Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nedaleko francouzského pobřeží vytáhnou rybáři z moře postřeleného muže. Když se probere, nedokáže říci, kdo je a co se mu stalo. Jediným pojítkem s minulostí je čip s kódem k účtu ve švýcarské bance, který měl implantován pod kůži. Když se uzdraví, vydá se pátrat po své minulosti. Ke svému překvapení zjistí, že dokonale ovládá bojová umění, když v parku hravě vyřídí policisty, kteří chtějí vidět jeho doklady. Pátrání ho zavede k bankovní schránce, kde objeví pistoli, velkou finanční částku, americký pas na jméno Jason Bourne. Jde na americký konzulát, tam je nečekaně napaden a musí prchnout před ozbrojeným komandem. Dostane se z budovy a venku přesvědčí německou dívku Marii, aby ho za dvacet tisíc odvezla do pařížského bytu, jehož adresu našel také v bankovním boxu. Teprve s její pomocí začíná skládat první kamínky do mozaiky své minulosti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 151)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tady jsem zjistila, že i lidé mohou být majetkem státu a dokonce za 30 milionů dolarů! wow! Taková živá zbraň, která na rozkaz zabije kohokoliv a to kdekoliv. Matt Damon zahrál zabijáka s amnézií velmi dobře, mladičký a krásně zmatený, snažící se postupně dopátrávat své identity. Film má velmi osvěžující, diváka nepouštějící, tempo. Svižné akční scény v pařížských ulicích, kdy v jeho rukou ze sebe prehistorický brouk vymáčkne neuvěřitelnou rychlost a mrštnost, snažící se setřást polovinu policejního sboru z celého města. Mé jedno vyjeknutí rovněž znamenalo, že mě celou dobu drželi v příjemném napětí a nebýt otravných reklam, tak vydechnu až na konci. Schodištní scéna s dlouhým pádem a přesným zacílením byla pro mě přehnaná, tím mě pobavili a já si říkala, že zas za každou cenu není nutné z hlavního hrdiny dělat Supermana. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zvoliť tak fádnu zápletku si vyžaduje ozaj scenáristického špecialistu. Strata pamäte. O ňu ide. Veď to. Trpia ňou mnohí. Aj Alzheimer tu je so starnúcou populáciou oveľa častejšie. Tu však nejde o nejakého vytraseného starca, ale o mladého muža, čo si nepamätá, jaký že je v skutočnosti Rambo a Terminátor v jednom. No chce vedieť kým je. Preto bije poriadkových policajtov hlava-nehlava a vo veľkom likviduje agentov. A aby to nebola len klasická nuda v štýle pc vyvražďovačky, v deji sa zjaví deva spanilá, nomádka. A z osamelého muža bez identity a z tuláčky ja na pohľad milá hromádka. A to je asi tak všetko, čo k tejto obdivovanej naivite môžem povedať. Pokračovanie neláka. ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Moje absolutní špička v akčních filmech. Výborný napínavý děj, Matt Damon je dokonalý agent, který se nenechá nikým zaskočit (ty měsíce příprav bojových umění dokonale zůročil), únikové scény jsou výborné a naprosto uvěřitelné, automobilová honička je prostě dokonalá a Franka Potente se sem výborně hodí. Prostě skvělá akční jízda. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Jak už jsem několikrát uváděl akční filmy nemiluju, ale tohle byla fakt super věc. Skvělý scénář, výborná režie, prostě akční jednička za dlouhou dobu. Doug Liman má zvláštní způsob natáčení, je hodně za kamerou ve funkci kameramana a tím i blíž hercům a je to znát. Jeho "neklidná" kamera jen přidává na autentičnosti a při scénách, kde vrcholí napětí se vše přesouvá na diváka. V tomhle filmu zvlášť, protože celý příběh sledujeme jakoby z pohledu "tajemného" agenta. Herecky byl jako vždy výborný Mat Damon, který si pro něj netradiční roli vystřihl s chutí a věřil jsem mu vše (tedy skoro - schody bych s ním neabsolvoval :). Výborná a dostatečně krásná je i "Lola" Franka Potente, která hraje svoje narůstající obavy výborně. Když si přidáte několik známých pražských zákoutí, krásně nasnímanou Paříž a hlavního padoucha Chrise Coopera, nelze než dát maximum :) Pokud bych srovnal tohle a xXx, pak nebe a dudy. Tady se případného pokračování nebojím. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Bournův multižánrový cocktail podle Douga Limana: __ Ingredience: Dravá akce. Břitká inteligence. Bondovský esprit. Hitchcocovský motiv muže na útěku. Chobotnice tajných služeb. Osudová žena s tváří Franky Potente. Místo deštníku koňská dávka amnézie. Postup: Protřepat, promíchat...Až do dna, Jasone... ()

Galerie (132)

Zajímavosti (76)

  • Robert Ludlum, autor stejnojmenné knižní předlohy, zemřel 12. března 2001, když byl film v postprodukci. (HellFire)
  • Profesor (Clive Owen) nepoužívá jiný vůz než BMW. Herec ve skutečnosti dělá bavorské automobilce reklamu. (Kulmon)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

26.05.2020

Producent akční série Jason Bourne Frank Marshall v čerstvém rozhovoru uvedl, že hledá nového filmaře spolu s námětem pro další film. Jednalo by se tak o šestý snímek celkem, není přitom však jasné,… (více)

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (více)

Reklama

Reklama