Sci-Fi / Thriller / Horor
Kanada / USA, 1983, 87 min
David CronenbergHudba:
Howard ShorePlakáty
CIVIC TV - Max Renn (James Woods) je kontroverzní ředitel Kanálu 83, který vysílá všechno od softporna až po tvrdé násilí. Při hledání nového námětu do vysílání Max narazí, na pirátskou nahrávku VIDEODROME. Syrová násilnost pořadu Maxe fascinuje a tak začne pátrat po jeho vzniku. Jeho vědomí se však postupně mění, na směs reality a videohalucinace... (5150)
POMO
Veľmi osobitá alegória psychickej deformácie a postupnej deštrukcie človeka, ovplyvneného zhlianutím najväčšieho tabu. Dalo sa to natočiť desiatkami spôsobov. Cronenberg si vybral ten jemu najvlastnejší - krvavý, nechutný, "fyzicky doslovný". Nech už jeho jazyk prijmete alebo nie, jedno poprieť nemôžete - film je dráždivý, tajuplný a maximálne nepredvídateľný. I keď nie až tak pútavý, ako jeho najlepšie kúsky.(23.5.2003)
Lima
Pozorovat, jak si někdo strká videokazety do břicha, je opravdu bizarní zážitek. Velmi zvláštní záležitost. Cronenberg už natočil lepší filmy.(2.6.2002)
Djkoma
David Cronenberg je odjakživa jiný režisér a ukazuje věci odlišným způsobem než ostatní. Jeho vize a nápady, které se projevují efekty působícími velmi reálně, jsou jednou fantastické, aby podruhé byly spíše odpornými. tato nevyváženost je i ve Videodromu, který se věnuje studii nejen lidské touhy po uspokojení, rozkoši, ale také samotnému kultu VHS nebo spíše televizního vysílání obecně. Některé scény nebo náznaky mi trochu připomínají pozdější dílo Cronenberga ExistenZ, které se však dokázalo ponořit do paranoie a chápání reality ještě hlouběji a děsivěji. Videodrom je pokus, který svým paranoidním způsobem reaguje na televizi a její obrovskou rozšířenost a možná i všechny záporné (i zdravotní) vlivy na lidstvo, ale také ukazuje člověka samotného, kterému je představen svět, po kterém začne toužit a on ho prostě musí chtít. Chtěl bych vědět, jak Cronenberg udělal tu scénu s tuším televizí a vlnami na ní ...(5.10.2008)
║Rozpočet $5,952,000║Tržby USA $2,120,439║Tržby Celosvetovo $-║(30.4.2010)
J*A*S*M
Dost veliké zklamání. Videodrome není, narozdíl třeba od The Brood, dostatečně silný. Cronenberg se tentokrát drží nepochopitelně při zemi, nedočkáme se žádných speciálních chuťovek, možnosti, které téma halucinací nabízí, zůstaly totálně nevyužity (ano, kazety v břiše jsou zajímavé, ale že by to bylo něco, o čem tu uživatelé píší "brutální, nechutné, šokující" - to tedy skutečně ne). Narozdíl od Davidových dalších filmů si tento od diváka drží značný odstup, nedokáže ho strhnout, příběh se odvíjí pouze na obrazovce místo toho, aby se odehrával i něm. Totálně odosobněné a neutrální, a to tentokrát i pro diváka. Horror movie of the year(22.4.2008)
tron
VHS dávno vyšli z módy, ale fenomén ľudského ukojenia a toho, čo je pre spoločnosť dobré a čo už neznesie, je a bude aktuálny vždy. Na tomto Cronenbergovi je niečo nechutné, niečo úchylné, nebezpečné, iné... niečo fascinujúce.(7.11.2006)
B!shop
Jeden z tech slabich Cronenbergovo filmu. Ze zacatku se to tvari jako nejaky drama o snuffu, ale po pulhodine to uz rejza nevydrzi, nastoupi halucinace, film dostane slusnou atmosferu a vcelku se rozjede a dojde i na par libove prasackejch, i kdyz trikove slabsich zaberu. Problem je, ze se to tak nak furt mota v kruhu a postupny odhalovani, o co ze to tu vlastne jde, neni buhvijak zajimavy a za chvily uz cloveka ani nezajima, jestli se zrovna kouka na "realitu" nebo halucinace hlavniho hrdiny. Nastesti tu je docela charismatickej Woods, takze tenhle pomalu plynouci film docela osvezuje. Neni to vylozene spatny, uz sem videl od Cronenberga daleko vetsi nudy, ale zadnej velkej horor se nekona a tech par dobytkarskejch zaberu to nezachrani.(11.8.2009)
EdaS
Typický Cronenberg v nejlepší formě (a jeho oblíbená témata - transformace, manipulace, odcizení) - rozhodně to není film pro každého, ale jednou za čas si dát něco silně nekonvenčního rozhodně neuškodí. Poprvé mě tenhle snímek vyděsil kdysi v začátcích vysílání Novy a v souvislosti s jeho tématem mi to teď příjde jako úsměvné. Řekl bych, že dnes by to tahle televize nevysílala. Tak bacha, ať se vám nestane to, co hlavnímu hrdinovi! :o)(8.8.2005)
Pumiiix
Bizardní úchylnost, kterou by nenatočil tímto způsobem nikdo jiný než David Cronenberg. Kamera, soundtrack, herci všechno dobře sedí na svém místě, pasuje a skládá dokonalou mozaiku. Hranice mezi halucinací – Videodrome a reálným světem je proklatě tenká, halucinace jsou úderné a přesvědčivě vykreslené, rovněž samozřejmě zahrané. Gore se taky docela povedlo (hlavně ke konci se pěkně rozjíždí, např. vhs mechanika uvnitř břicha, přirostlá zbraň k ruce). I když byl začátek pomalejší, celkově na mě film hodně zapůsobil, jako všechny Cronenbergovi filmy/horory. Originální film 9-/10*(29.4.2008)
Flipnic
Výborná Cronbergova šílenost, která začíná trochu jako 8 mm, aby se pak změnila v naprosto pomatenou zvrácenost ... Excelentně divná záležitost, která mne zpočátku uchvátila, později popletla a na konci trochu rozesmála... Základní myšlenka se snad někde pohybuje kolem "Natural Born Killers" a "8mm" ...(23.1.2008)
H34D
Děj Videodromu by se dal charakterizovat jako excelentní nápad v trochu béčkovém kabátě s málo knoflíky, ale to až tak nevadí, pokud snímek srozumitelně hovoří čistou Cronenbergštinou (sex a násilí). Cronenberg zde dokonce svou tvorbu tematizuje a k zálibě v brutalitě se vyjadřuje skrze postavy, ale to je vedlejší. Důležíté je, že Videodrome je intenzivní thriller s fascinující myšlenkou a vtahující atmosférou, která nabuzuje velký zájem o dění spojené s hlavní postavou... Ale snad nejvíce se mi líbilo ono psychedelické jádro - hrátky s vizuálnem a masivní nabourávání reality. 8/10(11.8.2009)
choze
"TELEVIZE JE REALITA A REALITA JE MÉNĚ NEŽ TELEVIZE." Ďábelské. Jak už vypíchl Bláža, Cronenberg v tomto svém mediálním body hororu roubujícím jeho oblíbená témata tělesné a duševní transformace/deformace a manipulace na městské legendy (televizní vysílání způsobující mozkové nádory, mozkovymývačná televize ovládaná americkými pravičáky, snuff filmy) předjímá život ve virtuálním světě - na internetu, který je u něj reálnější než život skutečný a to tak, že smrtelně. "MÁ TO NĚCO, CO TY NEMÁŠ. MÁ TO SVOU FILOZOFII. A PROTO JE TO TAK NEBEZPEČNÉ."(16.3.2008)
betelgeuse
Po MOUŠE asi nejlepší cronenbergovka, co znám - hrdina, poznamenaný katodovým zářením, se tu potácí na hraně mezi realitou a násilnickými videofikcemi. Krásně bizarní s výbornou pointou.(10.12.2002)
Hellboy
Mysleli jste si (tak jako já), že Lynch je králem podivností? David Cronenberg ho strčí do kapsy. Nic tak ulítlého a zběsilého jsem nikdy neviděl. Ačkoliv jsem se královsky bavil, tak nějaký konkrétní význam z filmu vydestilovat neumím. Snad až si to srovnám v hlavně, nebo až to uvidím napodruhé.(10.6.2010)
ClintEastwood
Ředitel malé televizní stanice Max Renn (James Woods) hledá pro své vysílání pořad, který by dokázal rozmazlené diváky uchvátit něčím neobyčejným, nečím, co doposud neměli možnost vidět, až jednoho dne narazí na nahrávku z Pittsburghu nazvanou Videodrome. Postupem času se začíná měnit Maxova mysl a on sám jen ztěží chápe, co je iluze a co realita. Výborný James Woods, solidní soundtrack Howarda Shorea a několik typických Cronenbergových trikových sekvencí, při kterých se divákům zvedá žaludek (krásné osmdesátkové triky alá Moucha, Věc atd.). Videodrome se kdysi zařadil mezi filmy, které byly sice v době uvedení kasovním propadákem, ale postupem let se jejich kouzlo a nadčasovost naplno projevili a snímek má i dnes co říci a má své jasné kvality. Dokázal například předpovědět velký zásah médií do lidských životů, akční scény z pohledu střelce (tzv. Doomovky) či placená porno videa. Pro fanoušky sci-fi povinná podívaná.(26.9.2011)
petero
Toto už je klasický Cronenberg so všetkým čo od neho čakám (aj dobrým aj zlým), neistotou čo sa vlastne deje, zobrazením pomätenosti a naturálne nechutnými a na tú dobu jednoduchými ale pôsobivými scénami vkladania mechanizmu do ľudského tela (čo ma dostalo aj teraz) a jeho kombinácia. Špecialitka vo forme vybuchnutého TV prijímača s vychrstnutými ľudskými pozostatkami a s peknou záverečnou scénou ku koncu s rozkladajúcim sa človekom na javisku.(19.9.2008)
.skunny.
Cronenberg a jeho úchylná oslizlá udělátka podporuje ve filmu Videodrome ještě brutalita, zvrhlost a sex. Díky bohu, že nastoupila éra DVDček a pevných disků, protože VHSky, jak už jste se mohli poučit v Kruhu, jsou zabijáci. Na co se teda připravit? Především na sex bez zábran, halucinace a úchylné výjevy. Možná že nakonec přijdu Cronenbergovi na chuť.(19.12.2011)
paascha
Klasika video scifi hororu od klasika žánru. jé, to byly časy:-)))(12.12.2007)
FateKEEPER
80 minut halucinogenní, perverzní, fantasmagorické nudy. Scény s "tělními" kazetami jsou fajn, Cronenberg je fajnšmejkr přes destrukci lidského těla těmi nejbizarnějšími způsoby, psychologický efekt byl však u mě skoro nulový. 5/10(4.2.2007)
Chlupis
Cronenberg a jeho oblíbené téma. Přiznejme si, ono to jen tězko může dopadnout byť jen průmerně.(12.8.2010)