Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nedaleko francouzského pobřeží vytáhnou rybáři z moře postřeleného muže. Když se probere, nedokáže říci, kdo je a co se mu stalo. Jediným pojítkem s minulostí je čip s kódem k účtu ve švýcarské bance, který měl implantován pod kůži. Když se uzdraví, vydá se pátrat po své minulosti. Ke svému překvapení zjistí, že dokonale ovládá bojová umění, když v parku hravě vyřídí policisty, kteří chtějí vidět jeho doklady. Pátrání ho zavede k bankovní schránce, kde objeví pistoli, velkou finanční částku, americký pas na jméno Jason Bourne. Jde na americký konzulát, tam je nečekaně napaden a musí prchnout před ozbrojeným komandem. Dostane se z budovy a venku přesvědčí německou dívku Marii, aby ho za dvacet tisíc odvezla do pařížského bytu, jehož adresu našel také v bankovním boxu. Teprve s její pomocí začíná skládat první kamínky do mozaiky své minulosti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 152)

Morien 

všechny recenze uživatele

Zrovna jsem dokončila popis řetězu svých myšlenek u Bournova mýtu (Bourneovo ultimátum zase hodnotím jako maximálně zbytečný blábol motivovaný pouze touhou točit další filmy, dokud je postava Bourna in a cool, loutkovitost postav a nastavovanost zápletky to jen potvrzují, takže ten mi za přílišné zamýšlení nestojí), a trochu jsem si během toho utřídila myšlenky i ohledně tohohle filmu, "který to všechno začal". Možná se pletu, ale mám takový dojem, že panuje obecný názor, že to je špičkový akční thriller, který kazí jen ta romantická linka. Já osobně to cítím tak, že právě ta romance jediná má smysl, protože je to hnací motor změny Bournova charakteru, dává mu důvod pokračovat s žitím, nabízí cestu ke spáse a vůbec, prostě kdyby tam nebyla, tak je film zaměnitelný s jakýmkoliv dalším filmem, kde muži pobíhají po městě, vozí se auty a střílí po sobě, aby "zjistili pravdu". ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Asi patřím mezi tu menšinu, která neměla štěstí vidět Agenta bez minulosti dříve než jeho pokračování Bournův mýtus. Je to škoda, ale na filmovém zážitku to neubírá (možná dokonce naopak). Zjišťovat společně s Bournem kam se to ten kluk vlastně zapletl je velmi působivé a na rozdíl od Bondovek tu hledáte samé odpovědi a toto hledání Bourna dělá zajímavým. Všechno na vás působí skutečně(i když dvojka v realističnosti šla ještě dál) a např. chvíle kdy se Bourne rozhodne říct o všem úplně neznáme ženě diváka utvrzuje v tom, že je skutečná osoba s city. Bournovi akční výstupy jsou geniálním a tím rozhodujícím proč pro mě Jason Bourne v posledních letech jednoznačně válcuje slavnou nulanulasedmičku. Možná nepije Smirnova a nemá hodinky s laserem, ale tenhle mladý chlapec s uhlazeným pohledem a vizáží dítěte je mnohem nebezpečnější než by jste čekali. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Svěží vítr do zatuchlých vod agentského filmu. Ať se jde Bond vycpat i se svýma Aston Martinama a laserovýma hodinkama. Jasonu Bournovi stačí otřískané mini a propiska jako bojový nástroj. Od začátku do konce je to rychlé, ale o co jde nejvíc - stejně jako hlavní hrdina jste neustále napnutí, ve střehu, nebezpečí v podobě agenta Treadstonu může být kdekoli... Kdybych si měl vymyslet nějaké přirovnání - nejvíc se to asi blíží Mission Impossiblu, kdyby se režie a scénáře ujal mistr Hitchcock. Na jedničku s hvězdičkou jsou zvládnuté i bojové scény, nikdy bych nevěřil, že Matt Damon přesvědčivě zahraje smrtelně nebezpečného agenta, špičkově ovládajícího bojové umění a ... je vynikající! Maximální spokojenost!!! 90% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

První díl trilogie je hlavně o postavách a o vztahu ústřední, polaritní, přesto svým "vagabundstvím" sblížené dvojice, což ospravedlňuje pomalejší tempo filmu. Limanova nezkušenost se žánrem je ale znát na nedotaženosti některých scén (rušivé skoky přes osu, různé rozmístění objektů ve dvou po sobě následujících záběrech). High-tech thrilleru "nezávislácká" nedbalost nesvědčí. 70% Zajímavé komentáře: Isherwood, Silence, Jordan, ]V[()Rt ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Pro mnoho lidí je Bournova trilogie zajímavá až od dvojky, tedy od okamžiku, kdy se do ní zapojil Paul Greengrass. Já mám rád ovšem i Limanovu jedničku. Už tady se objeví Jason Bourne, který patří mezi mé nejoblíbenější postavy filmového plátna, a kterého naprosto dokonale Matt Damon. Režisér zmínil, že při vytváření charakteru postavy vyšli ze scény rvačky, která patří mezi nejlepší souboje vůbec. Bourne je tu úsporný, maximálně efektivní, schopný okamžitě improvizovat, využít čehokoli, co má po ruce (zde tužka, v pozdějších dílech se to variuje a objevuje se časopis, kniha atd.). A jaký je Bourne v této scéně, je vlastně v celém filmu - miluju momenty, jako když při útěku z ambasády jen tak mimochodem vezme vysílačku a plánek budovy. Za zmínku stojí i zajímavá automobilová honička. Jediná scéna, která mi do realistického stylu nezapadla byl hodně dlouhý pád na konci, který mi přišel velmi stěží uvěřitelný (na rozdíl od ostatního Jasonova konání). Velmi zajímavý byl komentář režiséra na DVD, který má netradičně i české titulky. (Soundtrack ***): Hudba Johna Powella už přichází s ústředním tématem, které se objevuje i v dalších dílech, ale ještě není úplně dovedena k dokonalosti, chvílemi je silně disharmonická a na soundtracku jsou některé pasáže poslouchatelné jen velmi obtížně ()

Galerie (132)

Zajímavosti (76)

  • V původní verzi scénáře byla Marie (Franka Potente) Američanka, její celé jméno znělo Marie Purcell a měla zelené vlasy. Nakonec se z ní stala Marie Kreutz, národnost německá a vlasy černé. (Kulmon)
  • Z curyšské Geheimschaft Bank si Jason Bourne (Matt Damon) odnese červený pytel, do něhož přesune obsah schránky. Tato rekvizita se objeví na konci filmu v obchodě Marie (Franka Potente) jako „věšák na květiny.“ (HellFire)
  • Původním autorem hudby pro film byl Carter Burwell, kvůli prodlevám v natáčení ale projekt opustil. (HellFire)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

26.05.2020

Producent akční série Jason Bourne Frank Marshall v čerstvém rozhovoru uvedl, že hledá nového filmaře spolu s námětem pro další film. Jednalo by se tak o šestý snímek celkem, není přitom však jasné,… (více)

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (více)

Reklama

Reklama