Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi námi žijí i Jiní, vyvolená kasta stoupenců sil Světla a Tmy, kteří magickou sílu těží z lidské energie. Její používání upravuje Dohoda, kontrolovaná Inkvizicí. V souladu s ní každé dobro musí být vyváženo zlem. Síly Tmy brání právo na neomezenou svobodu lidských činů a pravdu o kruté realitě, síly Světla neustále zvažují, zda svými skutky nevyvolají stupňování nežádoucích následků. Aby se nevymkly zavedenému řádu, vydávají i licence upírům, sajícím lidskou krev. Svou misi realizují Hlídky Světla a Tmy rafinovanou kombinací zásahů a v konstelacích, které připomínají souboje práva se zločinem či rejdy rozvědek. Nerozhodné výsledky jejich permanentní konfrontace pak připomínají situaci světa s jeho neutuchajícími konflikty a nejistotami, zmatením mravních hodnot. Atraktivní způsob zpracování oslovuje zejména mladé hlediště. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (528)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Že to nebudou upíři v krajkách a sametu kličkující před křížkem a zrcadly, to jsem tušila, ale že budou existenci "těchto" určovat tak složitá pravidla, to ne. Vizuálně zajímavé, ale upírské téma tu bylo zbavené vší romantiky a na mě až příliš moderní. Já radši to fiží a česnek. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Příliš komplikovaný a zvláštní příběh mě sice moc nenadchl, ale za to, jakou atmosféru dostalo socialistické metro a panelákové sídliště, jakou temnotou bylo to všechno, co známe prostoupeno a hlavně za odvahu natočit v Rusku takový příběh přidávám hvězdičku na výsledné 4. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Přespříliš komplikovaný a do sebe zahleděný útvar, který kašle na neobeznámeného diváka a dává mu to dost očitě najevo. Při rezignaci na děj plný hlavních i vedlejších linií je možné nechat se opájet dravou vizuální složkou plnou agresivních nápadů, ale to je asi tak vše. Absolutní neznalost reálií a možností postav pro někoho může znamenat cestu plnou překvapení, v zásadě je to však spíše dosti nudné očekávání dalšího zlomu, které přerůstá v jistou přeplácanost. To, že film vykrádá co může není podstatné omílat, v dnešní době to dělá kde kdo a záleží jen na tom, jak dotyčný umí nakradené zboží zužitkovat. Ovšem klobouk dolů za vytřískání maxima z minima. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Efektní a k zamyšlení nutící fantasy, jejíž pokračování si opravdu nenechám ujít. Po přečtení knižní trilogie a pochopení toho, co jsem ani při téhle stopáži nepochopil a chtěl jsem, aby mi bylo vysvětleno, můžu hodnocení zvednout na čtyři hvězdy reprezentující plnohodnotných 80% s tím, že předloha, z níž byly ty správné pasáže vybrány a zdařile přeskládány, aby utvořily tento film, je prostě lepší. Ale rozhodně se jednou za čas rád podívám znovu, protože takovíhle Anton, Olga, Geser, Zavulon a ostatní mi do mých četbu doprovázejících představ přesně pasují. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Některými oslavovaná, jiní ji přijímají chladně. Osobně se přikláním spíše k druhé skupině. Fakt, že je to natočené v Rusku, mi rozhodně nevnáší chvění do citlivých partií - i přes skutečnost, že triky jsou rozhodně výborné. Na výsledku je až příliš znát, že je to evidentně vykleštěná kniha, protože je zde mnoho naznačeno, ale nic není pořádně dořešené. Kvalita obrazu je absurdně nestálá, chvílemi to vypadá jak Hollywoodský blockbaster a chvílemi je obraz tak debilně polozrnitej, že to vypadá, jako kdyby to někdo točil na ruční kameru. Vykreslení hlavního hrdiny mi taky moc nesedlo (brýle a kyselý úsměv mi přijde k charakterizaci dost málo) a taková úvodní bitva na mostě sice dobře vypadá, ale totálně postrádá dobovou atmosféru (v pozadí klidně mohly být paneláky a výsledný efekt by byl stejný). Na Rusáky rozhodně obdivuhodné, ale celkově jenom rozpačitý pokus o velkou podívanou... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Návod k použití by nebyl? 60% Zajímavé komentáře: Marigold, Marius, Rex Mundi, gudaulin, hell_boy, pabelito ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale lepší vystižení, než "splácanina" mě nenapadá. Nejenomže tvůrci nedají divákovi prostor k jakékoli orientaci, kvůli vizuální stránce jaksi přeskakují všechno ostatní. To už jsme někde viděli, dokonce i ty černé brýle u "jinejch Jinejch". Proto se mi nejvíc líbily více "lidské" zápletky, vztahů otce a matky, otce a syna. A možná právě proto byl pro mě konec Hlídky více strhující než 90% uplynulého děje, jelikož z těchto vztahů vychází, rozvíjí je a posunuje někam dál. Uvidíme ve dvojce. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Rusové si hrají na písečku, pokukují přitom po výtvorech Američanů či Novozélanďanů a jejich výsledné dílo se tomu v základech dost podobá. Jenomže je navíc jaksi méně uhlazené, špinavější, ostřejší a samotný pohled na něj vyvolá dosti rozporuplné reakce. Timur Bekmabetov se bez jakýchkoliv skrupulí vyžívá ve všech hračičkách, které jsou momentálně na filmařském poli k mání. Zrychlovaná a zpomalovaná kamera, která navíc všechno snímá přes temné filtry, fašisticky rychlý střih, za který epileptici zaplatí záchvatem a před ostrým hudebním doprovodem plným burácejících samplů by pokorně sklonili hlavu i pánové z Media Ventures. Jenomže scénář (ač je jeho námět jakkoliv originální) chvílemi silně postrádá hlavu a patu, vzájemné vazby mezi postavami často nemají ani základ logiky a jako celek působí nesmírně chaoticky, což při výše zmíněném stylu vyprávění zmate i toho nejpozornějšího diváka. A jako poslední hřebík do rakve je dle mého to, že chvílemi je to vlastně nesmírná nuda a že ty dvě hodiny jsou možná trochu moc. Ač je počet hlavních postav vcelku omezený, jediný kdo opravdu za něco stojí je hlavní hrdina Anton, který ač má něco do sebe, dokáže i on diváka řádně zmást ve stylu „co to sakra dělá?“. Ale, ač dávám průměrné hodnocení, je to spíš proto, že to všechno působí nějak „divně“ (a taky proto nedokážu pochopit, jak by mohla fungovat myšlenka panslavismu, když mají naši východní bratři úplně jiné vnímání). Ale on se nám pan režisér do druhého dílu (který budu napjatě očekávat) polepší a bude to mnohem stravitelnější, než tento kousek. Charašó? ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tak Rusové opravdu překvapili. Výborné sci-fi fantasy, které mě celkem dost překvapilo na to, že jsem od toho moc neočekával. Příběh je krapet zamotaný, ale to Vám při sledování akčních scén bude celkem jedno. Efekty jsou celkem dobře zvládnuté, až na jednu scénu, kde se Bondovsky převrátí autobus s (dusíkovým) pohonem ;) Už se těším na druhý i třetí díl. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4,2miliónaTržby USA $1,502,188Tržby Celosvetovo $33,899,078Tržby za predaj DVD v USA $7,453,882 //počet predaných kusov 468,389║ Po technických stránkach celkom zvládnuté, po príbehovej dosť kostrbaté, nesúrodé. /videl v kine: 55%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Oproti knize strašně nevyrovnaé, zmatené a zjednodušené ne vždy ku prospěchu věci. Líbí se mi civilní herecké typy v hlavních rolích, dobře udělané komorní scény (fajn dialogy, sem tam vtípek), atmosféra temné Moskvy... O dost horší je to s vizuální stránkou, která se odehrává v duchu "dej Rusovi peníze, borščem se ti odmění". Příšerná hatlamanina hypermoderních efektů a kamerových triků pajcnutá s nesmyslnými zrychlovačkami vyznívá mnohy až (tragi)komicky a naprosto zabíjí atmosféru. Nechtěně to působí dost amatérsky a béčkově. Akční sekvence, které měly být vizuálním vrcholem, jsou tím pádem tuhé, studené, bez chuti a bez zápachu. Příběh naprosto postrádá gradaci a nějakou stavbu, vše se děje v podivně chaotickém spěchu, u ničeho se kamera nezastaví tak dlouho, aby si divák vytvořil přehled. Přesto je pár scén pěkně trefených, herecké podání uspokojivé (líbily se mi všechny ústřední postavy), hudba je ucházející a ta ruská touha být zápaďácky cool má něco do sebe. Váhám mezi dvoj a tříhvězdím, z úcty k předloze zaokrouhluju výš. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavé spojení snad všech "přelomových" filmů jako je třeba Matrix nebo Blade. Kapku vykrádání se nedá zapřít, ale celkově vztao velmi pomáhá filmu, který má zajímavý a trochu novátorský přístup k hodným a zlým. Herci mi nejsou známi, ale vůbec neurazí, naopak někteří velmi překvapí. Režisér použivá vypůjčené hračičky velmi dobře. Bohužel řpíběh, tedy spíše svět zde ukázaný je až moc obrovský a mnoho věcí jaksi vyšumí a jsou nedořešené. To je velká škoda, ale snad to zbylé 2 díly napraví. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

.. „„Věčná bitva mezi Temnotou a Světlem, krutá, vyrovnaná, bez vítězů a poražených. Bude trvat až dokud se neobjeví člověk předurčený k tomu stát se "Velkým" Jestli se přidá na stranu Světla, Světlo zvítězí. Ale Ti co znají proroctví vědí, že si vybere Temnotu. Lehčí je uhasit světlo, než rozptýlit Temnotu.“ Upíři, čarodějnice, Denní hlídka, Noční Hlídka, lidé s kletbou a to vše v Moskvě. Tak na to jsem byla vážně zvědavá a s překvapením musím konstatovat, že se mi ten zmatek líbil i když jsem se v něm občas ztrácela. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Místy výborné, místy neskonale blbé, tu a tam velmi dobrý nápad, někdy dosti trapné i zmatené. Prostě průměr, ale má to vyvedené technické hrátky, slušné tempo a auru "sympatičnosti". První půlka kvalitou vysoce tu druhou převyšuje. Pokud se režisér dokáže poučit z chyb, tak by pokračování mohla být skutečně skvělá; především pokud by se Bekmambetov vydal cestou knižních předloh. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dost velký zklamání po těch pochvalnejch recenzích ve všech možnejch časopisech. Noční hlídka je hlavně o nudě a občasnejch dobrejch situacích, které bohužel zabíjí většina scén debilních a trapných (ženská co se mění v tygra, giganticky hypertrapnej hacker, nebo třeba boss zla co nosí síťovanej nátělník a vytahuje si meč z krku). Když na nás Bekmambetov vychrlí ty svý přetuněný rychlý jízdy kamerou řikáte si týjo, ale když to používá celej film tak už to začne bejt vážně otrava. Fakt nekecám těch "rádobycool záběrů" je tu jen o trochu míň než bullet timeů v House of the Dead. Jediný důvod proč se na Noční hlídku dá koukat je velice dobrý herecký výkon hlavního představitele a toho kluka. Noční hlídka je opravdu zklamání a dost mi to připomíná Underworld, taky cool nudná sračka. To už i Blade:Trinity je na tom líp. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

od samého počátku lidstva mezi námi byli jiní. kdo jsou jiní? jsou nejrůznějšího druhu a nejsou jako ostatní. je to dobrý nebo špatný? je to jiný! mají zvláštní schopnosti o kterých neví. ty se v nich probudí, když je třeba podat nadlidský výkon. je to dar. právě teď přichází ten, který je silnější než ti před ním. zvolí si cestu světlem nebo temnotou?....tenhle film je trošku jiný než jsem čekal. kamera mi připadá ,,východní“, ale mám díky ní pocit, že takovýhle věci se můžou stát právě v Rusku (i díky ,,ošumtělým“ komunistickým panelákům). nijak extra mnoho speciálních efektů, herecké výkony mě taky zvláštˇ neoslovili. nejsou špatné, jen role jsou nevýrazné a nevyvolávali ve mě ty správné pocity. zvláštní (jiný) je taky mix hudby. přesto, aniž bych si dal tu ,,červenou“ dobrotu se budu těšit na pokračování. ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

BLBOST x BLBOST = BLBOST NA DRUHOU ------děsný film ------hnusní herci ------bezduchý příběh ------totální nuda prostě KATASTROFA! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nosíte tu slnečné okuliare, kričíte ako blázon a svietite baterkou. Nájdite si prácu.“ Podobne, ako OLD BOY, i NOČNÁ HLIADKA je riadne precenené dielko. Avšak napriek tomu je dostatočne „iná“ na to, aby som jej udelil vyššie hodnotenie (a určite nie iba za fajnovú krv). Po vizuálnej stránke zaujímavé, triky fajn, akcia tiež, dobré nápady... scenár zbytočne komplikovaný, ale bavilo ma to. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak napodruhy jsem se uz ve filmu orientoval a tudiz se i bavil daleko vic. Pribeh je sice podavanej docela zmatene, ale je solidni, triky taky nejsou spatny a Timur ma obcas nakej dobrej napad. Nejvetsi problem filmu je asi hlavni hrdina, to je neskutecnej chudak, kterej nic moc neumi a vypada jak kdyz ho vytahly nekde z kanalu. I kdyz celej film pusobi krapet jako vykradacka, tak je povedena a cela ta mytologie zni zajimave. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Nadherne natocena zalezitost plna vybornych napadu. Kamera a triky se v pohode vyrovnaji americkym megaprodukcim a herci jsou prijemne civilni. Samotna idea Nocni hlidky je skvela, bohuzel film je opravdu dost zmateny a velke mnozstvi detailu nechava divakovi k domysleni. S klidem by mu slusela dvojnasobna delka, nebo vypusteni linie s prokletou zenou. Prvni dil trilogie dava tusit, ze z Ruska prichazi neco opravdu velkeho. Tesim se na dalsi dily. ()

Související novinky

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

21.08.2013

To je rozhodně odvážná představa. Studio MGM se už nějakou dobu ohání plány natočit novou verzi Ben-Hura. Nepůjde však o remake slavného filmu z roku 1959 (těžko můžete překonat totální klasiku,… (více)

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

09.12.2005

Ruský režisér Timur Bekmambetov si získal velmi příznivé ohlasy za svou drsnou sci-fi Noční hlídka. Ta posbírala, kromě řady pozitivních kritik, několika ocenění, $15 mil. i smutný statut… (více)

Reklama

Reklama