Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Politický thriller, který nahlíží do dravého a zkorumpovaného prostředí světového ropného průmyslu, se několika souběžnými dějovými liniemi snaží poukázat na důsledky honby za bohatstvím a mocí. Dostaneme se v něm jak do pracoven washingtonských makléřů, tak mezi muže, kteří dřou na ropných polích v Perském zálivu. Zápletka filmu se rozvíjí na pozadí snahy mladého, charismatického a reformního prince Nasira, představitele nejmenované země v Zálivu, který se snaží vyvázat z dlouhodobě nevýhodných smluv s americkými firmami a vládou, jež sledují jen své zájmy. Nasir, který se má stát dědicem trůnu, přiřkl práva na další těžbu zemního plynu, jež byla dosud v držení texaského energetického gigantu Connex, větší a výhodnější nabídce ze strany Číny. Tento krok je pro Connex a americké obchodní zájmy v této oblasti bolestivou ránou pod pás... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (308)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Téma jakkoli spojené s dálným východem je pro americké scénáristy a režiséry stejně vděčné, jako pro ty české komunistická minulost. A patrně i věčné - vždyť kolik takových filmů existuje? Syriana v sobě ukrývá obrovský potenciál. Hvězdné obsazení, dobrá práce s kamerou, povedeně vykreslená i na diváka přenesená nálada. Co je však důležité pro politický thriller? Aby byl srozumitelný i pro člověka, který sotva dokáže prstem na mapě najít Perský záliv. Aby lidem přinesl pohled na machinace, které se dějí všude kolem nás. A hlavně; aby divákům pomohl porozumnět. Bohužel, Syriana mi porozumnění nenabídla. Naopak, pakliže jsem před tímto snímkem s jistotou věděl, kde se nachází Perský záliv, si teď po shlédnutí ani tím nejsem jist. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Překvapivě odvážný politický thriller, který sice delikátně, ale přesto nekompromisně, ukazuje jak to v zákulisí obchodu s ropou asi vypadá, a jakým způsobem USA prosazují svoje zájmy. Poměrně spletitý příběh, jehož hlavní postavou je iránský princ, jehož plány a představy změn, neodpovídají velkým americkým korporacím. Smutný film o smutném světě ve kterém žijeme. ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Takhle nezáživný film už se mi hodně dlouho nedostal do ruky. Unuděná jsem u něj několikrát usla a přestože řeší poměrně zajímavé a aktuální problémy, nedokáže z nich pořádně těžit. Možná za to může režisér, možná scénárista, nebo snad oba dva, ale tohle téma skýtá velký potenciál, se kterým by si lepší filmař mohl poradit nesrovnatelně lépe. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Nejnudnější film, co jsem viděl v kině. Šli sme na to s kámošem asi před sedmi rokama, oba na to koukali celou dobu s kamennym ksichtem a ke konci, když to vypadalo, že ten člun narazí do tankeru a všechno bouchne, tak cvak a bílá obrazovka!!! To sme si nezasloužili....a hraje tam tlustej Clooney :D. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Thriller oceněný Oscarem a Zlatým Globem diváka zavádí do světa ropného byznysu. Do událostí spjatých s mocenským bojem o naftová pole a rafinerie v Perském zálivu vstupuje agent CIA Bob Barnes, který zjišťuje, že jeho činnost byla zneužita. Tenhle film je natočen pro Američany, nikoliv pro mě. Mě totiž nechal absolutně chladným. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (17)

  • Syriana je termín používaný ve washingtonských analytických kruzích a znamená hypotetické přetváření nebo přebudování Středního východu. (imro)
  • Víc než v žebříčkách návštěvnosti se Syrianě dařilo získávat různá filmová ocenění. Ze Zlatých globů si sošku odnesl George Clooney a nominaci Alexandre Desplat za hudbu. Z dvou oscarových želízek proměnil opět tu svou hereckou Clooney a nominaci si odnesl Stephen Gaghan za scénář. (imro)
  • Herečka Michelle Monaghan ztvárnila původně důležitou postavu ve filmu, ale po nepříznivých ohlasech z testovacích představení, když se publiku nelíbila vysoká minutáž filmu, herečku a její dějovou linii vyškrtli. Podobně dopadla Monaghan také ve snímku Constantine (2005). (imro)

Související novinky

Clooneyho drogová střední

Clooneyho drogová střední

16.07.2014

Možná jste zaznamenali, že už má George Clooney dva Oscary. Prvního získal za vedlejší roli v Syrianě, druhého mu potom vynesla produkce Affleckova Arga. To původně čerpalo z populárního článku… (více)

Pitt a Washington v hvězdné superkriminálce?

Pitt a Washington v hvězdné superkriminálce?

25.08.2012

Mediální vody se začínají zahřívat, ba přímo vařit kolem nového filmu Stephena Gaghana (foto), tvůrce neprávem opomíjené Syriany. Kriminální thriller Candy Store, ke kterému si Gaghan napsal scénář a… (více)

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

12.11.2011

Znělo to zpočátku hodně nepravděpodobně, ale zdá se, že k tomu opravdu dojde: Will Smith a jeho potomek č. 1 si spolu zahrají v postapokalyptické sci-fi M. Night Shyamalana One Thousand A. E. Stopne… (více)

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

08.07.2009

Dvě postavy, které proslavil Harrison Ford (pravda, Jacka Ryana si ještě před ním zahrál Alec Baldwin, ale svou pravou tvář získal agent až s Fordem), se pravděpodobně vrátí na plátna kin. Klepy o… (více)

Reklama

Reklama