Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi námi žijí i Jiní, vyvolená kasta stoupenců sil Světla a Tmy, kteří magickou sílu těží z lidské energie. Její používání upravuje Dohoda, kontrolovaná Inkvizicí. V souladu s ní každé dobro musí být vyváženo zlem. Síly Tmy brání právo na neomezenou svobodu lidských činů a pravdu o kruté realitě, síly Světla neustále zvažují, zda svými skutky nevyvolají stupňování nežádoucích následků. Aby se nevymkly zavedenému řádu, vydávají i licence upírům, sajícím lidskou krev. Svou misi realizují Hlídky Světla a Tmy rafinovanou kombinací zásahů a v konstelacích, které připomínají souboje práva se zločinem či rejdy rozvědek. Nerozhodné výsledky jejich permanentní konfrontace pak připomínají situaci světa s jeho neutuchajícími konflikty a nejistotami, zmatením mravních hodnot. Atraktivní způsob zpracování oslovuje zejména mladé hlediště. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (528)

Legas 

všechny recenze uživatele

Stačí přečíst kousek knížky a hned se člověk lépe orientuje. Ve filmu je vše podstatné vysvětleno a pochopení veškerého dění závisí pouze na divákově pozornosti. Bekmambetov je Bůh! Nádherná práce s detaily a předměty na scéně, dynamický střih a uhýbání před složitými triky, které by se jinak za drahé peníze odehrávaly před statickou kamerou. Skvělé herecké obsazení. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Tohle by od ruského filmu divák věru nečekal. Noční hlídka stála jen 4 milióny dolarů, ale ve výsledku vypadá jako nefalšovaný vysokorozpočtový americký spektákl. Avšak na ruský způsob. Je to velice osobitá, zajímavá a neotřelá záležitost s pěkným vizuálním kabátkem, jež kloubí dohromady akci, humor a poetiku. Občas film působí trochu zmatečně, obsahuje zbytečnou dějovou odbočku (Vír), charaktery členů Noční hlídky kromě Antona jen lehce načrtne a ve druhé polovině začne ztrácet dech, ale to nejsou nijak závažné nedostatky. Herci jsou vesměs sympatičtí. Mužští členové Noční hlídky vypadají jako banda ožralů, než jako paranormální jednotka, hlavní hrdina Anton není žádná obdoba Nea, je to spíše normální člověk obdařený neobyčejnou schopností.. Ve výsledku hodně fajn film. Jen si Rusové mohli odpustit ta opakovaná a přebujelá hejna digitálních vrán. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Místy výborné, místy neskonale blbé, tu a tam velmi dobrý nápad, někdy dosti trapné i zmatené. Prostě průměr, ale má to vyvedené technické hrátky, slušné tempo a auru "sympatičnosti". První půlka kvalitou vysoce tu druhou převyšuje. Pokud se režisér dokáže poučit z chyb, tak by pokračování mohla být skutečně skvělá; především pokud by se Bekmambetov vydal cestou knižních předloh. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Áno, áno, áno. Konečne nejaký solídny temný film. I keď je Nočnoj dozor eklektickým zlepencom väčšieho počtu režisérskych "trademarkov", filmov a klipov, nemožno mu uprieť určitú originalitu. Zasadiť bitku Svetla a Temna, kde žiadna strana nemá navrch do Moskvy bol výborný nápad. Takisto (a to oceňujem na filme z myšlienkového hľadiska najviac) demýtizovanie a dekonštrukcia úloh dobra a zla, ktorá je skôr typická pre ázijskú produkciu ma veľmi potešili. Jediné čo môžem kritizovať je nedovysvetlenie niektorých vecí, napr. čo bol súmrak, čo mali znamenať tie komáre. Takýto námet sa dal odpáliť v takom štýle, že nielen všetci Bladeovia, Underworldy a Buffinky, ale aj kulty ako Matrix či Starwars sa mohli otriasať. Po skončení filmu ma napadli ešte dve otázky : koľko by toto stálo v Hollywoode a čo by preboha tí Rusi vypustili ako finálnu verziu, keby mali niekoľkokrát väčší rozpočet. „Narodil sa Veľkým, ale Temného si z neho spravil Ty.“ A ja si utekám kúpiť knižnú predlohu ... 8/10 ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Wow! Nochnoj dozor je IMHO podobné překvapení jako Kontroll a zároveň důkaz, že ve východní Evropě může vzniknout kvalitní thriller (ať už akční, nebo fantasy). Ale myslím, že i podle obecných měřítek je ND velmi povedený film. Zápletka je docela zajímavá, konec překvapující (ano, těším se na další díly), herci sympatičtí, ruština mi nevadila, režie nápaditá a velmi dobře zvládnutá, fincherovské průlety kamer jsou cool ;-) ()

Galerie (130)

Zajímavosti (11)

  • V Antonově pokoji můžeme na moment zahlédnout reprodukci Rembrandtovy malby „Noční hlídka“. (imro)
  • Představitel Antona, Konstantin Khabenskiy, se před tím než se stal hercem, živil jako noční hlídač. (Karlos80)
  • Noční hlídka původně vznikala jako dvoudílný TV film, ale producenti nakonec usoudili, že vznikající materiál bude vhodný do kin. (imro)

Související novinky

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

21.08.2013

To je rozhodně odvážná představa. Studio MGM se už nějakou dobu ohání plány natočit novou verzi Ben-Hura. Nepůjde však o remake slavného filmu z roku 1959 (těžko můžete překonat totální klasiku,… (více)

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

09.12.2005

Ruský režisér Timur Bekmambetov si získal velmi příznivé ohlasy za svou drsnou sci-fi Noční hlídka. Ta posbírala, kromě řady pozitivních kritik, několika ocenění, $15 mil. i smutný statut… (více)

Reklama

Reklama