Reklama

Reklama

Pešavarskij vals

  • Rusko Пешаварский вальс (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Film natočený podle skutečných událostí v táboře Badaber. V pákistánském výcvikovém táboře se vzbouřili zde držení sovětští zajatci. Získali i zbraně a dočasně ovládli situaci. Proti obrovské přesile byl nicméně jejich pokus o útěk odsouzen předem k neúspěchu, jsou obklíčeni, ale získávají radiostanici a do éteru vysílají zprávu o vzpouře a žádost o záchrannou akci. Na afghánské straně to sovětské velení považuje za provokaci.
Celou bitvu průběžně dokumentuje americký novinář, který dopoledne shodou okolností přijel natáčet s vězni interview o důvodech jejich pobytu v Afghánistánu a sám zůstal mezi bojujícími Sověty. Po úvodních rozhovorech tedy nakonec točí i boj i záblesk naděje, když po několika hodinách zaslechli hukot svých helikoptér. Ale ty přiletěly jen tábor rozstřílet. (chamonix)

(více)

Recenze (1)

Zajímavosti (1)

  • Zavlečení lidí na území cizího státu je v rozporu s mezinárodním právem a Pákistán dlouho popíral jakýkoli pobyt sovětských a afgánských zajatců na svém území. Popíral tudíž i povstání v táboře Badaber. To byl uprchlický tábor v Pešavárském údolí, kde probíhalo verbování mudžahedínů islamisty pozdějšího prezidenta Rabbáního a v sousedství i jejich výcvik pod dohledem amerických a pákistánských instruktorů. Na území výcvikového tábora bylo drženo 26. dubna 1985 patnáct sovětských (podle jiných zdrojů až 22) a čtyřicet afgánských vojáků. Ve 21:00 přepadli stráže a zmocnili se zbraní. Útěk nezůstal utajen a nevyšel, protože tři vojáci z Tádžikistánu, během předchozího věznění indoktrinovaní islamisty, plán vyzradili. Obklíčené mudžahedíni rozstříleli i s pomocí pravidelné armády (tanky a dělostřelectvem pákistánského 11. armádního sboru a vrtulníky pákistánského letectva), zraněné dobili na místě. Oficiální přiznání bojů, resp. existence vězňů v táboře čekalo až do r. 1991. Nejprve to připustil v listopadu Burhánuddín Rabbání, až o měsíc později i pákistánští činitelé. Dodnes není známa identita všech bojujících zajatců. (chamonix)

Reklama

Reklama