Reklama

Reklama

Vynález

  • USA Primer
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Čtyři přátelé/vynálezci amatéři sestavili po nocích a o víkendech v garáži jednoho z nich cosi, čemu ani jeden z nich nerozumí. Tenhle stroj už není jen obyčejný vyhledávač a kontrolor chyb, je v něm něco navíc. Něco, co žije samo, a dokáže cokoliv… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

bouncer 

všechny recenze uživatele

Jeden opravdový (od Mattella) "WTF?!" film. Ano zamotané je to neuvěřitelně, vysvětleného není nic a natočené je to skutečně amatérsky. Tvůrci se sice sympaticky snažili udělat nezávislý snímek, který bude opravdu zajímavý, netradiční v pojetí a lákavý hlavním tématem. Bohužel zapoměli, že nezávislá tvorba staví především na dobrém a originálním scénáři, ne patlanině několika bláznů. ()

Prcek008 

všechny recenze uživatele

Po opětovném shlédnutí musím film obdařit pěti hvězdami. I ty situace, které se zprvu zdály neopodstatněné mi nyní dávají smysl. První část, kde čtveřice matfyzáků staví "přístroj" se mi líbila už napoprvé. Ale druhá část, je to proč film vlastně vznikl. To kde se hraje s časem, zprvu zdánlivě opatrně v krabici, v garáži a ve skladu. Ale po podrobném prozkoumání jednotlivých scén se teprve začíná rozplétat mozaika časových konstrukcí Arona a Abea, kteří pilují situace v několikanásobných iteracích časových smyček. Na rozdíl od mainstreamových filmů, které trpí potřebou vysvětlovat situace polopaticky aby i Jarda z Horní dolní měl radost že film pobral, zde je odhalení velkoleposti ponecháno čistě na zvídavosti diváka, který může pátrat po těch nejdrobnějších detailech, jako zvuk nahrávky v pozadí, či sluchátko v uchu. Jednoznačně film doporučuji každému kdo se rád nimrá v časových smyčkách a paradoxech a nebojí se film pustit dvakrát či třikrát. ()

Reklama

irigi 

všechny recenze uživatele

Úžasně komplikované sci-fi, které člověk neposkládá napoprvé, a nejspíš ani napodruhé či napotřetí. Přesně takovéto filmy mám rád, i když Primer jde už trochu do extrému. Myslím, že divák, který se nespecializuje na rozmotávání podivností, jako je to potřeba např. u Nolanova Mementa, The Prestige nebo Scorseseho Shutter Islandu, Primer skutečně nemůže ocenit, ale já jsem byl velice příjemně překvapen. Nakonec ale sedí skoro všechno a ti, kteří píší, že film nahrazuje skutečný obsah překombinovaným dějem jej prostě jen nepochopili. Nakonec se určitě hodí i toto: http://www.freeweb.hu/neuwanstein/primer_timeline.html , i když mám dojem, že tam ještě pár detailů nehraje.. ()

WillBlake 

všechny recenze uživatele

Není to tak vybroušené jako Upstream Color (Primer stál jen 7000 dolarů), ale ani tady se nezapře Carruthův nadpozemský talent. Nemyslím si, že jsem tenhle film úplně pochopil, ale zároveň si nemyslím, že není nepochopitelný. Všechno dává perfektní smysl - tedy pokud jste, stejně jako Shane Carruth, člověk s více mozky. ()

morize 

všechny recenze uživatele

Možná až příliš velký mindfvck -_- Skvěle natočené - obzvlášť s přihlédnutím k supernízkému nákladu. Ke kratší stopáži, kterou vítám, je však nutné si přičíst ještě 23minutové vysvětlující video, které jsem našel na youtube :D Zašmodrchanost byla na mě zkrátka až příliš. Být to o facku čitelnější, atakovalo by to u mě plný počet. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Rozpočet pre celý film sa pohyboval okolo hranice 7 000 amerických dolárov. Väčšina peňazí bola použitá na filmový materiál. (Madsbender)
  • Zariadenie vo filme je hučiaca kovová krabica veľkosti človeka. Jeden záber ukazuje, ako Abe (David Sullivan) a Aaron (Shane Carruth) stoja za stromami a sledujú samých seba vchádzať do skladovacích priestorov U-Haul. Táto scéna bola natočená v Carroltone na predmestí Dallasu. V roku 2005 boli stromy odstránené kvôli stavbe predajne Hummer. (Madsbender)
  • Snahe Carruth, který je rovněž autorem scénáře, se při jeho tvorbě maximálně soustředil na reálné vyznění dialogů, protože mu vadí, jak umělé rozhovory ve většině filmů jsou. (Pitrsss)

Reklama

Reklama