Reklama

Reklama

Čarodějné pohádky

(seriál)
Animovaný / Pohádka
Česko, 2002, 13x9 min

Obsahy(1)

Byl jeden táta a ten měl šest synů a jednu dceru. A tak je posílal po jednom do světa na zkušenou a každý z nich se v tom světě nějak vyznamenal... Kreslený animovaný seriál, na motivy svébytných pohádkových vyprávění J. Š. Kubína, jejichž poetiku a humor podtrhuje výtvarná podoba, evokující lidové malby na skle. Jednotlivé díly jsou propojeny postavou šikovné meluzínky Amálky, dcery zlé čarodějnice, která si vzala nejstaršího syna Pepina.

Názvy jednotlivých epizod:  1. Pepin
2. Matěj
3. Kokeš
4. Labuť
5. Franta
6. Medvídek
7. Honzíček
8. Zálesák
9. Jablka
10. Rohatá
11. Drak
12. Parádyje
13. Kačenka (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Večerníček, který v každém díle opakuje zaříkadlo "Čáry máry kundrbet" prostě dobrý být nemůže. Jsem jediný, komu to poslední slovo ze zaříkadla zní trochu... Divně a strašně nevhodně? ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdepak, vůbec to není tak špatné, jak by odpovídalo hodnocení uživatelů, ale tady narážíme na problém zakonzervování představ řady uživatelů o animaci z doby Milerova Krtečka nebo děl Zdeňka Smetany. Pravda je, že knihy pana Kubína, podle kterých seriál vznikl, nejsou vzhledem k použitému nářečí pro každého - jako dítě jsem se jimi obtížně prokousával. Večerníček ale promlouvá především obrazem a bohatě barevná kresba Tomáše Paula je sice "rozdováděná" a příznivec "klasiky" si na ni bude muset chvilku zvykat, nicméně má svůj půvab a je originální. Seriálu hodně pomáhá maximálně ujeté podání vypravěčky Barbory Hrzánové, která se musela při téhle práci dobře bavit. Celkový dojem: 70 %. Když nic jiného, může seriál rozšířit slovní zásobu, některé průpovídky a termíny jsou kouzelné. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

jsou i horší večerníčky, ale je i spoooustu mnohem lepších... grafické zpracování je opravdu mizérie a nebýt komentáře Báry Hrzánové, šlo by to rovnou do koše. 40% ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Jak říká (nehezky) Tom Viddle, kundrbet... a kurva, já slyšel kundrmet a jsem nadšený, pravda, má infantilnost nezná hranic a navíc, při zhlédnutí chrupu animovaným zjevů, již nehledám dále dentistu. Kundrmet forévr. A hlavně, Bára, Bára je vopravdu vopařanská kočka. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak i přes zajímavý obsah to má neuvěřitelně hnusnou animaci, a ten dabing je též příšerný. Nikdy jsem nečekal že budu až tak z večerníčku zklamaný a ejhle. Ono to jde. Opravdu neuvěřitelná slabota a jsem rád že vzniklo jen pomálo dílů. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale Čarodějné pohádky jsou jedním z nejlepších porevolučních večerňajzů. Z výtvarného hlediska hodně solidně nakreslený - dokonce s nepatrnou dávkou erotismu (i když netradiční stylizaci asi jen tak někdo neskousne), animace taky není vůbec špatná a vyprávění má nejen hlavu a patu, ale i vtip a říz. A protože nejde o seriál infantilní, roztomilý a kýčovitě podlézavý, dalo se celkem předpokládat, že narazí na vlnu nepochopení. Při tom je to práce, která má nespornou epickou i výtvarnou hodnotu. A "ne!" opravdu mi není líto dětí, že se na tohle musí koukat. Děti totiž ještě nemají zabedněný hlavy hloupejma předsudkama o vzhledu nebo obsahu kreslených seriálů. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Bezvadnej seriál, ale místním zastáncům dobrého vkusu se líbit nemůže. Čáry máry kundrbet, ať tady mám pívo hned. ()

Flaxik odpad!

všechny recenze uživatele

Nejdřív se mi to moc nelíbilo, po pár dílech se mi to úplně zhnusilo. Hnusně namalované, hnusně zanimované a hnusně namluvené. Znám pár dětí (fakt!) různého věku a různého vkusu, ale všechny se shodnou na tom, že je to velice kakaná pohádka. Nesmí totiž používat slovo sračka. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní grafika, pro někoho neskutečně odpudivá, pro jiného originální. Co je však velmi dobré, je dabing Báry Hrzánové. No určitě to není pro každého, malé děti to ale asi snesou. ()

M-arta 

všechny recenze uživatele

Osobitá čeština klasických pohádek Josefa Štefana Kubína mě hodně baví sama o sobě. V podání Báry Hrzánové dostává ještě další vlídný rozměr. Odhaduju, že vcelku nestandartní a trochu divoké výtvarné pojetí způsobí leckdy i zmatek (než si konzervativnější divák zvykne), ale na druhou stranu - tyhle originální kresby, mapy, krajiny, domy... jsou docela nezaměnitelné a rozhodně to není nuda ;-) ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch Večerníčků, na který jsme narazili zcela náhodou ve stojanu v supermarketu a já si ho hned na první dobrou absolutně zamiloval. Líbil se mi koncept, ve kterém jsme se v každém díle zaměřili na někoho jiného a epizody na sebe nepřímo navazovaly až do zdárného konce. Takhle mají vypadat hezké jednoduché pohádky. ()

Petr23 

všechny recenze uživatele

Strašně přeplácaný večerníček, divný příběh. A myslím že se to malým dětem taky dvakrát nelíbí. ()

Sipora 

všechny recenze uživatele

Neměla jsem původně vůbec v úmyslu psát k tomuto večerníčku komentář, ale protože mě překvapilo jeho nízké hodnocení na ČSFD, rozhodla jsem se jej zastat. Viděla jsem jej poprvé náhodně v televizi, když jsem byla s dětmi na návštěvě u babičky. Zajásala jsem, že po snůšce různého braku natočila konečně ČT krásný večerníček, jehož filmové ztvárnění nezůstává nic dlužno Kubínově předloze; rovněž se mi líbí jeho výtvarná podoba, která může být zdrojem kultivující se dětské imaginace. ()

Reklama

Reklama