Reklama

Reklama

Bylo nás šest

(seriál)
Rodinný / Komedie
Československo, 1986, 5 h 29 min (Minutáž: 52–57 min)

Režie:

Jiří Adamec

Hrají:

Monika Žáková, Jan Šťastný, David Matásek, Martin Zounar, Ivana Chýlková, Veronika Gajerová, Miroslav Zounar, Naděžda Prchalová-Vicenová, Miroslava Pleštilová, Mahulena Bočanová, Regina Řandová (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný televizní seriál J. Bednáře a K. Štorkána vypráví o životě mladých lidí, kteří byli po úspěšné maturitní zkoušce na gymnáziu malého města přijati ke studiu na vysoké škole v Praze. Příběh šestice čerstvých vysokoškoláků, které k sobě pojí pevné přátelství, začíná jejich loučením s domovem a odjezdem mezi neznámé lidi, do dosud důvěrněji neprobádaného a neznámého hlavního města. V režii J. Adamce uvidíte v hlavních rolích studentů Moniku Žákovou (svědomitá posluchačka oboru archeologie filozofické fakulty Radka Holečková), Jana Šťastného (hudebně nadaný Jirka Jílek, student ekonomie), Davida Matáska (dobrý matematik Honza Špaček, přijatý na stavební fakultu), Veroniku Gajerovou (ctižádostivá Hanka Dušková, studentka DAMU), Martina Zounara (poctivec a idealista, budoucí právník Ivan Trnka) a Ivanu Chýlkovou (sportovně založená studentka Eva Rillichová). (Česká televize)

(více)

Recenze (53)

rt12 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál mě vždycky štval. Další sračka od Adamce o mladých,nadějných a slušných, kteří mají to štěstí a vyrůstají v socialismu. Pořád se jede podle stejné šablony. Všichni se snaží, drží pohromadě a napravují toho, kdo náhodou šlápne vedle. Což se samozřejmě podaří. Hudbička od Láďi Štaidlů, jen si jí vyjímečně nezakrákal , asi byl v tý době na šnůře v NSR. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Zatím nejslabší z předlistopadových seriálů, které jsem zkusil. Rozvláčné unylé nic, bez pořádné zápletky, bez alespoň minimálního vývoje či posunu postav, mezi nimiž je téměř nemožné najít jedinou, která by byla sympatická, věrohodná nebo alespoň zajímavá. Nuda, kde jedinou zábavou je tak možná lov mladičkých budoucích hereckých hvězd v epizodních rolích, třeba Ivana Trojana nebo Yvety Blanarovičové. ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá spolupráce scénáristů Bednáře a Štorkána s režisérem Adamcem dopadla o dost lépe než Zkoušky z dospělosti. Dokonce i zvuk je v pořádku, průvodní písně jsou rovněž lepší. Nakonec tady máme takové české Beverly Hills 90210. Novopečení studenti si provádějí věci, nad kterými zůstává rozum stát, ovšem nakonec se stejně jako jejich kalifornští následníci sejdou u jednoho stolu. Seriál svou naivitou samozřejmě odpovídá době vzniku, na druhou stranu musím říci, že celou dobu jsem sice koukal s chápavým úsměvem, ale i se zájmem. Nejzajímavější postavou kupodivu nebyl nikdo z ústřední šestice, ale odborný asistent Vladimír Dlouhý. Naivita seriálu odpovídá době vzniku, zadání i tehdejším standardům Československé televize a těžko by měl asi šanci oslovit mladší generaci. Jenže, ono to samé platí i o slavném Beverly Hills. Takže pokud jste seznámeni s tím, co můžete čekat, nemusíte se bát tento seriál zhlédnout. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze tento serial poberou uz jen divaci, kteri tu dobu alespon trochu zazili. Ve srovnani s dnesni serialovou tvorbou pro mladez..., to jsou uplne jine svety. Libi se mi ta koncepce, kdy v sesti dilech sledujeme sest spoluzaku ze stredni skoly, kteri jdou studovat ruzne vysokoskolske obory v Praze. Spousta zacinajicich hercu, kteri dnes, snad krome Trojana hraji pouze beckove role. Misty az smesne naivni, hlavne postava, kterou sehral Zounar. Je zde ale nekolik zajimavych momentu a postav, za vsechny genialni Krejcik v roli rezisera, Zednicek, Gajerova... V te dobe se tocily daleko lepsi veci nez je tento pocin. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Scénář je poměrně snaživý, ale co ho likviduje je celkem neschopné provedení - nad občas nesrozumitelnými dialogy nebo trapně nasvícenými nočními scénami se lze pousmát, ale nevhodně zakončené či spíše useklé díly a nijaký závěr (!), to už je rána podpás. Občas to špatně odsejpá, občas vás odradí špatní herci (Buchvaldkův proslov na konci o podprůměrných a průměrných hercích na některé ze zúčastněných sedne perfektně - třeba naprosto prkenná a neschopná Monika Žáková, Šťastný je občas taky na pěst). Naštěstí to vyvažují zase jiní herci, prostě pestré obsazení a řada zábavných cameí (např. Gott jako sukničkář, Krejčík jako cholerik režisér) je určitě plusem a informativní hodnotu pro fanoušky života za komunismu to má (např. procházka po rozestavěném sídlišti, protekce na VŠ od tatínka, šmelinář od Českých drah). Docela mě zaskočilo, že první díl je k uzoufaní příšerně nudný, zatímco pozdější díly už jsou o pár stupínků vejš - to se Adamec probral nebo co? Pamětníky pobaví i výrazný soundtrack od Štaidla a pár hitů od Dalibora, ale místy už mě ty syntetické fujary drásaly nervy. Seriál je mimochodem apolitický (pro sklerotiky dodávám, že oslovení "soudruh/soudružka" bylo společenskou konvencí. Pořád lepší dílo než současné hrůzy. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (3)

  • Poprvé před kamerou Monika Žáková a Ivan Trojan. (M.B)
  • Naposledy před kamerou Marie Motlová. (M.B)
  • Postava Maxmiliány v podání Mahuleny Bočanové se v seriálu ani jedinkrát neobjeví při učení nebo v jiné souvislosti se školou, s výjimkou menzy, kde se seznámí s Jirkou (Jan Štastný). Není přitom sice nikde výslovně řečeno, že také studuje ekonomii, ovšem při prvním setkání varuje Jirku před profesorem Kadlečíkem a Jirka ji také v tomtéž díle představí Radce (Monika Žáková) jako svou spolužačku. (curfew77)

Reklama

Reklama