Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co na tom, že je to pitomec? Je to bohatý pitomec! Půvabná vesnická dívka Anička Košáriková je zamilovaná do pohledného Paľa, který její lásku opětuje. Jenomže Paľo je synem hospodáře, který kdysi přišel na mizinu a sloužil u Aniččiných rodičů. Aniččina nedávno ovdovělá matka proto nechce o dceřině lásce ani slyšet. Rozhodla, že si Anička vezme rychtářova syna Kubu. Kubo je ovšem prostoduchý ňouma, ze kterého mají všichni legraci. Aničce ho přesto vehementně dohazuje i zchudlý hospodář Lovecký. Ten si sám chce vzít matku Košárikovou. Ve skutečnosti se už předem dohodl s rychtářem na tom, jak si oni dva po Aniččině sňatku s Kubou rozdělí majetek obou žen. Lovecký se nijak netají tím, že mu jde jen o bohatství. Jenže jednou to vdova Košáriková zaslechne. A když se ještě do věci vloží místní mládenec Michal, který je kaprálem u husarů, naberou události konečně ten správný směr...
Film z roku 1965, natočený podle divadelní hry Jozefa Hollého a zasazený do divadelně stylizovaných kulis, patří ke klasice slovenské televizní tvorby, která se na obrazovkách objevuje o každých vánočních svátcích. Příběh o lásce dvou vesnických milenců, kterým stojí v cestě lakota rodičovské generace, je především záminkou k inscenování slovenských svatebních zvyků a tradic z počátku 20. století. V postavě natvrdlého Kuby se zaskvěl oblíbený Jozef Kroner. (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Svého času šly v televizi každou neděli české pohádky. Na rozdíl od filmových jsem ty televizní moc ráda neměla. V širším ohledu to platilo i pro filmy. Televizní inscenace s divadelními kulisami se pro mne staly málo atraktivní. To se naštěstí změnilo. Kubo je televizní inscenace v takřka divadelním provedení zaměřená především na dialogy. Stačilo mi 15 minut, abych si Kuba oblíbila. Jednoduchost kulis mi učarovala. Celá inscenace je vlastně jedna velká folklórní slavnost se zpěvy a tanci. Úsměvné proklamace či babské rady a povídačky nechybí. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Martin Ťapák a jeho druhý filmový výlet do minulého století na slovenskou dědinu je, oproti debutové MARINE, naplněn i skvělým humorem. Jinak precizní obraz slovenského folklóru nechybí ani zde, vynikající skladby, tance - vše dokonale provedené. Stejně tak zobrazení sňatkových vychytralostí a rozumů, které se snaží milující rodiče i vesničtí dohazovači mezi sebou vyhandlovat. "A takovému byste mne dala" . Gazdina je gazdina, ale láska...ta i hory a chalupy přenáší, i když jsou jen nakreslené a místo zdí máme provázky. Všichni se setkáváme na jednom mostě a v jedné chalupě. I s tímto vybavením dokázal Ťapák vytvořit výbornou dobovou atmosféru. Aby ne. Herectví všech je naprosto brilantní. Slovenští herci dob minulých mají v sobě více přirozenosti a uvěřitelnosti, skutečně mě jejich kolovrátkové dialogy bavily, i když jsem občas v hlavě překládal o pár vteřin déle. Přenádherná Emília a Króner mezi svými kolegy excelují, pomilováníhodná a veselá Anička s překrásným úsměvem a jejím ojojoj povzdechem, byla dokonalá a obraz rozmazlenosti rychtářova synáčka + absence zdravého rozumu, může bez problémů vyústit v Kubka. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kubo obsahuje tri prvky, ktorým som venoval rovnomennú pozornosť. Za prvé dej, z ktorého som bol po chvíli zmätený ako Kubo zo života. Po druhé z televízneho vizuálu, vytváraného asi pre čo najmenší rozpočet. Ten je však vskutku originálne surrealistický (nehovorím, že hneď vydarený), keď upletené ploché domy a obloha pripomínajú pavučinu. Z toho by sa zakrútila hlava aj Piccasovi a Dalímu. No a za tretie slovenské ľudovky. Tie všetci poznáte, tak sa pri nich netreba zastavovať. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je to klasika. Plejáda najlepších hercov, tomu primerané výkony, úsporné dekorácie, hudby toľko, ako v muzikáli. A to je tak asi všetko. Klasiku chce mať každý pozretú, ale len máločo z nej túži vidieť i opakovane. I divákovi v mojom veku už filmy tohto rangu nemajú čo povedať. Nezaujaté uznanie je za tri hviezdičky. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

To som zíral, akými jednoduchými prostriedkami sa dá vystavať skvelý "folklórny" film. Výstižné dialógy, pekné ľudové obrady, vtipné povery... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Sexy Anička a retard Kubo sprostredkuvávajú príjemné chvíle. Pre nás chlapov, že sa ešte nájdu dievčatá či ženy, ktoré niesu zlatokopky a pre to krajšie pohlavie, že láska stále zvíťazí ( neplatí pre golddigerky ). ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Jozef Króner bol skvelý herec, a tento film je toho dôkazom, je to vlastne oslava čias dávno minulých, bez televízie, internetu, mobilov, keď sa vonku zišla celá dedina a spolu spievali a zabávali sa, ľudia asi žili vo väčšej chudobe ako teraz ale i tak boli viacej bohatší ... už sa blíži čas sviatkov čiže si to opäť raz rád pozriem ... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ze su 60. roky najlepsou dobou v ceskoslovenskej kinematografii, je zalezitost dlhodobo znama. A tento film to len potvrdzuje. Aj ked to sice nema na Kladivo na Carodejnice a podobne majstrstyky, film dobre odsypa. A Jozef Kroner /osobne tohto herca mozem, hoci v Europe znamenal hovno/ hra svojho Kuba vskutku bravurne, k tomu herci ako Vasaryova a Romancik /Kladivo na Carodejnice, Na pochode sa vzdy nespieva/ potesia. 60 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Prvýkrát som to videl celé a musím priznať...pekne zahrané, fakt veľmi pekne. Tradície síce nie sú moja parketa, spevy a tance vo filmoch rovnako nemusím, ale to išlo skoro by som povedal až dokopy. Na kusilsy sa musí dlho zvykať, také odfláknuté...ani neviete, čo je vonku a čo dnuka. Ale príbeh je nadčasový, to sa mu musí nechať. Hodnotenie: 70% ()

Mylouch

všechny recenze uživatele

Bez valných režisérských zkušeností upletená potěšitelně stylová inscenace ve folklórních kulisách aka Slovenská činoherná Predanka s Kronerem z oskarového roku. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Kroner zvládol Forresta vo filme už dávno pred ním. Akurát netvorí dejiny, iba ozvláštňuje dej okolo pytačiek. Inak by to bol iba hudobný film so slovenskými ľudovými tradíciami. Trochu ma sklamali v štúdiu natočené akože exteriéry. –––– Anča, aha, ja mám nožík! ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Od malička, ešte sme mali taký maličký čiernobiely televízor si pamätám na túto inscenáciu. Jozef Króner si zahral postavu trocha hlúpeho Kuba schuti. Táto inscenácia je klasické slovenské dielko. 80%. ()

Angelino 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne nadčasové. Krásna stredoslovenská hudba, úžasné kroje a príjemné prekvapenie, koľko krásy a hĺbky je ukrytej v našich tradíciách a zvykoch. A k tomu ešte Jožko Kroner ako Kubo... ()

kebom 

všechny recenze uživatele

Nevidiím nič zaujímavé na tom, ak má byť vtipné zosmiešňovanie postihnutého človeka, zdalo sa mi to nesmierne trápne a je to prvoplánový zámer, o nejako skrytom hlbšom zmysle a význame poukazovania na čosi to iste namlo byť... O kulisách a podobných hrôzostrašných záležitostiach sa ani vyjadrovať nebudem. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Slovenská vianočná klasika, ktorej som sa po mnohé roky oblúkom vyhýbal, nuž a teraz môžem pokojne konštatovať, že som v tomto smere nespravil žiadnu obrovitánsku chybu. Nechcem nijak znižovať význam folklóru, avšak mne osobne až takto výrazné zakomponovanie do filmu (mám tým na mysli najmä teda spievané pasáže, ktoré sú primoc časté a nekonečné) po chuti skutočne nie je, ba práve naopak - výrazne to znížilo môj osobný celkový dojem z iných zložiek filmu, ktoré boli zvládnuté pozoruhodne. Tým mám na mysli či už nesporne zaujímavý spôsob, akým bola netradične zdekorovaná tradičná slovenská dedina (tie umelecké kulisy sú priam pozoruhodné), humorná zložka alebo v neposlednom rade herecké výkony - kedy sa tu na natáčaní naozaj stretla takmer kompletná domáca herecká elita tej doby, ktorej krásnym spôsobom dominoval nenapodobiteľný Jožko Kroner, ktorý Kuba stvárnil naozaj božsky s patričnou noblesou. 60% ()

Pat_rick_fan 

všechny recenze uživatele

Nutno pochváliť výtvarne a nápadito poňaté kulisy, ktoré ma už od detstva na tomto filme spolu s čiernobielym vizuálom fascinovali. Príbeh a všetko ostatné trošku mi prišiel meh už vtedy :D ()

Reklama

Reklama