Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milostný vztah mezi mladou ženou a jejím vědychtivým bratrancem, jenž si jako selský hoch umí vážit akademických poct, tragicky ztroskotá na morálních představách viktoriánské Anglie... Natočeno podle románu Thomase Hardyho. Dojemný romantický snímek o nenaplněné lásce. (oficiální text distributora)

Recenze (63)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tak za prvé je naprosto fascinující, že na plakátech má Christopher Eccleston vousy, přestože ve filmu nemá v žádném ze záběrů ani lehké strniště a Kate Winslet zas vypadá jako třicetiletá barová tanečnice z prohibičního Chicaga.. Proč proboha?! Tohle nepotřebuje žádné trapné berličky na přilákání diváka (v tomhle případě spíš odlákání), protože příběh je jednoduše dobrej a oba herci si velmi dobře sedli, Kate je neskutečně rozkošná (a navíc patří k těm, kterým nepoužití žiletky nebývale sluší. Kche) a Eccleston se pro svojí roli hodí tak, jak se stává jen málokdy. Velké plusové body má navíc Neblahý Juda za to, že v žádném případě není černobílý a že poslední půlhodina je neskutečně silná. Je to dost dobrá, tróchen tragická dobovka z Viktoriánské Anglie a těch rozhodně není tolik, kolik by se mohlo zdát. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Jude je film, na ktorý sa krásne pozerá (kamera, kostýmy = atmosféra), ale extrémne ťažko sa prežíva. Kate Winslet vo svojich britských začiatkoch (rok pred Titanicom) dokonale LADÍ/NELADÍ s typovo výrazným Christopherom Ecclestonom. V žiadnom filme sa mi tak nepáčila (žensky, nie herecky) ako pod režijnou taktovkou Michaela Witerbottoma, ktorý iné ako zvláštne filmy netočí. Adaptácia Thomasa Hardyho vyložene donúti vrátiť sa do viktoriánskeho Anglicka a podobne ako v prípade Tess dať tento príbeh i slovami a písmenkami autora predlohy. Bezútešne silné (a definitívne)! ()

Reklama

eileen 

všechny recenze uživatele

Film by se mi asi líbil, opět skvělá Kate, krásná hudba a kamera, ale kdo četl knihu, poznal, že mnohé zde ve filmu vyzní trochu jinak a spousta podstatných věcí tady chybí a zrovna u adaptací T. Hardyho je to velká škoda, jelikož on má velmi dobře propracované postavy a příběhy nesnesou krácení a škrty. Je to škoda, protože některé Hardyho romány byly zfilmovány skvěle. Nemohu dát víc, než 3*. ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Románová předloha převedena do filmu poměrně věrně. Plusem filmu proti předloze je jeho odlehčenost a rychlejší spád. Román se příliš věnuje popisu momentálního psychického rozpoložení hlavní ženské hrdinky, která neví co chce dokud to nedostane, lavíruje mezi dvěma muži a utíká od jednoho k druhému, dokud je nezničí oba. Vnitřní monology hlavní ženské postavy v románu, kterými jsem se prokousávala s odporem, naštěstí film opomíjí. ()

Sipora 

všechny recenze uživatele

Pro ženy stále aktuální příběh. Nesezdaným párům se už sice dávno hlavy netrhají. Ale ženy pořád zažívají ten zásadní životní předěl, kdy se z dívky plné nadějí ve šťastnou budoucnost mění v smutnou, utahanou a dětmi obklopenou ženskou ve starostech očekávající zítřek. A kam najednou zmizela ta krásná, veselá a vtipná Sue (Anna, Marie, Kateřina, Anežka, Helenka, Karolína, ...)? ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla 10. září 1996 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Podle knihy Thomase Hardyho "Jude the Obscure" Jude Fawley na konci zemře, opět coby milenec Arabelly. Pro eufemisování dramatu a posílení poslední scény, tento fakt ovšem tvůrci filmu vypustili. (Candice)
  • Ve scéně z christminsterské hospody dojde k setkání dvou budoucích představitelů titulní role v seriálu Doctor Who (od r. 2005). Christopher Eccleston hrál „devátého doktora“ v roce 2005, David Tennant následně „desátého doktora“ v letech 2005–2010. (Chřástal)

Reklama

Reklama