Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Politický thriller, který nahlíží do dravého a zkorumpovaného prostředí světového ropného průmyslu, se několika souběžnými dějovými liniemi snaží poukázat na důsledky honby za bohatstvím a mocí. Dostaneme se v něm jak do pracoven washingtonských makléřů, tak mezi muže, kteří dřou na ropných polích v Perském zálivu. Zápletka filmu se rozvíjí na pozadí snahy mladého, charismatického a reformního prince Nasira, představitele nejmenované země v Zálivu, který se snaží vyvázat z dlouhodobě nevýhodných smluv s americkými firmami a vládou, jež sledují jen své zájmy. Nasir, který se má stát dědicem trůnu, přiřkl práva na další těžbu zemního plynu, jež byla dosud v držení texaského energetického gigantu Connex, větší a výhodnější nabídce ze strany Číny. Tento krok je pro Connex a americké obchodní zájmy v této oblasti bolestivou ránou pod pás... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (307)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Tématicky velice zajímavý a relativně svěží thriller, který však bežného diváka neznajícího tamější ropnou bitvu - tudíž hlavní téma - utahá k smrti způsobem nevídaným. Dějová struktura je komplikovaná, prolínaní se několika příběhů je zastřené a orientace v nich je oříšek nadmíru těžký rozlousknout. A i to vidím jako nejzákladnější chybu filmu. Scénárista by si měl být vědom toho, že se většina lidí nepohybuje v ropném průmyslu, tudíž jednoduše neví/nezná/nestíhá. Totální bordel ve jménech už je jen bonus navíc. Trochu víc přehlednosti a vysvětlivek, trocha méně plynu a nějaké ty emoce navíc a mohla to být politická pecka první třídy. Takhle je to inteligentní a zbytečně složitě se tvářící film s mnohem jednodušším jádrem, který je suchý jako sto let stará whisky. Minimalistická hudba a několik syrových scén ještě nedělá film kvalitním. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Stephen Gaghan se jako režisér podstatně zlepšil, ale jako scénárista si připravil až příliš komplikovaný základ, kde by prostě nebylo od věci pár linií vypustit. Hercké obsazení je plné vynikajících herců, ale ve filmu většina z nich mnoho prostoru nemá. Trochu větší role vlastně mají jen George Clooney, Jeffrey Wright, Matt Damon, Alexander Siddig a jakýsi pákistánský mladík, bez kterého by se celek docela dobře obešel. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce kritiky hovorili o Syriane ako strhujúcom politickom thrileri...Áno politika tam bola, ale slovo strhujúci chtiac-nechtiac musím zameniť za nudný a prekombinovaný, prípadne zbytočne zložito podaný. Príbeh dopláca na množstvo detailov, ktorými chcel Gaghan ešte lepšie priblížiť špinavý backround obchodu s ropou...Keď si to porovnám s takým Trafficom alebo ešte lepšie s fantastickým Lord of War, ktoré ukázali pozadie špinavého obchodu z tej "ľudskejšej stránky", je pre mňa Syriana sklamaním. Herecký potenciál ostal tiež nevyužitý...Clooney je dobrý herec, ale prečo dostal nomináciu na Oskara za toto fakt neviem. Damon nemá prakticky žiadny priestor na sebarealizáciu a skvelý Cooper hrá vo filme tak 3 minúty čistého času...Čo odceňujem sú nápadité a rôznorodé exteriéry a podarený záver filmu. Škoda, keby sa tohto námetu chopil napr. taký Andrew Niccol, výsledok by bol asi o dosť lepší...Takto ostal potencál, ktorý v sebe Syriana nesporne mala, nevyužitý... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

V závažnosti sdělení a ve své struktuře (přímo či nepřímo prolínající se dějové linie) Syriana hodně připomíná TRAFFIC, akorát že režisér Stephen Gaghan (právě scenárista Trafficu a teď i Syriany) vyměnil drogy za strategické suroviny, kolem kterých se točí celý svět - ropu a olej. Nepopírám, že jsem se při prvním shlédnutí v příběhu fúze společností Connex a Killen, v té změti jmen a faktů, ztrácel, osudy Clooneyho agenta CIA, prince Násira a těch dvou arabských chlapců však zaujaly hodně a v závěru i dokázaly strhnout. Gaghan si nebere servítky, nešetří CIA, zahraniční politiku své země ("Když má země 5% světové populace, ale vynakládá 50% ze světových prostředků na armádu, znamená to, že její přesvědčovací schopnost upadá."), poukazuje na korupci, dotýká se problému islámského fundamentlismu, problémem ale je, že jeho vyprávění působí poněkud chladným a odtažitým dojmem, což může některé diváky odradit. Já jsem ale filmu, který má myšlenku, ambici něco důležitého sdělit a navíc je z něj cítit poctivá filmařina (kamera a výprava se sugestivními arabskými reáliemi), schopen hodně prominout. PS: Clooney už dávno není tím, co - slovy Stevena Spielberga - škube hlavou jako holub, svým uměřeným civilním projevem příjemně překvapil, stává se z něho velký herec. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Z počátku jsem měl docela obavy, jestli dokážu sledovat všechny ty různé spolu příliš nesouvisející linie. Nakonec jsem se ale docela chytil a ve spletitém příběhu jsem se neztratil. Rozhodně ne žádná oddechovka - naopak film k přemýšlení, který se dívá nemilosrdně na obchodní i politické machinace kolem ropného průmyslu. Velice zajímavý a tvrdý pohled se nám naskýtá i na politiku Spojených států a CIA. Na rozdíl od mnoha zdejších uživatelů mi vyprávění přišlo nejen zajímavé a poučné, ale také strhující a nenudící. Zvlášť bych vyzdvihl herecké výkony - Clooney je opravdu výborný (i když Oscara za vedlejší roli bych přeci jen dal raději Gyllenhaalovi :)) a výbornou hudbu Alexandra Desplata. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (17)

  • Ve scéně, kde se arabský zloduch chystá mučit postavu George Clooneyho, mu položí otázku, jestli zná techniky, kterými v Číně mučí lidi z duchovního hnutí Falun Gong, aby je přinutili vzdát se svojí víry, což je narážka na skutečné případy popisované zpravodaji OSN pro otázky mučení. (Moco)
  • Herečka Michelle Monaghan ztvárnila původně důležitou postavu ve filmu, ale po nepříznivých ohlasech z testovacích představení, když se publiku nelíbila vysoká minutáž filmu, herečku a její dějovou linii vyškrtli. Podobně dopadla Monaghan také ve snímku Constantine (2005). (imro)
  • Jedna z věcí, která Georgi Clooneymu (Bob Barnes) nejvíc vadila na tom, že byl při natáčení o cca čtrnáct kilo těžší, než obvykle, byla, že nemohl hrát svůj oblíbený basketbal. A jak tu váhu později shodil? "Nasadil jsem takovou novou, unikátní metodu, které se říká 'přestat žrát'." (NIRO)

Související novinky

Clooneyho drogová střední

Clooneyho drogová střední

16.07.2014

Možná jste zaznamenali, že už má George Clooney dva Oscary. Prvního získal za vedlejší roli v Syrianě, druhého mu potom vynesla produkce Affleckova Arga. To původně čerpalo z populárního článku… (více)

Pitt a Washington v hvězdné superkriminálce?

Pitt a Washington v hvězdné superkriminálce?

25.08.2012

Mediální vody se začínají zahřívat, ba přímo vařit kolem nového filmu Stephena Gaghana (foto), tvůrce neprávem opomíjené Syriany. Kriminální thriller Candy Store, ke kterému si Gaghan napsal scénář a… (více)

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

12.11.2011

Znělo to zpočátku hodně nepravděpodobně, ale zdá se, že k tomu opravdu dojde: Will Smith a jeho potomek č. 1 si spolu zahrají v postapokalyptické sci-fi M. Night Shyamalana One Thousand A. E. Stopne… (více)

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

08.07.2009

Dvě postavy, které proslavil Harrison Ford (pravda, Jacka Ryana si ještě před ním zahrál Alec Baldwin, ale svou pravou tvář získal agent až s Fordem), se pravděpodobně vrátí na plátna kin. Klepy o… (více)

Reklama

Reklama