Hodinový pseudodokument o pokusu kanadské akademie pro výzkum erotiky. Sedm mladých dobrovolníků podstoupilo operaci mozku, která jim vzala schopnost mluvit, ale naopak posílila schopnost telepatické komunikace. Když se do experimentování přimíchají afrodisiaka a chemické dobrůtky, zažívají dobrovolníci polymorfní perverzitu. (5150)
hirnlego
Co to kurva...?! Neuvěřitelně rozvleklý (byť hodinový!) experimentální pseudodokument na téma telepatie a erotična (nutno podotknout, že dosti cudného), odehrávající se v obrovském depresivním betonovém domě jak od Le Corbusiera. Pokud někdo bude "stíhat" promluvy vypravěče hned napoprvé, pak před ním hluboce smekám - tohle je totiž... prostě psycho! Třetí Cronenbergův počin dává jasně najevo, že David byl už tehdy dítko vskutku nezvedené...(14.10.2006)
movie
100% za poutavý visuál. Byla by z toho pěkná foto knížka. Celý film je bez zvukových efektů, prakticky "němý", dlouhá série nekonečných záběrů doprovázená čtením vědecké zprávy na téma "telepatie" a "sexualita". Zdlouhavé.(5.11.2009)
Flipnic
Tohle je strašně moc divný!! A vlastně to nemá ani žádnej smysl a význam, dokonce ani vizual není kdo ví co ... Ale stejně je to super. Má to suprovou atmosféru, třeba člověka, kterej má fobii z velkých prostor a sálů, to musí úplně zlomit. Pocit samoty, hladu, odcizení, ne-života ... Už konečně chápu, kým a čím byl inspirován ještě lepší flick The Atrocity Exhibitions (2000)... Jen pro okrajové publikum, většina lidí nepobere a bude se nudit ... Výborná akorátní stopáž!!(20.9.2011)
Silas
Páč sem tomu nerozuměl ani slovo. Ale mýtický vypravěč mluví vcelku pomalu a srozumitelně..jen ty odborný výrazy neznám, no.(19.1.2007)
Tomco
Myšlienka samotného "pseudodokumentu" nie je až taká zlá, ako jej nudné prevedenie. Cronenbergova nápaditosť, úchylnosť a zmysel pre zaujímavú filmárčinu už ako tak začína bublať, no naplno to vyvrelo až o šesť rokov neskôr fantastickými Shivers. Toto ma žiaľ minulo.(25.1.2008)
Duke90
Moje pocity a kratke shrnuti: Pripadal jsem jak u nejnudnejsi z nejujetejsich vysokoskolskych prednasek plne ruznych blabolu me nic nerikajicich.......(22.6.2011)
Cushing
Vypadá to jako studentské cvičení, rozhodně to však stojí za pozornost. Brutalistní architektura, jejíž nezbadatelná temnota se střídá s ostrým bílým světlem, je kulisou intelektuálně vypjatého konceptu, který má do příběhu daleko. Postavy v interiérech, klaustrofobie stíhá agorafobii, rozpohybovaná fotografie betonových ploch, průhledů na prázdné plošiny teras, nekonečná schodiště vedoucí do hlubin a výšin nekonečného domu-světa. Film, který popisuje spíše prostor, v němž se cosi odehrává, než to, co se odehrává. Výrazně formalistní přístup autora przrazuje talent, který se plně projeví až mnohem později. Hodnotit lze všelijak. Jako studentský pokus je to dílo výjimečné, v Cronenbergově filmografii pozoruhodný a patrně důležitý počin. Jako samostatný příběh vyprávěný kamerou a herci to smysl ani hodnotu nemá.(11.11.2008)
5150
Oceňuji zejména velkou míru originality, kterou v sobě David Cronenberg prostě má, ale jinak se mi film moc nelíbil. Sledoval jsem ho velice pozorně, ale nějak mě nezaujal a s postupem času jsem jen čekal na konec. Nicméně i přes to všechno jsem vyrazil druhý den na CRIMES OF THE FUTURE a docela se těšil..))(16.10.2006)
Almásy
pridavam sa k hirnlegovi. pat hviezdiciek davam z povinnosti, cronenberg dokazal uz vtedy navodit tak depresivne a krute prostredie a psychologicky naturalizmus dialogov je priam neznesitelny. bravo david.(15.10.2006)
korinťan
Jo tenhle film je opravdu těžko koukatelnej. Promluvy vypravěče nestíhal ani překladatel (simultánní), natož pak já. Takže se provázanost obrazu a slova nedala pochopit. Cronenberg si připravil půdu pro další filmy. Tohle prostě funguje jako takovej úvod ke Scanners. Možná.(19.10.2006)
sandis
Zvláštní dílko... Chvílemi neuvěřitelně pomalu ubíhající... bez zvuku, pouze s komentáři vypravěče a občas jednotlivých postav. Chemie, telepatie, "erotično". Amor vincit omnia 6,66/10(19.11.2008)
PEZ
Nadmieru originalny experimentalny film (aj doslova, kedze pojednava o experimente - pise sa rok 1996). Prve co udrie do usi je ticho. Pocas celeho filmu nie je pocut nic, len obcasny hlas narratora. Ziadna hudba, ziadne SFX! Cely film je ciernobiely a dej sa odohrava vo velkej budove, ktora udrie do oci ako druha, pretoze spada typicky do architektonickeho stylu Brutalizmu (obrovska budova, plna dlhych chodieb, hranatych uhlov, masivnych murov...). V nej prebieha pseudo vyskum telepatizmu, na ktorom sa zucastnuje 7 mladych dobrovolnikov, ktori si nechali zoperovat mozog tak, aby sa nemohli inac dorozumievat. Rozpravac cely cas naklada vo vysokoskolskej kvazi-odbornej reci, co znacne stazuje pochopenie obsahu, je potrebne sa velmi sustredit. Jednoznacne sa tu jedna o vysmievanie pseudovede a pseudovyskumom, ako i prehnanemu pouzivaniu odbornych slov (nadbytocne), ale najde sa tu aj kopec zaujimavych impulzov, ako su drogy, rozsirovanie vedomia nimi, ci napr. otazka definovania "normalnosti" sexualnej orientacie. Samozrejme experiment prebieha nepredvidatelne....Cele je to ok, az na chybajuci hlbsiu myslienku, ktora by ma zasiahla. Formalne ale tazko s niecim porovnatelne - najma to neustale ticho umocnovalo temu telepatie. Kazdopadne mladucky Cronenberg ukazoval talent - rozpocet 3500 USD.(31.7.2011)