Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Politický thriller, který nahlíží do dravého a zkorumpovaného prostředí světového ropného průmyslu, se několika souběžnými dějovými liniemi snaží poukázat na důsledky honby za bohatstvím a mocí. Dostaneme se v něm jak do pracoven washingtonských makléřů, tak mezi muže, kteří dřou na ropných polích v Perském zálivu. Zápletka filmu se rozvíjí na pozadí snahy mladého, charismatického a reformního prince Nasira, představitele nejmenované země v Zálivu, který se snaží vyvázat z dlouhodobě nevýhodných smluv s americkými firmami a vládou, jež sledují jen své zájmy. Nasir, který se má stát dědicem trůnu, přiřkl práva na další těžbu zemního plynu, jež byla dosud v držení texaského energetického gigantu Connex, větší a výhodnější nabídce ze strany Číny. Tento krok je pro Connex a americké obchodní zájmy v této oblasti bolestivou ránou pod pás... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (307)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Hodně lidí touží po násilné smrti ... a Bob má kontakty. Zbytek doplňte." Tak se háže přes palubu loajální agent, kterej nepochopil, že nechceme spravedlivej svět, šťastný lidi a demokracii bez přívlastků. My totiž chceme prachy, moc a ropu. A je nám zcela jedno, kolik lidí je přitom třeba vypnout. To všechno Syriana ukazuje, ale je v tom příliš málo důrazná. Jen ukazuje, neodsuzuje a ani mě nedokáže naštvat. Sice se o to chvilkama snaží, ale tohle vážně chce přímý pecky na solar a nikoli náznaky úderů do ramene. Já vlastně se vším, co jsem viděl souhlasím a dokážu dění aplikovat na jakoukoli světovou mocnost. Jen to potřebuju vidět jasně a bez toho pískovýho oparu. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné zklamání, 126 minut absolutní nudy. Stephen Gaghan natočil film pro intelektuály, ale pro normálního člověka jako já je tohle naprostá ukolébačka u které jsem se vůbec neorientoval. Žádné vtáhnutí do děje, emocionálně impotentní a jediné co aspoň trošku zachraňuje jsou dobře vybraní herci. Myšlenka jistě dobrá, ale to zpracování naprosto katastrofální, a tak si 1 hvězdičku zaslouží aspoň herecké obsazení… Možná bych film ocenil po více zhlédnutí, ale po první zkušenosti nemám sílu vidět podruhé... ()

Reklama

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Syriana si vyžaduje veľkú dávku divákovej pozornosti, ja som na to doplatil. Jedná sa o veľmi inteligentný politický thriller s lahôdkovým obsadením. Ja som pár dôležitých vecí úplne prehliadol a potom som už prakticky celý film tápal v zápletke až nakoniec prišiel koniec a ja som bol na seba riadne naštvaný. No čo už, pozriem druhýkrát a možno zmením názor. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Syriana jako by vzdorovala současnému kinematografickému trendu – pohltit diváka vírem emocí, zablokovat mu logické uvažování a podbízivě mu zajišťovat „komfort“ zapomenutí na okolní svět. Je tomu právě naopak. Pokud si chcete Syrianu dostatečně vychutnat, je vyžadována vaše spolupráce. Je nutno se připravit na dvě hodiny usilovného přemýšlení. Žádná hollywoodská akce se v podstatě nekoná, a to i přes to, že téma jistě nabízelo mnoho možností jak vytěžit klasická klišé, která známe z thrillerů (jak to udělal před nedávnem Spielberg v Mnichovu). Odvážím se dokonce tvrdit, že autoři Syriany nepočítali s větším komerčním ohlasem filmu (a to opravdu nevycházím pouze z faktu, že se George Clooney pro svou roli vzdal svého, pro dívky jistě okouzlujícího, tedy komerčně úspěšného, vzhledu – přestal se holit a přibral 15 kg). Je to film ze současného hlediska nedivácký, to ho však nijak neoslabuje. Jistě nebude bavit každého, ale to máte jako s Kubrickovou 2001-Vesmírná odyssea – skvělý film, kolik lidí vám však dnes řekne, že ten film sledovalo bez dechu od začátku do konce? Kolik lidí skutečně baví? Syriana není jednoduchá podívaná. Má složitou konstrukci, kterou někdo bude vnímat jako rafinovanou, někdo jako překombinovanou. Je to však druh filmu, o který dnes v kinech těžko zavadíte. Vsází na nejistý divácký ohlas, na schopnost současného diváka přemýšlet. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Thriller oceněný Oscarem a Zlatým Globem diváka zavádí do světa ropného byznysu. Do událostí spjatých s mocenským bojem o naftová pole a rafinerie v Perském zálivu vstupuje agent CIA Bob Barnes, který zjišťuje, že jeho činnost byla zneužita. Tenhle film je natočen pro Američany, nikoliv pro mě. Mě totiž nechal absolutně chladným. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (17)

  • 50milionový thriller vydělal během prvních tří dnů promítání (25. – 27. 11.) 374 502 dolarů v pěti kinech. Postupně však distributor přidával další a také díky obrat mnoha ocenění překročil výdělek Syriany po čtyřech měsících 50 milionů dolarů jen v USA. (imro)
  • Autor knižní předlohy Robert Bear si zahrál jednoho z bezpečnostních pracovníků v budově CIA. (imro)
  • Víc než v žebříčkách návštěvnosti se Syrianě dařilo získávat různá filmová ocenění. Ze Zlatých globů si sošku odnesl George Clooney a nominaci Alexandre Desplat za hudbu. Z dvou oscarových želízek proměnil opět tu svou hereckou Clooney a nominaci si odnesl Stephen Gaghan za scénář. (imro)

Související novinky

Clooneyho drogová střední

Clooneyho drogová střední

16.07.2014

Možná jste zaznamenali, že už má George Clooney dva Oscary. Prvního získal za vedlejší roli v Syrianě, druhého mu potom vynesla produkce Affleckova Arga. To původně čerpalo z populárního článku… (více)

Pitt a Washington v hvězdné superkriminálce?

Pitt a Washington v hvězdné superkriminálce?

25.08.2012

Mediální vody se začínají zahřívat, ba přímo vařit kolem nového filmu Stephena Gaghana (foto), tvůrce neprávem opomíjené Syriany. Kriminální thriller Candy Store, ke kterému si Gaghan napsal scénář a… (více)

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

12.11.2011

Znělo to zpočátku hodně nepravděpodobně, ale zdá se, že k tomu opravdu dojde: Will Smith a jeho potomek č. 1 si spolu zahrají v postapokalyptické sci-fi M. Night Shyamalana One Thousand A. E. Stopne… (více)

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

08.07.2009

Dvě postavy, které proslavil Harrison Ford (pravda, Jacka Ryana si ještě před ním zahrál Alec Baldwin, ale svou pravou tvář získal agent až s Fordem), se pravděpodobně vrátí na plátna kin. Klepy o… (více)

Reklama

Reklama