Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byl Hotel Praha betonové monstrum a tajný kryt pro komunistické funkcionáře nebo na tehdejší poměry odvážná a kvalitní architektura? Mohl nejbohatší Čech Petr Kellner budovu bez slitování zbořit nebo ji měl český stát zachovat pro budoucí generace? Už dlouho nic tak nerozrušilo pražské intelektuály a zároveň nevyvolalo nadšení obyvatel Hanspaulky jako demolice monstrózního Hotelu Praha. Ohromná svým rozsahem, nebezpečná svým provedením a úžasná svojí rychlostí. Režiséru Pavlu Křemenovi se ve filmu Hotel Praha story podařilo shromáždil ty, kteří si hotel objednali, kteří jej vymysleli, ty, co v něm pracovali, i ty, kteří se jej rozhodli zbourat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Občas jsem chodil okolo hrát Hanspaulskou fotbalovou ligu a hotel Praha tam najednou není. Ani v tisku se moc nepsalo o důvodech zbourání. Dokument vynikajícím způsobem vše osvětluje. Nechybí humorný okamžik s mladou malířkou demolice, nebo chvilky dojetí kdy bývalý ředitel hotelu Praha chodí napůl zbouraným hotelem a vysvětluje kde co bylo. Shrnul bych to: naddimenzovaný hotel s velkými tepelnými ztrátami v místnostech, chodbách a vestibulech by dokázaly obsadit dostatečným množstvím hostů (někdy bych i jen jeden host) pouze mezinárodní hotelový řezězec se svou klientelou. Co drobní vlastníci utekli, bylo fuč i vnitřní zařízení. Ministerstvo hotel jako kulturní památku nevyhlásilo. Hotel byl v klidné vyhlídkové části Prahy kousek od letiště i centra, 124 pokojů. I velké rezidence. Vyhledávali ho celebrity jako Tom Cruise, fotbalová reprezentace nebo za komunismu státníci k jednání (jak vysvětluje Miloš Jakeš). Hvězdy zde bylo možné snadno střežit. Tato architektura se nazývá "brutalismus" , architektura středomořské oblasti 50.let. , ale v panoramatu Prahy to možná bylo v této oblasti to nejzajímavější. Ovšem sousedi byli chudáci. Ti jsou za bourání rádi, zatímco ostatním je líto vložené energie a vůbec takového unikátu. Moudře to shrnul manželský pár důchodců, bydlících hned vedle: Viděli jsme hotel stavět a teď i bourat. Bylo to na naše poměry moc luxusní". Nyní bude ve spodní části pozemku škola, v horní louka. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Všetko je pominuteľné, stavby aj ľudia. Hotel Praha už nie je a rovnako tak Petr Kellner, ktorý ho nechal zbúrať už takisto nie je medzi nami. Zaujímavý, krátky dokument o unikátnej stavbe, ktorej zachovanie / demolíciu rozdelilo ľudí na dva tábory: https://dokumenty.tv/hotel-praha-story-dokument/ ()

Reklama

Galerie (7)

Reklama

Reklama