Dějiny psané americkým filmem (TV film)
USA: It's Our History
Dokumentární
Francie, 2007, 49+50 min
Tvůrci dvoudílného francouzského dokumentu vycházejí z teze, že dějiny amerického lidu začal psát teprve až film, který proměnil směsici evropských imigrantů nejrůznějších jazyků a kultur v jeden národ. Přestože tu najdeme řadu ironických francouzsko-amerických špiček, je dokument přehlídkou toho nejvýznamnějšího, co americká kinematografie za svou existenci vytvořila na téma historie a identity vlastního národa. Uvidíme ukázky z filmů D. W. Griffitha, C. B. De Milla, ale i Chaplina. Projedeme se americkou krajinou s kovboji, indiány, hrdiny Divokého západu, ale pohlédneme také na moderní americké dějiny, coca colu a podobné vymoženosti.
Druhá část dokumentu zpracovává období po dvou světových válkách v minulém století a prostřednictvím ukázek z filmů nás provede obdobím hospodářského vzestupu Spojených států. Těšit se můžete na úryvky ze snímků Franka Capry, Charlese Chaplina, Richarda Brookse či Sydneyho Lumeta. (oficiální text distributora)
Theker
Francúzsky dokument o americkej histórii... pardon nie, o americkej kultúre, ktorú tvoria hlavne filmy "made in hollywood", ktorými sme ovplyvňovaný aj my (či chceme alebo nie). Druhá časť a hlavne epilóg vysvetľuje všetko. PS: zišlo by sa opraviť link na IMDb :)(7.12.2008)
žádní fanoušci