Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Komedie režiséra George Cukora, kde hlavními hrdiny je dvojice právníků, Adam a Amanda Bonnerovi (Spencer Tracy a Katharine Hepburn) žijící ve spokojeném manželství. Vše se změní, když se při jednom soudním prosesu stanou protivníky a boj v soudní síni se přenese i do jejich osobního života. Příběh s nadsázkou a humorem vykresluje věčný boj pohlaví. (contrastic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (40)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Fantasticky napísaná komédia, ktorý strieda jeden ostrý dialóg za druhým a skvelo pointuje vtipy. No to by nestačilo, keby tu nebol taký bohovský casting. Spencer Tracy a Katharine Hepburn majú neskutočnú chémiu (medzi máloktorým párom to takto iskrilo) ale fantastickí sú aj ostatní herci. Jedna z najlepších romantických komédií všetkých čias. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Proslulá hvězdná sestava i tentokrát za sebou zanechala jaré dílo. Konverzační souboje, na nichž je postavena tato dobově soudobá feministická hříčka, v humorné nadsázce nabízí dost přesný obraz nesnází globální ženy za dovršením její rovnoprávnosti. Životní partneři tu svůj part měli usnadněn, neboť jejich příprava na roli určitě čerpala z bohatých zkušeností z jejich intimního soužití. Tracyho je nutno obdivovat, ale Hepburnová sráží do kolen. Její podmanivá útočná poddajnost dost výstižně zrcadlí meze toho, čeho je žena schopna, rozhodne-li se vítězit zbraněmi ducha, k nimž neváhá přidat humor a sarkasmus. Její vítězství nad mužskou nabubřelostí jsou za těchto okolností zákonitá a jsou o to větší, oč více se přitom žena dokáže oprostit od různých malichernůstek svého ženství. Fenomen "správné křehule", jak takovéto amazonky s úctou nazývali naši gymnasiální i vysokoškolští studentští prvorepublikoví dědové a pradědové, pak funguje zvlášť prokazatelně. A tvoří pevné vztahy. Je krásné vidět a vědět, že i po těch dlouhých desetiletích, která uplynula od premiéry filmu, si to zjevně zvědomují i ti mladší z nás. Kolik času zbývá k převedení ŽEBRA na DVD nosiče? Týdny, měsíce, roky? Kolik vlastně? ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem pevně přesvědčen o tom, že manželky by své nevěrné manžely neměly střílet. Vždyť jsou daleko účinnější ženské metody - řízek s hranolkami, vychvalování mužnosti či nějaká to obvykle neužívaná sexuální praktika. Jenže to by pak nemohl Adam s Amandou předvést zábavný soudní souboj pohlaví a to by byla škoda. Sice to na komedii bylo občas docela vyhrocené, ale Tracy s Hepburn byli dokonalí v každém okažiku. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Duo Tracy-Hepburnová natočilo lepší filmy, ale tahle soudní konverzačka má rozhodně něco do sebe. Když se předem připravíte na to, že vás nepostihnou žádné záchvaty smíchu, jen se budete pobaveně usmívat, můžete být spokojeni. Zdaleka nejlegračnější je ale Judy Hollidayová ve své typické roli hloupé blondýny. Mimochodem, známý nezdvořák Spencer Tracy prý trval na tom, aby bylo v titulcích jeho jméno uvedeno na prvním místě a když se ho producent zeptal, jestli někdy slyšel o tom, že dámy mají přednost, Tracy opáčil: "Tohle je film, ne záchranný člun." 60 % ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tracy a Hepburnová, co k tomu dodat. Dva vynikající herci, kteří se na plátně sešli několikrát, a snad vždy to stálo za to. Tenhle film je dost dobrý, ale strašně mě rozčilovala Hepburnová, jak ze svého manžela dělala blbce před veřejností. Je fakt, že on jí k tomu sám nahrával, ale stejně mě naštvala. Baba jedna. :) ()

Galerie (33)

Zajímavosti (13)

  • Skutečný příběh, který byl podnětem k projektu, se týkal manželské dvojice právníků Williama a Dorothy Whitneyové, kteří zastupovali manžele Masseyovy při jejich rozvodu, poté se sami rozvedli a uzavřeli sňatky s klienty, které zastupovali. (Hans.)
  • V roku 1958 vznikol bulharský remake Adamovo žebro. V tejto verzii hrdinka rebeluje proti tradícii, čo výsledok jej konvertu na marxizmus-leninizmus. (Svadbos)
  • Existuje aj počítačom kolorovaná verzia. (Svadbos)

Reklama

Reklama