Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Známá pohádka o princezně, která prospala dlouhých sto let... Zapamatovat si jména a osudy všech pohádkových princezen je sotva možné. Ale řekne-li se princezna Růženka, není pochyb o tom, že každý hned ví, jak to s ní bylo. Je to díky tomu milému, obyčejnému jménu, nebo proto, že její příběh je tak neobvyklý a zajímavý? (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

Dovolte mi, abych své pojednání začal z jiného konce. Nedávno jsem viděl film "Věčně mladá" z roku 2015, který pojednává o slečně, která přestala stárnout. No a poté, co jsem viděl tuto pohádku mi došla ta spojitost. Tady sice princezna usnula, ale taky přestala stárnout, stejně jako ta hrdinka z filmu. Takže mě napadlo, že uspávací kouzlo zlé sudičky Grizeldy, uvržené na princeznu Růženku a celé království je jako časová stáze z nějakého sci-fi filmu, ve které se zastaví čas. Dále mě taky došlo, že se ve spánku nestárne, což by mohlo mít i vědecký podklad, vždyť ve spánku probíhá regenerace celého organizmu a tak, jestli chcete být dlouho mladí, resp. mladé, spěte často a dlouze. ()

a-ja 

všechny recenze uživatele

"Ta hradba z růží by tě zranila, kdybys chtěl v nestřežené chvíli tam jít, kde leží dívka spanilá, uspaná prokletím zlé víly..." Tu písničku si pamatuji od toho roku, kdy pohádku poprvé dávali v televizi... A pohádku mám ráda, i když nevím, jestli víc nesnáším Evu Horkou nebo princeznu Růženku (blbý mi přijdou obě)... :-) Zato jsem měla moc ráda Helenu Friedrichovou, tak málo času jí osud vyměřil... Jo a to vílí kouzlo by se mi líbilo - kromě spaní taky zařídilo to, že se v zámku celých sto let vůbec neprášilo... ()

Reklama

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka vyprávějící jednu z mnoha variací na klasickou pohádku O Šípkové Růžence. Do hlavní role byla obsazena mladičká E. Horká, což samo o sobě naznačuje nevysokou úroveň díla. Tato nepřesvědčivá herečka představovala naivní princeznu s vizáží dítěte, nevyzrálým chováním a tradičně nevkusným oděvem a ani tentokrát mě nepřesvědčila o svých hereckých kvalitách. Musím však podotknout, že nebyla v této pohádce nejhorší, neboť toto její obvyklé místo zaujal její nápadník ovčák Václav, kterého představoval F. Kreuzmann. Nejmladší člen slavného hereckého rodu ztvárnil svou roli mimořádně prkenně a ospale a do páru s E. Horkou se tak překvapivě hodil. Nejvýraznější vedlejší roli ztvárnila princeznina chůva M. Hynková, jež mě také příliš nezaujala. Uraženou vílu, která přivodila na království spící kletbu, představovala S. Stašová a její vílí kolegyně H. Friedrichová a S. Sequensová. Ničím zajímavé královské rodiče představovala M. Dvorská a A. Filip. Jediné mírné vzrušení se objevilo při královských námluvách, což mají na svědomí nápadníci princezny V. Vydra a J. Knot. V malé roli ovčákovy matky se ukázala jeho skutečná matka A. Kreuzmannová. Bohužel musím konstatovat, že televizní pohádka M. Bobka s jeho variací na známý pohádkový příběh je po všech stránkách slabá a rozhoduji se mezi jednou či dvěma hvězdami, což se stává u filmů s E. Horkou standartem. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Stále natáčená Šípková Růženka je snad film od filmu horší. Tvůrcům chybějí nápady na vlastní scénáře a tak paběrkují na klasice. A pokud ji ještě zasadí do nemožných kulis, pomáhají si neuměle nakreslenými obrázky jako předěly a pozadím a princeznu hraje bezkrevná nemastná neslaná přenaivní Eva Horká, není už skoro co dodat. A ty dialogy. „Co jsou to pečené brambory?“, a „Ještě jsem neviděla živou ovci.“ Statické výkony, fádní herectví. Vydra a Stašová tam měli takové štěky, že už to nezachránili, ale pro ně je ta jedna *. Prosím, zvěte na svatby či křtiny všechny sudičky, ať už takové pohádky nevznikají. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Niektoré inscenácie by sa jednoducho nemali točiť. Toto bolo jednoznačne najtrápnejšie prevedenie slávneho rozprávkového príbehu, ktorý Vorlíčkovej rozprávke nesiahol ani len po členky. Aj keď ide o inscenované predstavenie, musí to mať nejaký aspekt umeleckosti...toto nemalo. Nesympatická hlavná postava a celkovo smiešny dej. Slabé. 20 % ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama