Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Richard Chamberlain ako Allain Quatermain odchádza do africkej džungle hľadať svojho nezvestného brata, ktorý tu pátral po legendárnom "bielom kmeni". Spolu so sestrou zmiznutého muža Sharon Stoneovou objaví dávno stratené Mesto zlata s diabolským vládcom Henrym Silvom, ktorý kruto zneužíva stovky bielych otrokov. Záchrancovia musia konať rýchlo, ak chcú uneseného muža aj otrokov oslobodiť. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $3,751,699Tržby Celosvetovo $6,000,000║ No tak toto bol nechutný kopanec od tvorcov, režisér svojou neschopnosťou kazí rad radom všetko, určite to malo na viac než takúto amatérsku tlápačku, v prvom rade kulisy boli celkom na úrovni, herci sa mohli snažiť ako chceli ale fakt neobratnosť režiséra kazila všetko. /15%/ ...moc do odpadu nechýbalo ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Druhý film s Allanem Quatermainem od Cannon Films je bohužel také prvním, na který viditelně dolehly začínající finanční problémy společnosti. Sequel relativně úspěšných "Dolů krále Šalamouna" měl být opulentním dobrodružstvým s fantaskními prvky, ale ve finále představuje zoufalé torzo s viditelně chybějícími záběry speciálních efektů či akčních moneyshotů, které měl točit druhý štáb či vytvářet trikové studio - nejzjevnější je to v sekvenci útoku lva, kde chybí jeho zastřelení, nebo pasáž z podzemní řeky, kde postavy s údivem koukají na něco, co ale diváci neuvidí. Těch pár záběrů s efekty, bez nichž by se vyprávění už neobešlo, pak vykazuje zoufalou lacinost a zfušovanost, vrcholem jsou pak děsivě zoufalé animatronické potvory. Škrtání v rozpočtu se projevuje také v dalších oblastech, např. hudba se omezuje na v zásadě jeden motiv, který hraje i ve scénách, do kterých se atmosférou vůbec nehodí. Vedle neblahých následků finančních omezení ale film doplácí i na zásadní změnu stylu oproti prvnímu quatermainovskému filmu. "Doly krále Šalamouna" sice vznikaly jako reakce na Indiana Jonese a "Honbu za diamantem", ale díky burleskní stylizaci nebyly jen pouhým parazitem, ale výkopem osobité série. Bohužel v honbě za ziskem a možná i tváří v tvář mrmlání diváků, kteří slapstick Quatermaina nepřijali, protože tupě čekali dalšího Indyho, se tvůrci tentokrát pokusili přiblížit konkurenci. Jenže kýžené velkolepé a jen lehce nadsazené dobrodružství se prostě nekoná kvůli zmíněným škrtům a výsledkem je marný paskvil, který předznamenal neblahý osud Cannon Films. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Jestliže první díl je roztomile naivní, tento je naivně hloupý. Hodinu trvá, než se dostanou do zlatého města, přičemž se jim vlastně nic moc extra nestane, a ve zlatém městě člověk nechápe, proč si tam vlastně toho frajera pustili, když ho teď chtějí vyhnat, a proč ten brácha tam nic neudělal, a z čeho všichni ti lidé vlastně žijí atd., atd. Někde mi přijde, že chybějí scény (třeba, jak se ti zlí dostali ven z města?) a samotná přetahovaná v bílých řízách oděných div ne andělů s domorodci je natolik směšná, až škoda mluvit. A Quatermain zde jen použije statickou elektřinu k roztavení zlata, jinak se moc nepředvede. Sharon tady vypadá pěkně buclatě a jejím úkolem je údivem poulit oči nebo trvat na svatbě. Jo, a ta zadní projekce a gumové potvory, to fakt nemohlo fungovat už ani koncem 80. let. ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Série snímků o Allanu Quatermainovi s Richardem Chamberlainem a Sharon Stone by asi nevznikla nebýt úspěchu Indiana Jonese. Musím říct, že první snímek Doly krále Šalamouna se mi docela líbil... byla to celkem vtipná, svěží, dobrodružná komedie se dvěma sympatickými hlavními hrdiny... Na o rok mladším pokračování s názvem Allan Quatermain a Ztracené Město Zlata je znát, že scénář byl šit narychlo. Vysloveně idiotský děj, kde se střídá jedna pitomější zápletka za druhou. Chamberlain v roli geroje bez špetky sebeironie a postava Sharon je odsouzená k neustálému pištění, vřeštění a následnému obdivnému povzdechu Quatermain... Hípísácký zloduch Henry Silva už je pak jen zkažená třešnička na zkyslém dortu :o( ()

pakobylka odpad!

všechny recenze uživatele

Allan Quatermain mi propláchl mozek tak důkladně, že nezůstala žádná kloudná myšlenka, kterou bych tady a teď mohla použít. Tak vás alespoň seznámím s větou, kterou jsem si přibližně v polovině filmu začala nevěřícně opakovat jako modlitbičku: Horší už to být nemůže. Ubezpečuji vás, že jsem se hluboce mýlila. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (3)

  • Na konci filmu po bitvě Allan skáče ze střechy do chrámu přes dřevěnou mříž. Je přitom vidět, že je zavěšen na laně. (Terva)
  • Poté, co Allan (Richard Chamberlain) odpaluje dynamit pod kamennou lavičkou, je možné zpozorovat, že na zem dopadá pouze lehký materiál podobný polystyrenu, nikoliv kusy kamene. (Pepy)

Související novinky

Hemsworth předchůdcem Indiana Jonese?

Hemsworth předchůdcem Indiana Jonese?

21.11.2015

Jméno Allan Quatermain už jste možná slyšeli. Sean Connery si tohohle dobrodruha zahrál v Lize výjimečných, adaptaci stejnojmenného comicsu Alana Moorea, a posléze se už nikdy nevrátil před kameru.… (více)

Reklama

Reklama