Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Odvážná posádka lodi NSEA ochránce - velitel Peter Quincy Taggart (Tim Allen), poručík Tawny Madison (Sigourney Weaver) a Dr. Lazarus (Alan Rickman) - vyráží na čtyřletou napínavou a často nebezpečnou misi do vesmíru... a pak je natáčení jejich seriálu zrušeno! Nyní, o dvacet let později mimozemšťani bránící se útoku omylem považují vysílání Galaxy Questu za "historické dokumenty" a teleportují posádku bývalých herců, aby zachránili vesmír. Ti, aniž by měli scénář, režiséra a nebo ponětí, co si počít, musí podat výkony svých životů. (Paramount Network)

(více)

Diskuze

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

dr.horrible

Však, to se nevylučuje s tím co jsem napsal níže :) Jsou tací, co si GQ užijí i bez znalosti Star Treku, nicméně se znalostí Treku je to ještě o kus lepší, než bez té znalosti, protože spousta vtípků a scén je opravdu takovou parodií na konkrétní scény či skutečnosti z Treku.. :)

na příspěvěk reagoval dr.horrible

dr.horrible

dr.horrible (hodnocení, recenze)

Jakkob

ja som teda zo star treku videl v živote asi dva filmy (to už som keď tak videl viac z babylonu 5), a i tak sa prikláňam k väčšinovému názoru, že galaxy quest patrí medzi najlepšie sci-fi komédie všetkých čias.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Wez

Tenhle film si nejlépe užijí fanoušci Star Treku, na který je Galaxy Quest velice zdařilou parodií. Pokud člověk Star Trek ani trošku nezná, tak mu tam spousta vtipů může uniknout, nebo je zkrátka nedocení právě tak, jako trekkies. Ne nadarmo je GQ mezi Trekkies velice oblíbeným filmem.. :)

na příspěvěk reagoval dr.horrible

Wez

Wez (hodnocení, recenze)

film nic moc a humoru jsem v něm věru moc nenašel,i když se velice zřídka našlo něco u čeho se člověk pousmál.Ten film je zajímavej spíš tím,že je to jedinej film(který jsem viděl),kde Sigourney Weaver vypadá jako žena a to dokonce atraktivní a ne jako transgender mužatka jak je u ní už od 70 let zvykem..Jako film nic moc teda

na příspěvěk reagoval Jakkob

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Shakaar

Shakaar (hodnocení, recenze)

v životě bych neřekl že Tim Allen, Sigourney Weaver a Alan Rickman budou fungovat dohromady...Galaxy Quest boří hranice :D...

xhc

xhc (hodnocení, recenze)

trošku nadržiavané k hl. hrdinom, ale pobavilo riadne)  4*

ps: ide mi to v pozadí hádam už asi tridsiaty krát a stále sa na to dá pozerať, perfektné herecké výkony))

Babu06ster

Babu06ster (hodnocení, recenze)

ZELENÝ a ČERVENÝ puntík... Musím říct že od začatku až do konce jsem se bavila. Perfektně obsazeno a perfektně zahráno :) chtěla bych být další krásná neznámá :))

Klenotka

Klenotka (hodnocení, recenze)

Po několika návštěvách zahraničních conů a dohnání "sci-fi" vzdělání, se u toho pokaždé bavím víc a víc :-)

Joe Smoker

Joe Smoker (hodnocení, recenze)

Jedním slovem? KULERVOUCÍ !!!!!!!!! :-)))))) Takhle jsem se nenařáchal od dob svatého Nielsena.

Elven

Elven (hodnocení, recenze)

pekna komedia, pekna parodia, pekna zabava a pritom je to tak naivne, ze sa to pozerat bez problemov da hocikedy. zvlast scena, kde hlavna postava sa nemoze dovolat technicky zalozenemu typkovi ktori isiel vysypat smeti... :)

Fire#2

Fire#2 (hodnocení, recenze)

Pěkný masky, efekty ale jinak nuda. Dal bych tak dvě a půl hvězdy, nakonec dám 2.

karolina2

karolina2 (hodnocení, recenze)

Zrovna jsem to dokoukala - podeváté :-). Tentokrát poprvé s českým dabingem. Úplně mě bolí pusa od smíchu. Úžasný humor neshazující "skutečné" sci-fi seriály, hodně dobré triky i akce. Vychutnávám si to, minutu za minutou. Těším se na každou repliku. Tohle se fakt povedlo. Taky bych dala šest hvězdiček, kdyby to šlo. Chtěla jsem zakončit nějakou oblíbenou hláškou, ale je jich tam tolik, že honem nevyberu. Jo, vlastně: "Co se stalo s tou prasoještěrkou?" "Nic." "Obrátila se naruby... Teď vybuchla." :-)

Molir

Molir (hodnocení, recenze)

Ano, v GQ je dost parodickych prvku, ale nejsou to ty klasicke 'primitivi' az urazejici predlohu, ale naopak velice jemne detaily, ktere treba lidem neznalym ani moc dojit nemusi, a hlavne delane s laskou - a ostatne to, ze je GQ delany s viditelnou laskou k zanru je IMO ten hlavni rozdil od ostatnich parodii, ktere si s tematu parodovaneho delaji srandu za jakoukoliv cenu... ale neni to jen o parodovani, je to i o lidech kolem toho, o fanouscich danych veci (a i kdyz si z nich delaji srandu, tak nakonec to jsou prave fanousci, kteri herce zachrani)... ostatne GQ zapletka by fungovala i v jinem libovolnem prostredi, napr. lekarskem, policejnim a podobne (jen mozna bez tech fanousku ;-) ) - ale Star Trek je proste ikona a jsem rad ze GQ udelali ala scifi, protoze jinak by to nebyla takova (aspon pro me) psina :-)) Jinak ke GQ existuje uzasny dokument ke 20. vyroci serialu (na DVD z neznamych duvodu neni, uvedli ho snad jen jednou v TV pred televiznim uvedenim GQ), a tam znalec najde parodovani Star Treku mozna vic nez v celem filmu (teda pokud za parodovani Star Treku neberete to, ze litaji lodi po vesmiru, ze ;-) )

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

flanker.27: Však to jsme tu právě také řešili, že vycházím z toho, jaký má parodie status dnes. Myslím, že ten se právě posunul hodně směrem k primitivnímu humoru, a proto ten pokus o odlišení.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Melze souhlasit, že by parodie vždy využívala primitivní humor. Co by potom byly české klasiky typu Pytlákova schovanka, Limonádový Joe (a další filmy dua Lipský+Brdečka), Kdo chce zabít Jesii a další? A Galaxy Quest je pro mě také zástupcem inteligentní parodie, by funguje i vážně.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

berg.12: To je dobře. GQ odlišný rozhodně je. A to v tom nejlepším slova smyslu :)))

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Eodeon: S tím se nedá než souhlasit. Je to možná slovíčkaření, ale na tu parodii jsem reagoval právě s ohledem na vžitou představu, která funguje v současném filmovém podvědomí. Měl jsem zkrátka potřebu tenhle film nějak odlišit od mnohých sr...k, které jako parodie figurují.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

berg.12: Píšeš o diváckém očekávání. Tak se mi nabízí zamyšlení, čím je vlastně tohle očekávání dáno? Řekl bych, že je dáno zažitou představou. Parodií, více či méně zdařilých, bylo natočeno už mnoho. Na tom základě možná vznikla podprahová představa, že parodie je okrajový žánr, tvořený skládankou veskrze primitivních parodických prvků, něco ve stylu Scary Movie nebo Spaceballs. Je sice jasné, že nebýt klasických kriminálek v čele s rozhodným policejním vyšetřovatelem, neměla by zdařilá parodická trilogie Bláznivá střela smysl. Z toho se může zdát, že parodie obecně nemívají smysl bez předem daných pravidel jejich předloh, které parodují. Ale Galaxy Quest by také nejspíš neměl mnoho do sebe, kdyby nebylo Star Treku a obdobných již fenomenálních počinů, z jejichž na hlavu postavených zákonitostí čerpá Galaxy Quest valnou většinu svého humoru. Na druhou stranu, Galaxy Quest má i svůj vlastní příběh, zabývá se něčím víc a má své vlastní zákonitosti. Je jen otázkou, zda to je tím pádem výjimečná výborná parodie, nebo zda tím pádem už rámec tohoto žánru přesahla. To a si každý rozhodne sám. Ale vzhledem k zažité představě, která se k tomuto filmu vůbec nehodí, že parodie je vlastně žánr většnou špatných, nebo jinak méněcenných filmů, se ani nebudu divit, když se většina přikloní ke druhé možnosti.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Eodeon: Ok, možná tam chybělo zřetelné IMHO, nicméně myslím, že zrovna parodie se dá velmi dobře žánrově vymezit a definovat a to i díky velmi přesně nastavenému divákovu očekávání. Krásný příklad filmu, který kolísá přesně na hranici je podle mě "Limonádový Joe". Odborník nejsem, ale přesto jsem se tu o určitou definici a konstruktivní rozvedení pokusil a podle ní a osobních pocitů mi zkrátka Galaxy Quest spadá na jinou misku vah.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Ohou, najednou je každý odborník. A v jakéže encyklopedii je psána tato definice, co je to parodie? A si to každý laskavě vyloží po svém...

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Parodie je útvar, jehož cílem je primárně "udělat si srandu" ze své předlohy či žánru, bez jejichž znalosti se z velké části míjí účinkem. Oproti tomu Galaxy Quest funguje z velké části jako naprosto samostatný film a komediální prvky jsou spíše jako nadstavba či bonus pro milovníky zejm. seriálu "Star Trek". A dokonce i pro jeho odpůrce. Humor tu stejně tak může daleko lépe fungovat na diváky originálu neznalé a nebude fungovat spíše u těch, kteří obecně sci-fi žánr neberou. Když srovnám třeba s klasickými parodiemi jako "Hot Shots", "Airplane", "Naked Gun" tak typicky parodický nonsensivní humor typu odstranění nepřítele prdnutím, přikládání uhlí do raketoplánu či procházka vybuchlou kanceláří poručíka Drebina v Galaxy Quest prostě nenajdete. Stejně tak parodie neobsahují takhle perfektně napsané a rozvinuté charaktery a příběh, protože to ani není účelem. Jejich účelem je udělat si z něčeho vesměs bezsmyslnou prču, což podle mě rozhodně není případ Galaxy Questu. Navíc film lze brát jako zesměšnění originálu, ale zároveň i jako jeho poctu.

Dudek

Dudek (hodnocení, recenze)

Přesně, tohle není parodie na konkrétní filmy, ale na celý žánr... i když několik narážek (kostými...) se tam nacházejí.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

berg.12: Záleží v čem vidíš parodický prvek. Podle mého je film obří mozaikou plnou narážek, především na ST :))) A také záleží kolikrát jsi to viděl, protože já pokaždé odhalím nové a nové souvislosti a narážky, které mi předtím unikly.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Eodeon: Nesouhlasím moc s tou parodií, pro mě je film spíš komedie. Skutečně parodických prvků je tam celkem málo, tvůrcům se podařilo udržet velmi vysokou la ku humoru i "vážnosti" (pokud třeba srovnám se skutečnou parodií "Spaceballs"), ale o tom jsem psal již ve svém komentáři.

Související novinky

Třetí cesta Billa a Teda? Keanu je pro.

Třetí cesta Billa a Teda? Keanu je pro.

15.08.2012

Tak trochu zhulené sci-fi komedie Skvělé dobrodružství Billa a Teda a Neskutečná cesta Billa a Teda z přelomu 80. a 90. let můžete milovat nebo si u nich klepat na čelo, ale kultovní status jim… (více)

Red 2 a Las Vegas: Palba a kalba s důchodci

Red 2 a Las Vegas: Palba a kalba s důchodci

12.05.2012

Valí se na nás dvě seniorské týmovky. Jedna akční, druhá komediální. Začněme s Red 2, jehož premiéra byla stanovena na 2. srpen 2013. Bruce Willis, John Malkovich, Helen Mirren a Mary-Louise Parker… (více)

Nebezpeční stařešinové znovu v akci

Nebezpeční stařešinové znovu v akci

21.02.2012

...a našli režiséra. Z prvního Red se vyklubal obstojný hit, pěkně se prodával na blu-ray a DVD a nejmenovaná kabelová televize díky vysoké sledovanosti hraje film zhruba třikrát denně. Už nějakou… (více)

Reklama

Reklama