Reklama

Reklama

Jak na věc

  • Velká Británie About a Boy (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Osmatřicetiletý Will (Hugh Grant) je typický londýnský playboy. Je bohatý, svobodný, bezdětný a bezstarostný. Ale jen do chvíle, než mu jedna z bezpočtu přítelkyň, které až dosud střídal ve svižném tempu, dá "kopačky". A víte proč? Kvůli svému dítěti. Právě tato nová a zcela nepochopitelná zkušenost přivede Willa do nedotčeného "loviště", a tím je Sdružení osamělých rodičů, kde jsou téměř výhradně svobodné či rozvedené ženy. Právě díky Susie (Victoria Smurfit), té nejatraktivnější, se Will jedné neděle seznámí s Marcusem (Nicholas Hoult). Je to divný kluk a ještě podivnější je jeho matka Fiona (Toni Collette). Právě ten víkend, kdy poslala syna se sousedkou, se pokusí o sebevraždu, a tak se Will proti své vůli ocitne v roli záchranáře a vzápětí i pěstouna. Ten "spratek" se na něj překvapivě upnul, i když mu bylo od začátku jasné, že Fiona u Willa nemá nejmenší šanci. Dospělému chlapci zprvu není po chuti, že Marcus se stal jeho každodenním hostem. Ruší to jeho nicnedělání. Jenže pak se karta obrátí a Will toho malého nutně potřebuje, aby postupně začal chápat, že Marcus už navždy vstoupil do jeho života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (481)

Lima 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, který rozesměje a dojme zároveň a pohladí po duši. Musím přiznat, že něco tak inteligentního a decentního bych od prcičkoidních bratří Weitzových nečekal. Casting je naprosto perfektní a hlavně Hugh Grant jako "self-centered bastard" prostě nemá chybu a dokazuje, že má herecky mnohem na víc. Je přímo požitek sledovat v tomhle filmu jeho mimiku a jeho výkon je prostě jasně oscarový. Jak na věc je letošním roce jeden z nejlepších filmů, co jsem viděl a protože mně nenapadá nic, co bych mu vytknul, dávám mu ruskou jedničku, tedy za pět. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Snímek About a Boy bratří Weitzových je další z řady volných adaptací knih mého oblíbence Nicka Hornbyho, nutno podotknout, že v tomto případě rozhodně těch zdařilejších. Hugh Grant jako Will ( bezstarostný chlapík žijící z tantiém zděděných z jediné vánoční písně svého otce, užívající si mládeneckého života v Londýně plnými doušky a rozdělující si den na časové úseky ) je naprosto přesvědčivý. Téměř by se chtělo podotknout... není to tak těžké, když " hrajete " sami sebe :o) Takto nerušeně a spokojeně si žije až do okamžiku, kdy se jednoho dne role vymění a je to on, kdo " dostane kopačky " . Paradoxně právě toto je okamžik, který přináší do jeho monotóního života další prvek a to sice...kouzlo v podobě svobodných matek, skýtající netušené možnosti.... :o) Základem tohoto snímku je neotřelý scénář a i když člověk od úplného začátku tuší, jak příběh dopadne, není to tentokráte překážkou a Hughovi i " odpustíte ". Kdo by také sympatické, krásné, bezelstné Rachel Weisz odolal....že pánové :o) Přesto to na plný počet ( narozdíl od knihy ) v mém případě není. Ten tolik typický nadhled Nicka Hornbyho se do filmu podařilo přenést tak z poloviny. Nicméně se jedná o příjemnou netradiční žánrovou vlaštovku. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, ale i mě dokáže podceňovaný film uspokojit a nezabránilo mu v tom ani obsazení mého nepřítele numero 2 Hugh Granta. Rachel Weisz se filmem proveze v pár scénách a nazval bych to spíše malou cameo rolí, než pořádnou postavou. Grant-ův sarkastický humor je někdy opravdu vtipný a může poděkovat scénáristovi, že jeho postavu obdařil přesně takovou dávkou černého humoru, ironie a nakonec i sebereflexe, že v mých očích předvedl druhý nejlepší výkon kariéry(ale komediálně nejlepší!). ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velmi milé a příjemné překvapení v podobě sice o všech stránkách konzervativní, ale koukatelné a inteligentní komedie o osamělém lovci dívčích srdcí a jeho postupném prozření skrze klukovské oči. Hornbyho bodrá poetika dělá hodně, takřka chybí trapné a kýčovité momenty, naopak vyvrcholení filmu je dokonalým vzorem scénáristické cudnosti a chytrosti. Postava Hugha Granta je v jádru dosti přesnou a citlivou karikaturou muže-lovce a v podobně uvěřitelném duchu pokračují i ostatní postavy. Potěšitelným doplňkem je výborná hudba a hodně nevlezlý situační humor. Ač nemám rád Granta ani žánr romantické komedie, About a Boy je dost vzácnou symbiózou za srdce beroucích momentů a satirických úšklebků. Velmi ostrovní a to já prosím mohu. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Výjimečně děj filmu zcela trefně popisuje oficiální text distributora, takže přistoupím k jádru pudla. Dílo tlačí na city diváka a to docela plánovitě. Jistá do očí bijící klišé naštěstí vyvažují vskutku nečekané okamžiky, které prosvěcují jinak nudnou a předvídatelnou zápletku. Nemohl jsem se rozhodnout mezi třemi a čtyřmi hvězdami, jelikož film není ani průměr ani světoborná záležitost. Nakonec jsem přeci jen přidal, ačkoliv po trýznivém happyendu se mi zkřivila ústa do bolestné grimasy. Jak na věc spadá do kategorie "odpočinkový", tak by se k němu mělo i přistupovat. 70% ()

Galerie (78)

Zajímavosti (20)

  • Marcus (Nicholas Hoult) na závěr filmu praví, že "žádný člověk není ostrov sám pro sebe", jak zpívá Jon Bon Jovi. Ve skutečnosti jde o úryvek z díla anglického renesančního básníka Johna Donneho, které napsal roku 1624. Báseň zní: „Žádný člověk není ostrov sám pro sebe; každý je kus nějakého kontinentu, část nějaké pevniny; jestliže moře spláchne hroudu, je Evropa menší, jako by to byl nějaký mys, jako by to byl statek tvých přátel nebo tvůj : smrtí každého člověka je mne méně, neboť jsem část lidstva. A proto se nikdy nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní tobě.“ (sator)
  • Když Marcus (Nicholas Hoult) zvoní na dům Willa (Hugh Grant), Will má puštěnou písničku, kterou pak následně dává schválně nahlas. Jedná se o „Zoo Station“ od U2. (SONY_)
  • Hoci v tomto filme dostal prvú významnejšiu rolu, Nicholas Hoult má skúsenosti s filmom, divadlom a televíziou už od svojich ôsmich rokov. (Smok)

Související novinky

Singerův obrobijce a jeho protivníci

Singerův obrobijce a jeho protivníci

15.02.2011

Už v březnu má padnout první klapka fantasy Jack the Giant Killer, která má být dospělejší a dobrodružnější verzí známé pohádky o Jackovi a fazoli. Scénář oscarového Chrise McQuarrieho (Obvyklí… (více)

Reklama

Reklama