Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nedaleko francouzského pobřeží vytáhnou rybáři z moře postřeleného muže. Když se probere, nedokáže říci, kdo je a co se mu stalo. Jediným pojítkem s minulostí je čip s kódem k účtu ve švýcarské bance, který měl implantován pod kůži. Když se uzdraví, vydá se pátrat po své minulosti. Ke svému překvapení zjistí, že dokonale ovládá bojová umění, když v parku hravě vyřídí policisty, kteří chtějí vidět jeho doklady. Pátrání ho zavede k bankovní schránce, kde objeví pistoli, velkou finanční částku, americký pas na jméno Jason Bourne. Jde na americký konzulát, tam je nečekaně napaden a musí prchnout před ozbrojeným komandem. Dostane se z budovy a venku přesvědčí německou dívku Marii, aby ho za dvacet tisíc odvezla do pařížského bytu, jehož adresu našel také v bankovním boxu. Teprve s její pomocí začíná skládat první kamínky do mozaiky své minulosti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 152)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho se mi na tenhle film nechtělo koukat a to i přesto, že jsem viděl jeho druhý díl. Ani nevím proč, ale na druhou stranu už vím, že to byla velká chyba. Agent bez minulosti je totiž velký akční nářez, kde se Matt Damon konečně ukazuje v tom nejlepším světle. Průser u mě totiž byl, že já ho jako herce znal, ale nedokázal jsem si ho v žádném filmu vybavit. Má štěstí, že si tuhle osobní trilogii natočil a jako Jason Bourne mi před očima proběhl v počátku trilogie, která je špičkou v oboru. Ta akce mi samými výbuchy sundala boty i s ponožkama z nohou. Byla to jízda. Jen na plný počet jsem to necítil. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Hm, mírně nadprůměrný akční thriller, mysterioza a dramatu tedy zas tak mnoho tam není, to je zase nějaká finta distributora, že... Tři a půl hvězdičky, v rámci žánru a pro příjemnou Franku Potente tedy snad lze zaokrouhlit nahoru... - - - P.S. Na dvd s alternativním (prý korektnějším - kvůli 11.září - jaká pitomost - však vypoceně happyendovějším) koncem, jenž zaplaťpánbourn skončil nakonec jen mezi bonusy... ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem dost, dostal jsem ještě víc. Přesněji pak dokonale intimní akční jízdu, která ve svém žánru nemá obdoby. A přestože divák dobře ví, kam děj bude směřovat, nechá se rád vést cestičkou agentů, šéfů, atentátů a podrazů. Tajemství hlavní postavy navíc funguje na jedničku. A i přes tolik obdivu musím přiznat, že jsem tenkrát ani nedoufal, že by se z Jasona mohl stát nejefektnější zabiják nultých let a z adaptací Ludlumových knih pak téměř až artově populární záležitost, kterou budou milovat jak puntičkáři, tak řadoví diváci. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to priemerný akčný špionážny trhiller s Mattom Damonom v hlavnej úlohe. Má celkom dobrý príbeh o mužovi, ktorý stratil pamäť a tak postupne zisťuje, že je tajným agentom, o ktorom si nadriadení myslia, že sa vymkol kontrole a tak je terčom zabijakov, ale aj cieľom polície. Spracovanie nie je úplne zlé, ale určite s ním nie som spokojný. Môže za to hlavne fakt, že sa film snaží tváriť až moc inteligentne a realisticky, ale skončilo to len pri snahe. Neprinesie vôbec nič nové, iba mnohokrát videné situácie a množstvo nezmyslených scén, ktoré rozhodne inteligentne nepôsobia. Film je navyše aj dosť pomalý, ale aj tak nemôžem povedať, že by som sa nudil, za čo môže hlavne častá zmena prostredia, kedže sa v priebehu filmu prejde cez niekoľko štátov. Akcie tu nie je až tak moc, čo síce schvaľujem, kedže sa tvorcovia snažili o reálnejšie vyznenie, čo sa im aj tak ani zdaleka nepodarilo, kedže je úplne nezmyselná a vsádza na veľké náhody a nelogické správanie všetkých zúčastnených. A navyše je aj natočená prinajlepšom priemerne. Inak je réžia a technická stránka filmu celkom dobrá a ako som spomínal, aj s prostredím som spokojný. Herecké obsadenie už je na tom horšie, s vedľajšími postavami nemám problém, ale nechápem obsadeniu Matta Damona do hlavnej úlohy, proti nemu nič nemám, ale do akčnejšej úlohy sa vôbec nehodí. Nemôžem povedať, že by bol tento film zlý, ale zlyháva v tom, že je považovaný za niečo, čím nie je. Stále len počujem, že to je inteligentný a realistický akčný film, pri ktorom treba rozmýšľať a tomuto tvrdeniu nechápem. Nielen, že je podaný obyčajne, bez originálnych prvkov, ale navyše je aj plný nezmyslov. Objektívna kvalita filmu- 60%, film sa páči mne na 55%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

První díl trilogie je hlavně o postavách a o vztahu ústřední, polaritní, přesto svým "vagabundstvím" sblížené dvojice, což ospravedlňuje pomalejší tempo filmu. Limanova nezkušenost se žánrem je ale znát na nedotaženosti některých scén (rušivé skoky přes osu, různé rozmístění objektů ve dvou po sobě následujících záběrech). High-tech thrilleru "nezávislácká" nedbalost nesvědčí. 70% Zajímavé komentáře: Isherwood, Silence, Jordan, ]V[()Rt ()

Galerie (132)

Zajímavosti (76)

  • První Bournovo dobrodružství se stalo v USA nejprodávanějším DVD roku 2003 a v lednu, kdy bylo uvedené do prodeje, vytvořilo nový pětidenní rekord (22,8 mil.). Překonalo do té doby dominujícího Harry Pottera a Kámen mudrců. (imro)
  • Ve filmu nejsou žádné úvodní titulky. (Kulmon)
  • Judy Parfitt měla ve filmu roli psycholožky, její scéna nakonec nebyla použita. Shlédnout ji můžeme v bonusových materiálech na DVD. (HellFire)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

26.05.2020

Producent akční série Jason Bourne Frank Marshall v čerstvém rozhovoru uvedl, že hledá nového filmaře spolu s námětem pro další film. Jednalo by se tak o šestý snímek celkem, není přitom však jasné,… (více)

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (více)

Reklama

Reklama