Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Politický thriller, který nahlíží do dravého a zkorumpovaného prostředí světového ropného průmyslu, se několika souběžnými dějovými liniemi snaží poukázat na důsledky honby za bohatstvím a mocí. Dostaneme se v něm jak do pracoven washingtonských makléřů, tak mezi muže, kteří dřou na ropných polích v Perském zálivu. Zápletka filmu se rozvíjí na pozadí snahy mladého, charismatického a reformního prince Nasira, představitele nejmenované země v Zálivu, který se snaží vyvázat z dlouhodobě nevýhodných smluv s americkými firmami a vládou, jež sledují jen své zájmy. Nasir, který se má stát dědicem trůnu, přiřkl práva na další těžbu zemního plynu, jež byla dosud v držení texaského energetického gigantu Connex, větší a výhodnější nabídce ze strany Číny. Tento krok je pro Connex a americké obchodní zájmy v této oblasti bolestivou ránou pod pás... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (308)

POMO 

všechny recenze uživatele

Inteligentný, názorovo vyspelý politický thriller z prostredia biznis-machinácií medzi ropnými magnátmi, v ktorom však bežnému (rozumej do problematiky nezasvetenému) divákovi väčšina súvislostí utečie a v pamäti mu ostanú iba slušná atmosféra, herecké obsadenie a pôsobivý záver. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoduše špatný film za lepší, ale stále notně pronuděné dvě hvězdičky. Povrchní, i když pro politické kulisy navoněné, ale bez života, emocí a uhrančivé formy Soderberghova Trafficu. Velikánské zklamání s dobrým koncem a Clooneym. A v podstatě jsem ani nepochopil, o CO se v některých liniích hrálo, přestože se probíraly politické otázky tak doslovně a s takovým zájmem o upozorňování na "skandální" skutečnosti. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

V závažnosti sdělení a ve své struktuře (přímo či nepřímo prolínající se dějové linie) Syriana hodně připomíná TRAFFIC, akorát že režisér Stephen Gaghan (právě scenárista Trafficu a teď i Syriany) vyměnil drogy za strategické suroviny, kolem kterých se točí celý svět - ropu a olej. Nepopírám, že jsem se při prvním shlédnutí v příběhu fúze společností Connex a Killen, v té změti jmen a faktů, ztrácel, osudy Clooneyho agenta CIA, prince Násira a těch dvou arabských chlapců však zaujaly hodně a v závěru i dokázaly strhnout. Gaghan si nebere servítky, nešetří CIA, zahraniční politiku své země ("Když má země 5% světové populace, ale vynakládá 50% ze světových prostředků na armádu, znamená to, že její přesvědčovací schopnost upadá."), poukazuje na korupci, dotýká se problému islámského fundamentlismu, problémem ale je, že jeho vyprávění působí poněkud chladným a odtažitým dojmem, což může některé diváky odradit. Já jsem ale filmu, který má myšlenku, ambici něco důležitého sdělit a navíc je z něj cítit poctivá filmařina (kamera a výprava se sugestivními arabskými reáliemi), schopen hodně prominout. PS: Clooney už dávno není tím, co - slovy Stevena Spielberga - škube hlavou jako holub, svým uměřeným civilním projevem příjemně překvapil, stává se z něho velký herec. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Takhle nezáživný film už se mi hodně dlouho nedostal do ruky. Unuděná jsem u něj několikrát usla a přestože řeší poměrně zajímavé a aktuální problémy, nedokáže z nich pořádně těžit. Možná za to může režisér, možná scénárista, nebo snad oba dva, ale tohle téma skýtá velký potenciál, se kterým by si lepší filmař mohl poradit nesrovnatelně lépe. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nikoliv hloupý, bohužel velmi nezáživný film o mnoha problémech dnešního světa. 60% Zajímavé komentáře: mm13, numi, gr8 escape, Torrance ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Thriller, který mě chytil, protože vypráví o událostech z pohledu "zevnitř," ovšem kvůli tomu, než jsem si po začátku zvykl, jak film skáče od jedné postavy a země k druhé, nemůžu dát hodnocení nejvyšší. Bohužel. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Samotný film, by byl maximálně za dvě hvězdičky, z jednoho prostého důvodu, často jsem se vůbec neorientoval o co jde nebo do konce o koho jde a to je ve filmu bohužel dost zásadní. Ovšem samotný obsah a námět filmu je doslova pětihvězdičková záležitost. Jinak já mít tatínka králem a on by se mě zeptal jako co ho mám rád, odpovím, že jako ropu . Zapoměl jsem dodat, že ten tatínek by byl americký prezident . ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Alarmující pohled na tematiku obchodu s ropou, která se nebojí nekorektního pohledu ze všech možných úhlů. Gaghan ve spletitém systému jmen, korporací a vztahů žádá od diváka maximální soustředění, za které ty vnímavější královsky odmění. Kdo chce, nechť si nadává na emocionální chlad a celkovou nekompaktnost. Tohle je ale tvrdý byznys, ve kterém čert aby se vyznal, tudíž vyhrají jen ti nejodolnější. Odteď nadlouho si při každém tankování vzpomenu, kolik ‚špíny‘ v tom vlastně doopravdy plave. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nějak mě tento film nelákal, ale nakonec jsem se rozhodl, že se na něj podívám...už kvůli tomu že tam hraje G. Clooney. Jako politický thriller je to velice zdařilé a pro někoho kdo má rád film kde se jenom kecá je to jasná volba, ale já jsem se u toho nesnesitelně nudil. Ty tři hvězdičky dávám proto, že se ve filmu objevuje řada názorů na ropnou kampaň v Arábii od samotných pracujících a řekl bych, že i zdařile a občas se zde objeví pár silnějších scén. Jinak pro mě naprosto nezáživný film, ale přesto zajímavý a poučný svým způsobem. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónovTržby USA $50,824,620Tržby Celosvetovo $93,974,620Tržby za predaj DVD v USA $15,414,883 //počet predaných kusov 1,113,981║ Ťažko zhodnotiť film po prvom pozretí, hlavne keď je koncepčne poskladaný vo viacerých dejových prestrihoch, čo majú vyvodiť určité domýšľanie u sledujúceho, či že tvorcovia nám to moc neuľahčia. Trošku pribratý George Clooney sa zhostil svojej úlohy opäť na úrovni, len škoda že pre dej odohrávajúci sa v naftárskom zákulisí, nie je dostatočne vysvetlená jeho postava a taktiež to isté platí aj o ostatných. Na tom dosť trpia aj ich preslovi, hlavne vo vzájomnom dejovom prepletení, kde sa asi aj trošku režisér zamotáva a nedokáže snímané udalosti priblížiť tak aby nás uviedol na správnu mieru. Námet filmu je vo svojej podstate dosť bohatý na fakty v danej naftovej korupcii a je nám sprostredkovávaný dosť surovým spôsobom čo pre široké publikum nemusí ísť po chuti. "Film ako taký stojí za vzhliadnutie má čo povedať k dianiu vo svete po 11.septembri" zatiaľ dávam 70% uvidím čo to povie po druhom pozretí ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Politicky zaměřený film, který se snaži kritizovat ukázáním příkladů pár lidí a jejich "boje" s rupným průmyslem. Chování šejků na Blízkém východě je odstrašující příklad arogance pramenící z jejich nezměrného bohatství. Peníze to je prostě to jediné o co na celém světe jde a to, že se kvůli papírkům s obrázkama prezidentů jde přes mrtvoly je odjakživá běžné. Umřel vám syn? Tak to nás budete zastupovat a něco si vyděláte doufám, že jsme tim vyrovnaní. Lituji lidi s takovouto povahou, ale nevím jestli sám na jejich místě s jejich výchovou a jejich majetkem bych se choval jinak. Kdo chce 126 minut sledovat film, u kterého by měl dostatečně přemýšlet, aby události chápal v kontextu s okolním světem, ať s radostí na Syrianu jde. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Stephen Gaghan .. Ropa špiní. A obchod s ropou je jeden z nejšpinavějších na světě! Zejména ten pod zarputilou kontrolou USA, která se všemi prostředky snaží udržet stálý vliv na Blízkém východě.. Stephen Gaghan napsal solidní scénář, který nám poskytne zajímavý pohled pod pokličku a tvoří hlavní pilíř pichlavého obchodně-politického thrilleru. Za menší mínus považuji režii, to už na sebe Gaghan brát neměl, v mnoha momentech chybí větší spád a překvapivost. Celkové vyznění není nikterak optimistické a syrově realistické, dusné atmosféře hodně pomáhá přesná hudba Alexandre Desplat. Slušná, byť místy nedotažená fikce. 65%. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Překvapivě odvážný politický thriller, který sice delikátně, ale přesto nekompromisně, ukazuje jak to v zákulisí obchodu s ropou asi vypadá, a jakým způsobem USA prosazují svoje zájmy. Poměrně spletitý příběh, jehož hlavní postavou je iránský princ, jehož plány a představy změn, neodpovídají velkým americkým korporacím. Smutný film o smutném světě ve kterém žijeme. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Z počátku jsem měl docela obavy, jestli dokážu sledovat všechny ty různé spolu příliš nesouvisející linie. Nakonec jsem se ale docela chytil a ve spletitém příběhu jsem se neztratil. Rozhodně ne žádná oddechovka - naopak film k přemýšlení, který se dívá nemilosrdně na obchodní i politické machinace kolem ropného průmyslu. Velice zajímavý a tvrdý pohled se nám naskýtá i na politiku Spojených států a CIA. Na rozdíl od mnoha zdejších uživatelů mi vyprávění přišlo nejen zajímavé a poučné, ale také strhující a nenudící. Zvlášť bych vyzdvihl herecké výkony - Clooney je opravdu výborný (i když Oscara za vedlejší roli bych přeci jen dal raději Gyllenhaalovi :)) a výbornou hudbu Alexandra Desplata. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

V smere permanentnej snahy aktívne zapajáť diváka do procesu sledovania úmyselne strohým štýlom podsúvaných údajov, mi Syriana prijde rovnako účinne faktografická ako Mametov Spartan. Dláždenie deja nie skrz charakterizáciu postáv a opisné polopatistické vysvetľovanie, ale takmer výlučne iba podstatnými faktami podtrhuje divákovu pozornosť (alebo naopak otupelosť). Škoda len, že tí "pri koryte" sa veselo smejú aj naďalej... . ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Everything is connected. Problém Syriany není v námětu, hercích či nezajímavosti. Rozhodně ani v tom, že Stephen Gaghan vyžaduje od svého diváka určitou míru znalostí a vstřícnosti k tomu proniknout tomuto snímku pod kůži. Jediným,bohužel však obrovským, problémem Syriany je její "nefilmovost". Gaghan si nedokázal určit priority a chce zde mít vše. Což filmu výrazně škodí, jelikož jak moc jsou některé dějové linky výtečné, tak jsou naopak jiné zcela nudné. Na druhou stranu jsou poněkud rozpačité dojmy nakonec přebity perfektním závěrem. Stephen Gaghan jako scenárista má co říci, ale jako režisér to (zatím) neumí podat tak, aby to fungovalo i jako klasický filmový zážitek se vším všudy. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, neodfláknuté, hodně neakční, ale přesto zábavné a navíc výborně zahrané. Z hereckého obsazení mě mile potěšila Amanda Peet. Samozřejmě že tlustej George Clooney je taky fajn. Velice oceňuji, že se mluvilo více jazyky a ne jen angličtina s různejma přízvukama. Mě se to opravdu líbilo a na konci jsem měl dost zkrachovalej pocit. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Perfektně připravený scénář, herecké výkony, film ,,šlape“. Ale všechno je to velmi složité, náročné. Jasný mi je jedno: propletení USA, Arabů, Iránců a Číny, nemůže přinášet jen pozitivní věci. Na realitu takového světa bohužel nemám jasný názor. Ani politický. ()

Související novinky

Clooneyho drogová střední

Clooneyho drogová střední

16.07.2014

Možná jste zaznamenali, že už má George Clooney dva Oscary. Prvního získal za vedlejší roli v Syrianě, druhého mu potom vynesla produkce Affleckova Arga. To původně čerpalo z populárního článku… (více)

Pitt a Washington v hvězdné superkriminálce?

Pitt a Washington v hvězdné superkriminálce?

25.08.2012

Mediální vody se začínají zahřívat, ba přímo vařit kolem nového filmu Stephena Gaghana (foto), tvůrce neprávem opomíjené Syriany. Kriminální thriller Candy Store, ke kterému si Gaghan napsal scénář a… (více)

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

12.11.2011

Znělo to zpočátku hodně nepravděpodobně, ale zdá se, že k tomu opravdu dojde: Will Smith a jeho potomek č. 1 si spolu zahrají v postapokalyptické sci-fi M. Night Shyamalana One Thousand A. E. Stopne… (více)

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

08.07.2009

Dvě postavy, které proslavil Harrison Ford (pravda, Jacka Ryana si ještě před ním zahrál Alec Baldwin, ale svou pravou tvář získal agent až s Fordem), se pravděpodobně vrátí na plátna kin. Klepy o… (více)

Reklama

Reklama