Reklama

Reklama

Vynález

  • USA Primer
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Čtyři přátelé/vynálezci amatéři sestavili po nocích a o víkendech v garáži jednoho z nich cosi, čemu ani jeden z nich nerozumí. Tenhle stroj už není jen obyčejný vyhledávač a kontrolor chyb, je v něm něco navíc. Něco, co žije samo, a dokáže cokoliv… (oficiální text distributora)

Recenze (172)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Chápu, že tvůrci žadoní po pozorném divákovi, ale to stejně nic nemění na tom, že režie ten scénář nestíhá asi tak o dva návraty. Na low cost poměry super, ale o kousek víc pro-divácký přístup by neškodil. 3 a ½. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tohle byla šílenost. Amatérský výmysl, který se snad ani nedá definovat, protože jeho podstatou je podivná hra s časem, kterou možná nechápou ani sami tvůrci. Celý film je naprosto chaotický, když dává chvíli smysl hned si to uvědomí a rychle přetočí na vyšší obrátky, aby divák neměl šanci dokonce filmu uvědomit si nic co on sám nechce. A nebo tomu tak není a autoři chtěli jen, aby divák sledoval chaotický děj, chaotické postavy a šílené dialogy připomínající hru z Harryho Pottera v které se nesmí říkat jméno toho kom se mluví. Přesně takhle to vypadá i ve Vynálezu, všichni tu budou mluvit a vy se jen dívat a na konci si snad řeknete, co vlastně byl ten tajuplný stroj, který je filmem neskutečně utajován. Až ho uvidíte budete zklamání, ale postavy vám to ihned vrátí ve smyslu "nezáleží jak to vypadá, ale musíš zjistit co to umí". Vše je tak krásně promyšlené a úžasně natočené, že mi ani po konci filmu nezbývá říct, že jde o amatérský film, který přerostl myšlenkově i technicky přes hlavu jeho autorů. Srovnávání s Aronofskoho Pí mi přijde spíše úsměvné doufání autorů než realita. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Ultralacný (oficiálne zdroje uvádzajú production budget iba neuveiteľných 7,500$), takmer "amatérsky" sci-film bez jedinej FX trikovej sekvencie, za to s dostatočne inteligentným príbehom o kamarádoch, ktorý sa po víkendoch a vo voľných chvíľach snažia v "pivnici" zostrojiť zariadenie na korekciu a kontrolu omylov (v origináli "error-checking" device). Zariadenie má však ale po zostrojení aj vedľajší efekt, ktorý je v konečnom dôsledku oveľa zaujímavejší ako pôvodne plánovný účel zariadenia... . Prvá polovica filmu je takmer hraný dokument, ktorý sa realisticky snaží zachytiť jednotlivé úskalia vzniku a následných prvých skúšok nového zariadenia. Miestami je táto dokumentárna štylizácia hnaná až do polohy, kedy to začína byť hlavne pre "netechnického človeka" máličko nudné. Takmer absencia hudobného podmazu, podrobné rozoberanie aspektov prístroja v dialógoch, komorné nasnímanie scén - v postprodukcii navyše vytónovaných do zeleného, odcudzujúceho a chladného zafarbenia - to všetko prispieva k pocitu "toto sa môže stať v skutočnosti". V druhej polovici, s výskytom prvých peripetií sa film potom stáča čoraz viac do polohy hraného, naratívneho filmu. Táto poloha je postupne stupňovaná až do úmyselne otvoreného záveru, ktorý tak v divákovi zanecháva minimálne rovnaké množstvo otázok ako aj tvorcami predložených odpovedí. Primer je tak vo výsledku skvelým príkladom porekadla "za málo peňazí, veľa muziky". Síce sa v ňom nedočkáte žiadných špeciálnych efektov ani akcie, ale na druhej strane vám bude ponúknutý inteligentný a zaujímavý príbeh, o ktorom budete rozmýšľať ešte dlho po skončení záverečných titulkov. V tomto smere mi veľmi pripomenul rovnako skvelý, Aronofského low-budget Pi. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Film vystavěný jako hádanka předpokládá a vyžaduje opakované shlédnutí. Napoprvé a bez vysvětlujícího videa na youtube za tři. Jestli mám chuť se k němu ještě vrátit teď fakt nevím. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Zmatené (záměrně?), ale svým způsobem působivé. Ke konci jsem opravdu netušil souvislosti. Ještě se na to někdy musím podívat znovu. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Tolik nerdtalku, koncentrovaného do tak malého prostoru, jsem snad ještě neviděl. Na druhou stranu se lze k tomuto způsobu vyprávění/předkládání informací postavit pouze a jenom s pochopením; vzhledem k tomu, jaký jazyk postavy používají, by bylo nemyslitelné, aby dialogy odsýpaly pomalejším tempem; film by to neunesl. Proto rozhodně nejde o záležitost na jedno zhlédnutí; i když má divák jakési ponětí o tom, co ho čeká, stejně je takřka nemožné pořádně rozklíčovat časové pořadí jednotlivých scén, a především některé podstatné informace jsou tak jako tak utajovány až téměř do samého konce. Ačkoli momentálně nedokážu jednoznačně říct, zda tu všechno dává perfektní smysl, je to už ze svojí podstaty jedno z nedoceněných sci-fi, na které řada lidí zkrátka nemůže mít trpělivost a žaludek. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Slušná časovka za málo peněz. Carruth nabízí neodolatelnou myšlenku - co kdyby se vám omylem podařilo v garáži sestrojit stroj času - v paradokumentálním stylu. Technické vysvětlovací pasáže, debaty o rozpočtu, první experiment, snaha o sebeobohacení. Všechno vypadá realisticky a drží se detailů. Žádné trikové záběry, stará škola. Konec je pak velmi zevrubný až zkratkovitý, ovšem o to znepokojivěji působí. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Neviem, či na vnáranie sa do tajov a zaujímavostí technicko fyzikálnych zaujímavostí i podivuhodností je vhodná práve táto cestovateľská fantázia. Cestuje sa naprieč časom a je to jazda pre oko filmovo/vizuálneho nadšenca (filmárika/-ušky) "ako stvorená". Oko filmušky i filmárika teda neustále zvedavo obkukuje ústrednú chlapskú dvojicu a miestami sprievodný hlas z audio záznamu. Triky žiadne, čo je, spoločne s deklarovanými ultra low-budgetovými informáciami tvorcov, vlastne úplne logické. V tomto zmysle paradokumentu nakrútenému akoby v dogma štýle filmovo neupravovanej reality niet čo vytknúť. Ukázalo sa, že ak je scenár, čo má nejakú výpovedno/baviacu hodnotu, dá sa i bez načančaných kulís a xD trikov. Ostáva len čakať, čo na to diváci. Nuž teda ja Vám to poviem: čumel som jak puk, pičoval na buzerantskú show s dvomi chlapmi, kde bol ženský element riedky jak 42 hovno vysraté počas jednej noci. To bolo úvodných cca 40 minút. No potom sa čosi zlomilo - nie že by to prasklo, ale tak jakoby trochu luplo. Výhrady k minimálnemu vizuálnemu ženstvu ostali, ale ten prvok tam bol napokon prítomný zásadne, neviem, či som vôbec niečomu technickému porozumel, ale spomínali sa tam huby, tak tam som zase doma ja, taký dotyk známeho prostredia v babylonskom bludisku matfyzáckej mysle. Francúzsky záver ma dostal. Tagže zrátané, podčiarknuté - je to solídnych 60%. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Sedmdesátiminutový promyšlený matfyzácký trashtalk. Carruth je talent, ale kdyby měl ochotu být alespoň trochu divácký a občas ustoupit, prospělo by to všem. První necestovní část je zbytečná - i tak napoprvé super a napodruhé geniální (a s kreslením mapky dokonce rozkódovatelné). Bez diskuze ale překomplikované, záměrně chaoticky odvyprávěné a nedovysvětlené, intenzivně podkopávající snahu o pochopení bez diagramu a pěti shlédnutí (páteční události jsou hodně za čarou běžného IQ - http://qntm.org/primer), ve výsledku ale puntičkářsky sedící. Inception vedle toho vypadá jak Komando - je mnohem hloupější a sleduje se lépe. ()

petero

všechny recenze uživatele

Pri tomto filme treba mať mozok zapnutý na vysoké obrátky. Možno to dopozerám keď si budem chcieť zaťažiť závity ako pri matike na vysokej aby som to pochopil. Len sa bojím že to dopadne ako s fyzikou a proste to nepochopím lebo to spracovanie to nijak neuľahčuje. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Masovo nedivácke cestovanie časom produkujúce (rôzne motivované) kópie svojich cestovateľov a zároveň nespočetné množstvo (rôzne vyložiteľného) metafyzikálneho vystrájania? Nekompromisná negácia časopriestoru a renomovaných teleportačných praktík, trúfalé porušovanie pravidiel vlastného fikčného sveta (mobil) a jeho lišiacke poprevracanie (Granger) či prísne zatajovanie kľúčových infomácii na úkor dočasného uspokojenia a ich následné využitie v prospech záverečného twistovania s dlhodobým efektom? Carruth-samouk, frivoľnosť a vášeň? Áno prosím, môžem kedykoľvek… ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Miestami som mala pocit, že zámerom režiséra je totálne a bezmyselne zatemniť mysel diváka, aby absolutne nevedel o čo vo filme vlastne ide... prelínanie časových línii a prekombinovanosť dejových sekvencií... podobných filmov tu už bolo a v porovnaní s "Carruthovým Primer" sa im podarilo aj niečím zaujať. ()

WillBlake 

všechny recenze uživatele

Není to tak vybroušené jako Upstream Color (Primer stál jen 7000 dolarů), ale ani tady se nezapře Carruthův nadpozemský talent. Nemyslím si, že jsem tenhle film úplně pochopil, ale zároveň si nemyslím, že není nepochopitelný. Všechno dává perfektní smysl - tedy pokud jste, stejně jako Shane Carruth, člověk s více mozky. ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Mně to bloudění docela bavilo a chvílemi jsem měl dokonce pocit, že jsem na stopě začátku – konci – pointě. Jenom aby mi následující scéna zase vzala vítr z plachet. Minimalistický boj o život je podbarvený matfyzáckým vysvětlováním příčiny, následku a efektu motýlích křídel. Chaotické, děsivé, minimalistické, na první pohled logiku nedávající. Nicméně fascinující. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Nepřístupný, neuchopitelný, ale přitom přitahující film, před jehož druhým zhlédnutím si musím přečíst všechny teorie a pak být 100% soustředěný. Obdivuju autora, že vymyslel (asi?) jediný film o cestování v čase, který odolá všem nástrahám a paradoxům, a ještě si to celé sám natočil. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Za skutočne veľmi málo prachov (7 500$?!) riadne veľa profesionálne znejúcej muziky! Nízky rozpočet sa podaril úžasne skryť - kvalitnou kamerou, skvelým strihom, filtrami, hraním sa s ostrosťou kamery, s výberom prostredia a v neposlednom rade aj s dobrými hercami (a scenárom). Je to strašne komplikované, nejasné, prekombinované, ale zaujímavé a upúta to človeka k obrazovke. Nemôžem s čistým srdcom povedať, žeby som to pochopil. Popravde mám z toho v hlave riadny chaos... ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejchytřejších sci-fi o cestování v čase jaké jsem kdy viděl. A velmi solidně natočené drama, které bez problémů vyjde i s minimálním rozpočtem. 8/10 ()

Reklama

Reklama