Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O džentlmenských lupičích se vyprávějí legendy i po letech ve Francii o Arsenu Lupinovi, v Americe o Butchovi Cassidym a Sundanci Kidovi a v Anglii o dvojici Plunkett a Macleane, jež v polovině 18. století skutečně žila. Syn režiséra Ridleyho Scotta, který se vydal na profesionální dráhu ve stopách své rodiny, o nich natočil stejnojmenný historický dobrodružný film, i když s fakty přitom zacházel dost volně. Will Plunkett je zkrachovalý lékárník, James Macleane zchudlý důstojník. Setkají se v proslulém newgateském vězení, a protože by oba rádi žili na vysoké noze, dohodnou se na společném postupu. S pomocí Macleanových známostí proniknou do nejvyšších vrstev, začnou loupit ve velkém a díky galantnímu zacházení s oběťmi se jim dostane velké pozornosti i slávy. Kousky lupičů džentlmenů však budí takový rozruch, že o nich jedná i britský parlament, a zástupce vrchního soudce Chance dostane příkaz polapit je za každou cenu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Begbie a Sick Boy, Walliams a Lucas (v té době natolik slavní, že ani nebyli v závěrečných titulcích), středověkej rock'n'roll (no, spíš rave), zkrátka film co se s tím, i přes občasné zaškobrtnutí scénáře, fuckt nesere. Inu musím to počase zase jednou napsat- devadesátky byly cool as fuck. Ježiš, jak si moje duše, čím dál tím víc alergická na hollywoodský mainstream, u tohoto undergroundem a punkem líznutého filmu lebedila. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je to špinavé, plné nezáväzného sexu a násilia. Je to akceptovateľne postmoderné a vládne tomu najmä charizma Roberta Carlylea. Je to taký historický ekvivalent gangsteriek, kde taktiež fandíme tým zlým, lenže tu je ešte horšia tá svetská moc, takže je to v pohode. Zachraňuje sa v poslednej chvíli, dosť na riziko, to pretože postavy chápu, ako obecenstvo udržať čo najdlhšie v napätí. Pozerať jedine neskoro v noci. ()

Reklama

Vitason 

všechny recenze uživatele

,,Dámy a pánové, právě jste se stali svědky přepadení. Během kterého se vás tímto komentářem pokusím unudit k smrti. Jelikož jsem komentátor gentleman, tak k tomu použiji pouze slova. Místo drastických způsobů jakým je zpěv či herectví. Než vám sdělím, co si myslím o filmu Plunkett a Macleane, dejte prosím všechny šperky, hodinky, peněženky a telefony do velkého pytle." podobným vystupováním si dva bambitkáři, jejichž jména zdobí i název filmu, získávají nemalé bohatství a lidé s nimi pomalu začínají sympatizovat. Filmů na podobné téma jsme viděli celkem dost, takže tento se snaží být zajímavý alespoň formou, kdy vizuální zpracování a výprava jsou povedené. Na moderní hudbu v historických filmech jsem si již zvykl. Režisér Scott se navíc snaží zaujmout různými pokusy, jako například zrychlování záběrů, které jsou hezky provedené, ale jsou tak vzácné, že působí spíše rušivě. Ústřední herecké trio se mi velice líbilo (no hlavně Liv Tyler:-). Jen Ken Stott mi do role proradného vyšetřovatele vůbec neseděl. Plunkett a Macleane je celkem příjemný, svižný dobrodružný snímek, který svůj úkol pobavit zvládá velice dobře. Podobné filmy: Arsene Lupin (2004) ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Popkulturní čalamáda na obehrané téma "lupič(i) gentleman(i)". Bohužel však také doklad toho, jak to dopadá, když děti talentovaných tvůrců mají pocit, že musí za kažou cenu dělat cosi (no spíše tedy pracovat ve stejném oboru) jako jejich rodiče. Česká (nejen) umělecká - potažmo filmová (filmařská) scéna za posledních (třeba) dvacet let budiž toho důkazem. Asi je v tomto případě i vcelku příznačná právě ona >koprodukce< , i když je fakt, že mladý pan Scott taky mohl zabrousit někam do Bulharska, možná by tam našel ještě >lacinější< podmínky pro tohle svoje >veledíl(k)o< ... :-/ ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Tento film mi , ani nevím proč, utkvěl v paměti. Asi že neměl vůbec špatnou atmosféru, aspoň co se týče násilných scén a obrazů ve vězení. Ústřední dvojici jsem fandil. Jinak se mi taky líbila postava dekadentního homosexuála, který nakonce prohlásí, že do Ameriky nepojede, protože kdo by pak v Anglii kazil mládež. Asi to nemyslel jak Sókrates. Jako film vysílaný během týdne pozdě večer na komerční stanici to bylo rozhodně příjemné překvápko. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (2)

  • Film se nenatáčel pouze ve Velké Británii, ale i ve Španělsku a v České republice, konkrétně v Praze. (Yardak)

Reklama

Reklama