Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento film je inspirován skutečným příběhem, který se odehrál v zákopech První světové války na Štědrý večer roku 1914. Když v létě 1914 vypukla válka, překvapila a pohltila miliony mužů. Přišly Vánoce, sníh a spousty balíčků od rodin a armády. Ale překvapení nečekalo uvnitř dárečků, které ležely ve francouzských, skotských a německých zákopech. Tu noc jedna významná událost změnila osudy čtyř postav: skotského kněze, francouzského lajtnanta, výjimečného německého tenora a té, kterou miloval, nádherné dánské sopranistky. Během onoho Štědrého večera se nemyslitelné stalo skutečností: vojáci vystoupili ze svých zákopů, své pušky nechali za sebou a podali si ruce se svými nepřáteli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (268)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Když odhlédnu od toho, že Diane Kruger a druhý operní pěvec opravdu ani trochu nepůsobí, že zpívají (prostě ten playback je neskutečně nápadný a ty dva by se aspoň mohli zajít před natáčením podívat na nějaký koncert), jde o hodně příjemný film. Přestože je válečný, je naplněný optimismem a pohodou. Odehrává se sice skoro celý v zákopech a na bojišti, ale střílení a mrtvých je docela málo a hlavně ukazuje, že přestože byli lidé na opačných stranách fronty formálně protivníci, za jiných okolností by se mohli stát i nejlepšími přáteli, ale válka jim to nedovolila. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když jsem zjistil, že tento film existuje musel jsem ho vidět...už příběh mi přišel velice zajímavý, zvláštní a zobrazující jiný pohled na 1. SV. Samozřejmě jsem nečekal velké boje, ale spíše vypjaté situace. Od začátku filmu jsem čekal na danou scénu: až všechny tři strany hodí flintu do žita a vydají se na bojiště vstříc osudu. Jak to tak bývá, když už jednou vznikne na daném místě příměří je těžké ho pak jen tak zrušit...a zde je to názorně vidět. Samozřejmě s příměřím řada vojáků nesouhlasila, ale zde byli v menšině i když se také projevili. Kulisy zákopů a vlastně celého bojiště byly velice realistické a pěkné. Nádherně je zde vidět morálka jak Francouzů, Němců tak i Skotů a jak každý národ uvažuje nad danou situací jinak. Nádherně realisticky ztvárněný epický film o frontě, která se rozhodla na Vánoce žít v míru a přátelství. --- Co se to tam děje? – Možná se němci naštvali a chtějí se nechat vzdát ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Dá se to, ale všechno mohlo být mnohem lepší. Režisér a scénárista v jedné osobě nedokázal vytvořit zajímavé postavy, a tak potenciálně působivý příběh hodně ztrácí. Pokud se ale člověk lehce dojme, litovat peněz za lístek nebude. Já bych se na to ale podruhé nepodíval za žádnou cenu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $22miliónovTržby USA $1,054,361Tržby Celosvetovo $17,709,155║ nevšedný vojnový film zo silným posolstvom, miestami veľmi silné až emociálne, úžasné spracované, výpovedná hodnota /80%/ ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Štědrý večer roku 1914 . Píseň „Tichá noc“ zpívaná německým tenorem, kterou doprovodí, z nepřátelského zákopu, skotský dudák. A najednou se dá zapomenout na nenávist, nepřátelství, zimu . válku. Píseň, která pro vojáky tří armád znamenala nejen krátké příměří, kdy si připili francouzským šampaňským, vzájemně si ukázali fotografie svých žen, společně se pomodlili, pohřbili mrtvé. Ale byl to i začátek něčeho těžko pochopitelného.. „Válka, ve které si lidé vyměňují adresy s nepřítelem, aby se mohli setkat až bude po všem.“ Jenže kouzlo vánoc nepocítil každý a válka je teprve na samém začátku. Nevím co přesně jsem od filmu očekávala, ale rozhodně jsem byla víc než mile překvapená. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Laciný kalkul. Kdyby to ovšem nebyl kalkul pravdivý (a že to nebylo vše až tak černé a bílé je celkem jedno). Nevím, jestli je to časem vánočním, ale i navzdory strašnému „všechny tři národy šprechtí krásná česka“ dabingu mě tahle bakalářská historka z fronty dojala. Ne moc, ale přeci jen. Možná v tom hraje svou roli i to, že ji znám z jiného, a nutno podotknou lepšího, zpracování. Včetně jednoho výtečného britského (?) dokumentu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem byl docela zvedavej, jednak proto, ze je originalni a zaroven podle skutecne udalosti a taky diky dobremu hodnoceni a slusnemu traileru. Akorat jsem se trochu obaval, aby se film nezvrhl v neustaly vykrikovani, jak se vsichni musi mit radi a podobne. Coz se nastesti nestalo. V tomhle filmu nejsou zadni hlavni hrdinove, zaporaci a kladasove, ani vitezove a porazeni, jsou tu jen tri armady, ktere se na chvily usmirily, aby si oddechli od neustalych boju a uzily si trochu vanocni nalady a pak za to museli nest nasledky. A tvurci to nastesti zvladli bez nejakejch scen urcenejch jen k dojmuti divaka. Samozrejme se tu dojemne sceny nachazej, ale nepusobi nijak rusive a do tohohle filmu se hodi. Taky me potesilo, ze nemci mluvi nemecky, skotove anglicky a francouzove francouzsky, coz se moc nestava. Z hercu se mi asi nejvic libil Gary Lewis, kteryho znam z Billy Eliota. Mozna by moh film na par mistech pribrat na tempu, prakticky az na jednu bitvu se tu jen mluvi, ale film nudi jen na par mistech, coz se da prezit. Trochu za to muze fakt, ze vlastne vsechno vidime trikrat. Zajimava alternativa ke klasickejm vanocnim filmum. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Příběh slavné a neuvěřitelné světlé chvilky během Vánoc 1914 na frontě, kdy mezi vojáky došlo k svátečnímu bratření se přímo na “zemi nikoho”. Film sice malinko těžkopádný a vleče se víc než by musel, pak ale přeci jen dojímá a má co nepřímo vypovědět o první světové válce. Solidní průměr, cením sympatickou trojjazyčnost. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Happy Christmas a druhý den se zmasakrujeme. Asi tak to vnímám a proto kromě ještě jiných důvodů mám vyhraněný názor na vánoce, dalo by se říct :"tak si hezky naplánujeme jeden den, kdy budeme na sebe hodný, budeme si dávat dárečky, zazpíváme si a druhý den pojedeme zase postaru". Tohle byl možná jediný den v dějinách, kdy se tři strany daly do kupy a bylo to fajn a to je všechno. Ne, mě to neoslovilo, přišlo mi to místy, jak píše jeden uživatel jako velká agitka na mírové soužití mezi lidmi. Ono to jde pánové i bez těch vánoc, ale to by se muselo myšlení lidí úplně změnit. Jednodenní pozlátko je nezmění. A přidám se i k evěpetře, že zbývá jen naděje, ale co si budeme povídat..............nicméně díky, že alespoň jeden den nebyly lidská jatka. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Dojímavý a vizuálně zajímavý proti-válečný film o tom, že obyčejní lidé z různých národů jsou si bližší, než se jim váleční mocipánové snaží namluvit. Šťastné a Veselé jsou o jednom neobyčejném dni, kdy se vojáci z protilehlých zákopů o Vánocích 1914 vykašlali na nepřátelství a oslavili společně Vánoce - schnapsem, šampaňským, zpěvem a katolickou bohoslužbou, jelikož věřili ve stejného Boha. Za tento křesťanský čin pak byli po zásluze potrestáni... Trailer: http://www.csfd.cz/film/181404-stastne-a-vesele/videa/ ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem v kině neslzel, tady ano. Ideální alernativa typických vánočních filmů. Dobří herci (Daniela Brühla jsem kupodivu nepoznal, ale byl mi odněkud hodně povědomý), citlivě natočený příběh, který se opravdu stal. Příjemné překvapení. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Moc sem nevěděl co od tohohle filmu čekat, spíš sem si myslel, že to bude dost nudný a tak mě docela hodně zaskočil opravdu vynikající začátek, kterej mi v některých momentech připoměl vylodění v Normandii ze Zachraňte vojína Ryana, jenže pak se bohužel více méně vyplnily moje očekávání, takže dál už se film odvíjí v takovým vanočním duchu. Samozřejmě, o tom ten film je, ale už se mi míň líbilo, že mě to občas nudilo, podle mě to bylo, až moc rozvleklý a pomalý a taky trošku moc přehnaný, jak se nakonec všichni měli rádi, jak si pomáhali nebo jak lehce se podařilo sblížit se nepřítelům, který se nedlouho předtim zabíjeli, to mi přišlo trošku moc narychlo, tohle si asi tvůrci trošku přizpůsobili, ale jinak se musí nechat, že je to pěkně natočený. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to ušlo. A je fakt, že scéna, kdy německý tenor vystupuje ze zákopu se stromečkem v ruce a zpívá s doprovodem dud má hodně do sebe. Dále bych na si na obhajobu filmu dovolil parafrázovat pana Vinkláře z jiného příběhu z první světové Dialog s doprovodem děl: že si normální lidé pokecají a vymění fotky někomu přijde nenormální, zatímco pokud po sobě tito lidé střílejí je všechno v pořádku. Na druhou stranu se nemůžu zbavit dojmu, že hlavní síla spočívá v události samotné, ne v (tomto) jejím natočení. Abych nebyl špatně pochopen - rozhodně nemyslím více sentimentu a patetických scén, toho jsem se přes velké obavy nedočkal. Ale přesto, že má film zobrazovat lidskost, je tak nějak málo o lidech. Trochu nerozvedené postavy, ke kterým si moc nevytvoříme vztah. Že jsou ale ty vánoce a že to je trochu jiný vánoční příběh vyčnívající z televizní šedi, jsem tentokrát hodně mírný a uštědřuji 4*. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Abych řekla pravdu, zhlédla jsem tento film takříkajíc "na slepo", aniž bych o něm dopředu cokoli tušila. A nakonec jsem byla velice ráda, že jsem se k němu dostala. Krásný, dojemný a působivý snímek, který se díky obratné režii a výtečným hereckým výkonům zdržuje jakéhokoli patosu nebo kýčovitosti. Přitom hned první scéna vás naprosto myšlenkově uzemní - 3 děti, 3 země, 3 národy, 3 básně - trojí nenávist. Ústy hlavního hrdiny Sprinka (B. Fürmann) nešlo snad ani lépe vystihnout celou nesmyslnost jakékoli války: "Zabíjet se navzájem bude zítra ještě absurdnější než včera." ... ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to veľmi dobrá vojnová dráma z európskej koprodukcie. Má výborný príbeh odohrávajúci sa počas prvej svetovej vojny, kedy je množstvo vojakov bez ohľadu na národnosť nútených tráviť štedrý večer v zákopoch a keďže práve teraz si uvedomia, že všetci vlastne túžia po tom istom, atmosféra vianoc vojakov z nemeckej, francúzskej a škótskej strany spojí. Lenže keď sa už priateľstvo začne, len tak sa zastaviť nedá. Spracovanie sa mi veľmi páči, ešte úvodná fáza síce nie je zlá, ale je zbytočne dlhá a ani tie scény, ktoré majú trochu zblížiť s najvýraznejšími postavami zo všetkých strán mi neprišli úplne ideálne. No keď sa už dej prenesie do zákopov počas štedrého večera, kvalita a celková zaujímavosť už ide prudko hore, to spoločné priateľstvo troch strán je podané snáď dokonalo, od úplných maličkostí až po to najvýraznejšie, takže piesne, darčeky, šport alebo aj pomoc pri delostrelectve, všetko sa mi veľmi páčilo, pričom práve scéna so spoločnou piesňou je nezabudnuteľná, patrí medzi to najlepšie, čo som v tomto žánri vôbec videl. A síce tomuto momentu sa tu už nič nevyrovná, ale už si ma to úplne získalo až do konca a celej tejto väčšine filmu prakticky ani nemám čo vytknúť. Očakávane po stránke akcie tu nie je o čo stáť, film obsahuje len jednu bojovú scénu, ktorá nie je ničím výnimočná a k tomu ešte pár maličkostí, ale keďže tu ide o niečo úplne iné, neprekáža mi to ani trochu. Herecké obsadenie je výborné, každá strana má niekoľko výrazných postáv, ktoré ma až na ten úvod veľmi bavili, či už Benno Fürmann, Diane Kruger alebo Daniel Brühl z nemeckej, Guillaume Canet a Dany Boon z francúzskej, Gary Lewis zo škótskej a ešte niekoľko výborných postáv, tu som veľmi spokojný. Čo sa týka réžie a technickej stránky, jediným čiastočným záporom je iba to komorné prostredie zákopov, takže bojisko pôsobí nereálne, ale to je to najmenej, hlavne že myšlienka filmu je podaná perfektne, má to skvelú atmosféru a dokonca fungujú aj emócie, takže som plne spokojný. Škoda tej dlhej úvodnej časti, kvôli ktorej nemôžem dať plné hodnotenie, ale aj tak sa mi to veľmi páčilo, výborný film a z obdobia prvej svetovej vojny je rozhodne najlepší. 83% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Krásny film o jednej z mála pekných a príjemných nocí, ktoré zasiahli vojakov bojujúcich proti sebe v 1. svetovej vojne. Ľutujem, že tých nocí nebolo viac a ľutujem, že len prostí vojaci, často bez vzdelania, si uvedomovali, aká fraška vlastne vojna je. Príjemný komorný film s veľkým srdcom, správne herecky podaný a zrežírovaný. Akurát škoda, že predabovaním každej bojujúcej strany do českého jazyka, stratila pointa autentickosť a podstatu. 85%. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

První světová válka asi navždy zůstane ve stínu té druhé. I pro filmaře. Podle mě skýtá dosud nevyužitý potenciál, ale chápu, že hollywoodští producenti to vidí asi jinak. Za zfilmování této známé "válečné akce" jsem rád, i když vlastně chybí propracování toho, co jí dává onu výjimečnost. Vše je šablonovitě zcela podřízené humanistickému poselství snímku, ale vlastně jsem ani tentokrát nic jiného od Evropy (a jejího rozpočtu) nečekal. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

"Všichni přišli k tomu oltáři jako k ohni, který je zahřeje. Možná chtěli zapomenout na válku." - "Možná. Ale válka si vzpomene." Píše se rok 1914. Znepřátelení vojáci proti sobě stojí v zákopech, avšak kouzlo Vánoc na všechny zapůsobí a pro jednou zbraně utichnou.. Téma výborné, zpracování mohlo být mnohem, mnohem lepší! Největší zádrhel vidím v postavách. Příběh se soustředil na ty nezajímavé a zbytečné (úchylný nekrofil Robertson nebo falešní zpěváci v čele s Kruger), když by víc prostoru mohly dostat ty sympatické a charismatické, které do děje něco přinesly (poručík na německé a francouzské straně). Důsledkem je to, že všichni vyzní úplně jalově. Při scénách se zmíněnými přebytečnými postavami jsem se vyloženě nudila, což je škoda, protože námět je dojemný. Válka je zkrátka absurdní, ti nahoře mají spor a tak obyčejní pěšáci musí vraždit někoho, s kým by se za jiných okolností mohli přátelit - zatímco velcí pánové zahřívají žídle..(Mimochodem snad i ta reklama na stejné téma ve mě vyvolala víc emocí.) ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Dojemna vojnova drama. Neviem, do akej miery je vsetko tak pravdive, ako nam to ukazali tvorcovia, ale myslim si, ze sa vydaril. V kazdom pripade sa oplati vidiet film v originalnom zneni s titulkami, kedze kamera strieda skotskych, francuzskych a nemeckych vojakov a podla reci nebudete musiet premyslat, ktorej narodnosti su prave tito vojaci. ()

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama