Reklama

Reklama

O zvířátkách pana Krbce

(seriál)
Animovaný / Pohádka
Československo, 1977, 1 h 44 min (Minutáž: 8 min)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Panu Krbcovi se splní dávný sen, stane se kastelánem na hradě Kulíkov. Přestěhuje se tam i se svým kocourem Kokešem a spolu vysvobodí další kamarádku sovu Kukulu. Ta ví, že na hradě straší. Objevuje se tam skučící duch hradního pána, vévody Ruprechta, který je nakonec dobrým kastelánovým pomocníkem. Na Kulíkově se pořádá karneval, hrad stihne potopa a ještě něco horšího, teta Klotylda s kozou Tyldou. A duch Ruprecht má zas o práci postaráno. (Česká televize)

(více)

Recenze (78)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelný pomník Vladimíra Renčína. A hlasu Josefa Abrháma, samozřejmě;) Večerníčková klasika, ze které něco utkvělo v paměti snad každému. Ruprecht, Kokeš, Kocanda - a samozřejmě pan Krbec... no ne, tady není o čem diskutovat. 90% ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Zde nemám důvod s plným hodnocením jakkoliv váhat. Výtečná animace umocněná příjemným dabingem. A příběhy, které pobaví. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Můj Večerníčkový TOP 10 seriál. Veselé příběhy původně napsané Stanislavem Havelkou a ilustrované karikaturistou Vladimírem Renčínem (Čtyřlístek) právě podle oblíbených televizních večerníčků. Na opuštěném hradě Kulíkov řádí duch bývalého hradního pána, Ruprecht. Má rád špínu, prach a pavučiny, svého sídla se nehodlá vzdát a neustále vymýšlí drobné lumpárny. Pan Krbec má ale pro strach uděláno a jako kulíkovský kastelán nestrpí na hradě žádný nepořádek. Statečně mu při tom pomáhají jeho zvířecí kamarádi – kocour Kokeš, učená sova Kukula a kavka Kocanda. Jako dítě jsem tento večerníček přímo zbožňoval, a vždy jsem se na něj moc těšil, a když ho konečně už dávali tak jsem byl u televize jako přikovaný. Něco mě na něm prostě tenkrát fascinovalo, ať už zdařilá ilustrace a animace, skvělý vypravěčský projev pana Abrháma, nebo právě takové to příjemné a mrazivé tajemno. Můj věčerníčkový TOP 10 bez debat. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších českých večerníčků. Abrhám je vynikající vypravěč a všechny postavy vybavil skvělým hlasovým doprovodem. Za těch 8 až 10 minut mě ty krátké příběhy "O zvířátkách pana Krbce" spolehlivě pobaví ještě dnes. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale Renčín a Jiránek patřili od mala k mým oblíbeným kreslířům. A hlavně kvůli těm postavičkám jsem se na tenhle dějově (a tentokrát i dabingově) obyčejný večerníček těšíval. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

13/13 Šedivý a Šedivá sice nejsou Renčín, ale Havelka (ve Večerníčku spolu s Chvojkou) je stále týž scénárista oblíbeného seriálu Na Hradě Kulíkově, který vycházel ve Čtyřlístku v letech 1983-7 (Knihovnička 107-151). Poetika tohoto Večerníčku v sobě snoubí odlišný humor a perfektní přednes Josefa Abrháma spolu s dávnou touhou malého českého člověka po gotickém dobrodružství, v našem případě ovšem zasazeném do rozbujelé normalizace. Přesto, a nebo právě proto, je tato černohumorná klauniáda tak unikátní. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Stárnoucí seladon se mi nastěhoval za hradby, přitáhl s sebou divou zvěř a vytvořil s ní rasistické uskupení KKK (Krbec, Kukula a Kokeš). Ze svých anarchistických zákopů za obrazem vám mohu přislíbit, že udělám vše pro to, abych kukluxklan opět vytěsnil do příkopu za obranný val. Váš Ruprecht Kulýk, hrad Kulíkov. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Pokud si dobře pamatuji, tak tomuto Večerníčku jsem se vyhýbal. Největší problém jsem měl s animací a příběh byl takový málo dětský. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Ruprechta jsem se nebál, toho jsem měl naopak docela rád. Koneckonců, jako duch už má člověk právo na trochu té posmrtné mrzutosti... Co je ovšem divný a dodnes si to neumím vysvětlit, je pocit z toho kocoura Kokeše. Dost nepříjemnej pocit. Jako dítě jsem to samozřejmě neuměl přesně pojmenovat. Dnes se na to koukáme se synem a ten blbej pocit se vrátil. Stejně silnej jako za mlada, jen dnes už vím, jak to říct. Z toho kocoura mám prostě depku. Hroznou depku, kdykoli na obrazovce jen na chvilku otevře zobák. I když je to jen kocour. To mi teda, u všech duchů, řekněte – má to někdo z vás taky tak ? ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Ve všech směrech geniální. A že jsem dcera z kastelánské rodiny, hodnotím o to příznivěji. ...Z fleku bych k našim psům, kanárům a kočce pořídila aspoň jednu sovu a jednu kavku. A Ruprechta. Bohové vědí, že práce by tu pro něj bylo dost, zvlášť když přijede smečka cyklistů s dětmi. ()

Reklama

Reklama