Reklama

Reklama

Pavouk

  • Kanada Spider (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh muže, osudově polapeného do sítí vlastní mysli. Dennis Cleg je po mnoha letech propuštěn z psychiatrického ústavu. Odjíždí do chráněného domu, aby tam dál žil svůj osamělý podivínský život. Ponechán napospas sám sobě, svým představám a vzpomínkám na dětství, kdy zdánlivou rodinnou idylu s milovanou maminkou a otcem narušil otcův vztah k jiné ženě. Komorní psychologický příběh podle románu a scénáře Patricka MacGrathea zaujme především díky výtečnému výkonu britského herce Ralpha Fiennese v titulní roli (také Schindlerův seznam, Sluneční svit, Harry Potter a Ohnivý pohár…). (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

Matty 

všechny recenze uživatele

Tak trochu divný pavouk. Táhne se jak zápach kyseliny máselné z bezdomovce, kterého hlavní hrdina mimo jiné připomíná. A tím „mimo jiné“ myslím třeba perverzního úchyláka se sklony k záchvatům zuřivosti. Zkuste mít za sympatický film, v němž podobný pobuda hledá jádro své výstřednosti - hezky po freudovsku hluboko v dětství. Šmíruje vlastní rodinu (překvapivě je přítomen i situacím, kterým za mlada přítomen být nemohl), natahuje si po pokoji metry provazů a cosi čmárá do velmi důležitého zápisníku. Jinými slovy: umění. Ale dost ironie, Pavouk je divný film divného Davida Cronenberga, hraje v něm divný Ralph Fiennes a nejspíš se nám snaží něco sdělit. Bohužel natolik asociálním způsobem, že budete rádi, když to skončí tak jak to skončí a všechno svedete na jistou duševní poruchu. Možná nakonec ani o nic jiného jít nemělo, lepší je po tom nepátrat, nic neřešit a s klidem přepnout na jiný program. 60% Zajímavé komentáře: lachim, Iroquaise ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Není to ani portrét duševně nemocného člověka, ani vyprávění o osudech vraha...není to snad...nic. Atmosféra sice výborná, herci už méně (Fiennes dobrej, ovšem jeho mumlání mě do žádné extáze nad hereckým výkonem nepřivedlo, o to víc jsem si vychutnal Mirandu Richardson.) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další pro mě totální úlet, který mě po celých 98 minut naprosto míjel. Jen jsem koukal na Ralpha Fiennese, který hraje postavu právě propuštěného muže, bývalého obyvatele psychiatrické léčebny. Během filmu se prolíná jeho minulost, kdy došlo k jedné tragédii, kvůli které skončil v blázinci a realita, v které chodí po svých znamých místech. Jsem rád, že tenhle snímek není to jediné co David Cronenberg natočil, protože bych ho asi po tomhle snímku dost nenáviděl :) ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Film mě zaujal svou stísněnou atmosférou a dobrými výkony Ralpha Fiennese a Gabriela Byrnea. Ale nečekejte žádnou strašně překvapující pointu. Dá se odhadnout, ale to nevadí. David Cronenberg umí, ale je pravda, že nebýt herců, bylo by to za *** ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Ticho, deprese, nemluvnost a přitom polovina věcí řečena navíc. Máloco je úmornější než sledovat půldruhou hodinu fatálně zjednodušený příběh se dvěma aspekty - zírajícím Ralphem Fiennesem a polopatickými flashbacky. Ani hypnotizující herecká hvězda mi nedokázala Cronenbergovu studii pochroumané mysli přiblížit. Intimita žádná, forma zbytečná. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Šaty robia človeka. A čím menej je človek človekom... tým viacej šiat potrebuje.“ David sa s nami zasa zákerne ale zábavne a inteligentne hrá (finále s „pusteným plynom“), no ťažko povedať, kam by to dokopal bez pavúčieho Ralpha Fiennesa, ktorému vo výrazných podporných rolách pomáhajú pijanský otec v podaní Gabriela Byrnea, Miranda Richardsonová v zaujímavej dvoj-úlohe či John Neville v roličke Terrencea. Pôsobivá atmosféra a pomalé, ako pavúk loziace tempo, sú hlavnými devízami ďalšieho Cronenbergovho skvelého, ponurého počinu. Ak sa vám páčil SMRTIACI BUMERANG a MALÝ MÄSIAR, neváhajte. Viac v mojej recenzii na Studna.net: http://www.studna.net/reviews/708/ ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Cekal jsem nejakou perfektni uchylarnicku, jelikoz se jedna o Cronenberga, ale tohle me fakt zklamalo. Hlavne je to cely o nicem a vyzni to do prazdna, navic i kdyz je Ralph Fiennes ve sve roli naprosto perfektni, to jeho mumlani mi za chvily lezlo na nervy a tudiz sem si postavu nijak neoblibil. Kdyz se dej zacal prolinat s minulosti, rikal jsem si, ze kazdou chvily uz musi neco prijit, neco co film nakopne a vynahradi mi nevyraznej zacatek. Jenze bohuzel se nic nestalo a tak proste film plynul a pak skoncil a nic z toho. A to, ze je tu pokus o zaverecnej zvrat je sice fajn, ale moc to nefunguje. Timhle me Cronenberg nezaujal. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Poměrně jednoduchý a skromný vzpomínkový příběh psychicky narušeného člověka, který jako duch prochází svými dějinami, téměř beze slov a s temnotou prostupující jak jeho myslí, tak i celou atmosférou filmu. Cronenberg se nechce nijak podbízet, nevychází vstříc diváku a svým chladným a odtažitým stylem režírování situuje film do opačné polohy působení než Čistá duše. Tím však mimo jiné vyvolává neblahé pocity nudy, film jakoby nic neříká - nedokáže své publikum řádně oslovit a vtáhnout... 5/10 ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Mysteriózní nevím (jestli tedy lze duševní chorobu považovat za mystérium), každopádně naprosto nevídané depresivní drama. Totální duševní zmar... ) :-[ Z téhle pavučinky se prostě nelze jen tak vymotat. A Ralph Fiennes je zkrátka neuvěřitelně uvěřitelný... Po tomhle filmu si s chutí vezmete prášek a budete rádi, že zatím neměli jste nikdy žádné utkvělé představy o tom, kdože vám to kdy vlastně měl ublížit... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdyby snad ještě někdo pochyboval o tom, že Ralph Fiennes je excelentní herec, má tady jednu cestu do hlubin Pavoučkovy duše.. Z diváckého pohledu upletl Cronenberg nehezkou, ale zato nesmírně účinnou pavučinku a vy jste buď tlustá moucha, co skrze ní v plné rychlosti proletí a nebo vás ta z pozvolna spředená síť obratně lapí v ponurém chladu nemocné mysli - té autorovy nevyjímaje.. „Clothes maketh the man; and the less there is of the man, the more the need of the clothes.“ ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ralphu Fiennesovi velmi pasují postavy duševně narušených chlapíků, jako například v Červeném drakovi. Bohužel v tomto případě mě film ničím nepohltil, přišel mi mdlý a podivný a ani Fiennesovo herectví to nezachránilo. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Absolutní mistr bizarností Cronenberg se tentokráte vydal po pěšině směřující od jedné choré mysli k druhé a zasvětil nás do života další rozviklané mužské identity. Minimalistický Pavouk vypráví o málomluvném, respektive mumlajícím Dennisovi, který je po letech propuštěn z blázince a během bezcílného bloudění špinavými ulicemi rozpomíná o svém (ne právě ideálním) dětství, ve kterém bylo všechno možná tak trochu jinak. Nezvyklé úhly kamery, vše přizpůsobeno hrdinově schizofrenii a tím pádem zvláštní optice, Cronenberg je opět krutý a zaměřující se na detail. Největším kladem filmu je pak bezesporu účast Ralpha Fiennese, v roli hnusně vypadajícího, zkrouceného podivína, přesto díky němu uvěřitelně ztvárněného, duševně nemocného člověka. Výsledek však nikterak neomámí.. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Fantastický film, ktorý ma úplne pohltil a zaujímal od začiatku do konca. Ralphovi a Mirande by som za ich herecké výkony dala Oscara. A Cronenbergova réžia je brilantná, pre mňa jeho najlepší film. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pavouky nesnáším, ale tohohle miluji. Ralph Fiennes potvrzuje, že je schopný zahrát cokoliv, ovšem pokud je jeho postava jakkoliv divná, tím lépe pro něj (a pro nás). Po prvním zkouknutí čtyři silné hvězdy, po druhém už pět bez mrknutí. A to, že jsem znal pointu, vůbc nevadilo. Jak řekla jedna moje známá - ten film je jako nanuk. Mrazivý, ale setsakra dobrý. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

78% - Pocity bezmoci, bloudění mezi sny a realitou, touha po vykoupení, i po pomstě - To je Cronenbergův Spider. Film na mě velmi zapůsobil svou syrovostí a "neskutečnou opravdovostí". Patrně vyčerpal z minima prostředků maximální výsledek. Tato sonda do šílencovy hlavy podbarvená skvělou hudbou Howarda Shora rozhodně stojí za shlédnutí, leč vzhledem ke své plochosti bude patrně náročná na koncentraci, bez které divák efekt filmu neocení. ()

Reklama

Reklama