechy a naopak, děs a hrůza). Vyfiknuté městečko slaví 500 a místní jdou filmařům po vyhlášení konkursu na ruku. I husička se hodí. „Prikadzujete?“ „Nie, odporúčame.“ Všichni chtějí hrát, pro někoho role bude, jiný ostrouhá. Podobenství se současností, které tehdy ani stínem nemohli tušit. Kostýmy jsou, mučírna je, jsou i tajemné zamčené dveře. Natáčení se rozbíhá, byť na hostině jsou jen halušky. Zato víc a víc vyplouvá na povrch, kdo co pro koho kdy udělala, případně neudělal. Do minulosti se prolíná současnost.“Neboj sa jich, před nami už stoja nahí králi.“ Podvodů je víc, nejen ve městečku, ale i ve filmu. Leckde podvodů na druhou. Pod dojmem současné vlny zájmu o Bathory fim oprášili, ale v podtatě v tom archivu mohl klidně zůstat. Snad jen závěrečné „Viníci sú zabudnutí, potretsané obete…“ ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Tak čekal jsem hodně velkej průser a ten se nekonal. Bylo to i celkem koukatelný, i když tam bylo spousta kiksů, přece jen bych to úplně nezatracoval. Film lehce rekonstruoval skutečné události, takže byl limitován. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Kde sa tento film celý ten čas schovával a odrazu keď beží v kinách Jakubisková Bathory sa tu objaví a popri tom nie je to vôbec zlý film. Vidieť aj na počte hodnoteniach filmu, že bol asi pekne dlhý čas niekde schovaný v archíve, pre asi nejakú tu extravagantnosť, či aj šteklivé scény, ktoré sú na rok vzniku dosť prekvapeným a asi aj osvieženým vtedajšej tvorby, a tak sa moc nečudujem, že stratený film sa objavil až dnes. Okrem dosť originálneho príbehu sa tu nájdu aj fajn hlášky, či vydarené komické scénky. /60%/ ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem větší propadák. Je pravda, že film, kromě Emilie Vášáryové a Jaroslava Štercla, nemá co nabídnout a v druhé polovině notně vaří z vody, ale extrémně špatný není. Ani sázka na atraktivní tema Čachtické paní podle všeho nezajistilo úspěch, takže jestli se na něj podívat, záleží hodně na zájmu o československou tvorbu 60. let, než o zajímavý filmový zážitek. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Film byl volně natočen podle skutečné události z počátku 60. let, kdy do města přijeli falešní filmaři, kteří totálně zesměšnili místní obyvatelstvo. (Kulmon)
  • Falošní filmári, o ktorých snímka pojednáva, si v skutočnosti odsedeli vo väzení niekoľko rokov za hanobenie Československého filmu. Mozog celého podvodu emigroval v roku 1967 do Švédska. (Raccoon.city)
  • Film bol v podstate diváckym prepadákom a po zhruba dvadsiatich premietaniach bol navždy stiahnutý z distribúcie. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama