Reklama

Reklama

Čarodějné pohádky

(seriál)
Animovaný / Pohádka
Česko, 2002, 13x9 min

Obsahy(1)

Byl jeden táta a ten měl šest synů a jednu dceru. A tak je posílal po jednom do světa na zkušenou a každý z nich se v tom světě nějak vyznamenal... Kreslený animovaný seriál, na motivy svébytných pohádkových vyprávění J. Š. Kubína, jejichž poetiku a humor podtrhuje výtvarná podoba, evokující lidové malby na skle. Jednotlivé díly jsou propojeny postavou šikovné meluzínky Amálky, dcery zlé čarodějnice, která si vzala nejstaršího syna Pepina.

Názvy jednotlivých epizod:  1. Pepin
2. Matěj
3. Kokeš
4. Labuť
5. Franta
6. Medvídek
7. Honzíček
8. Zálesák
9. Jablka
10. Rohatá
11. Drak
12. Parádyje
13. Kačenka (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Tsuki003 

všechny recenze uživatele

Juj. No, hodnocení tady mě trochu vyvedlo z míry, 55% se mi na tohle dílko (které považuju za jeden z těch lepších večerníčků) zdá nějak podezřele málo... Každopádně MNĚ se líbilo. Ty příběhy jsou vlastně inspirované lidovými pohádkami, jen je to zabalené v jednotném příběhu. Na "jinou" animaci si člověk musí zvyknout (ty panáčci jsou hrozně oškliví), ale pak už jsem si v klidu mohla užívat krásu české tvorby pro děti. A Báře Hrzánové přiznávám, že to namluvila výborně. ()

Randwulf 

všechny recenze uživatele

První série, kdy to z chalupy postupně odchází do světa šlape na výbornou... Švagrová promyšlenou sňatkovou politikou ovládne všechny hrady a zámky v okolí, Francesco se postará o pantátu a Giovanni si dál pěkně čte za komínem, tak by to mohlo být... Druhá série s Janíčkem už je bídná. Sedm a dost. Tak to v pohádkách bývá, ne? ()

Reklama

M-arta 

všechny recenze uživatele

Osobitá čeština klasických pohádek Josefa Štefana Kubína mě hodně baví sama o sobě. V podání Báry Hrzánové dostává ještě další vlídný rozměr. Odhaduju, že vcelku nestandartní a trochu divoké výtvarné pojetí způsobí leckdy i zmatek (než si konzervativnější divák zvykne), ale na druhou stranu - tyhle originální kresby, mapy, krajiny, domy... jsou docela nezaměnitelné a rozhodně to není nuda ;-) ()

Sipora 

všechny recenze uživatele

Neměla jsem původně vůbec v úmyslu psát k tomuto večerníčku komentář, ale protože mě překvapilo jeho nízké hodnocení na ČSFD, rozhodla jsem se jej zastat. Viděla jsem jej poprvé náhodně v televizi, když jsem byla s dětmi na návštěvě u babičky. Zajásala jsem, že po snůšce různého braku natočila konečně ČT krásný večerníček, jehož filmové ztvárnění nezůstává nic dlužno Kubínově předloze; rovněž se mi líbí jeho výtvarná podoba, která může být zdrojem kultivující se dětské imaginace. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdepak, vůbec to není tak špatné, jak by odpovídalo hodnocení uživatelů, ale tady narážíme na problém zakonzervování představ řady uživatelů o animaci z doby Milerova Krtečka nebo děl Zdeňka Smetany. Pravda je, že knihy pana Kubína, podle kterých seriál vznikl, nejsou vzhledem k použitému nářečí pro každého - jako dítě jsem se jimi obtížně prokousával. Večerníček ale promlouvá především obrazem a bohatě barevná kresba Tomáše Paula je sice "rozdováděná" a příznivec "klasiky" si na ni bude muset chvilku zvykat, nicméně má svůj půvab a je originální. Seriálu hodně pomáhá maximálně ujeté podání vypravěčky Barbory Hrzánové, která se musela při téhle práci dobře bavit. Celkový dojem: 70 %. Když nic jiného, může seriál rozšířit slovní zásobu, některé průpovídky a termíny jsou kouzelné. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama