Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kurtizána Marguerite Gautier (Greta Garbo) vede v Paříži rozmařilý život. K jejím zbožňovatelům patří také baron de Varville (Henry Daniell), jenž by ji chtěl nejraději jen sám pro sebe. Marguerite si však zakládá na své nevázanosti. Pak se ale zamiluje do mladého úředníka Armanda Duvala (Robert Taylor)... Jako předobraz posloužila spisovateli Alexandrovi Dumasovi kurtizána Marguerite Duplessis, s kterou měl poměr např. Franz Liszt nebo i Dumas sám. Natáčení filmu začalo v září roku 1936 a trvalo 75 dní. Garbo se do práce dostavila ze svého švédského pobytu a prožívala ještě větší melancholické období než obvykle. Bylo jí 30, ve Švédku těžce onemocněl a během návratu do USA zemřel její dlouholetý partner John Gilbert. Po dvou týdnech natáčení zemřel zcela neočekávaně legendární producent Irving Thalberg, z čehož byli všechni velmi otřeseni. Sama Garbo byla během natáčení stále nemocná a velmi slabá, což velmi napomohlo procítění její role - nápad na zfilmování této klasiky ostatně přišel od samotné Grety. V roli baron de Varville se měl původně objevit John Barrymore. Slavný kostymér Adrian vymyslel působivou strategii proměny Garbina zevnějšu - Garbo vstupuje do filmu s kučerami a v bílých šatech; ty postupně nabírají stále tmavší tón až ke konečné černé barvě a zcela rovným vlasům. Na přelomu let 1954 a 1955 šel film znovu do kin a setkal se s dalším kolem obrovkého úspěchu. (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (31)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Střízlivé čekání na poslední kousek z Greta Garbo Collection se vyplatilo a bylo odměněno nejlepším hereckým výkonem, jaký v rámci ní předvedla. A nepočítám-li kouzelnou "Ninočku", stejně tak i nejlepším filmovým zpracováním. Konečně režie, která nespoléhá na to, že Garbo na plátně bude fungovat jaksi sama o sobě. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Dumasova adaptace, která si vystačí bez ohromující výpravy, což samozřejmě neznamená, že by neuchvacovala i po výtvarné stránce. Skoro ironické drama z období orleánské Francie - ze zlatého období nicnedělání, povalečství, bujarých večírků a bohatých lehkých žen, na jejichž kolenech se utěšuje honorace aristokratů i buržoustů. Žena, která se stala mýtem, vylíčena bez falešného sentimentu jako postava z masa a krve. Životní role Grety Garbo, která se svojí Marguerite měla leccos společného, byť žila v jiném století. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od mnohých nepovažuji tento film za vrchol Gretiny kariéry, ze zvukových filmů volím zcela zásadně Královnu a Christie. Z němých pak valnou většinu ;) Zejména Polibek a Uličku. Ale i tak je radost pohledět na zoufalství Roberta Taylora, který tak typicky prozřel až příliš pozdě. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Vím, že plným počtem hvězd trochu přestřelím, ale nemůžu jinak. Ten příběh je tak krásně a dojemně zpracován, že jsem dlouho neviděla lepší romantický film. Není to ani příliš přehnané, žádný zbytečný patos. Greta Garbo je nádherná a Robert Taylor jakbysmet. I kostýmy, i exteriéry, všechno tak velkolepé. Měla jsem z 80 let starého filmu strach, ale opak je pravdou. Doporučuji všem, kdo se chtějí chvíli vznášet v oblacích. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené kostýmní romantické drama, v němž nalezneme ve správném množství nadávkovaný sentiment i cynismus a občas také vtipnou poznámku. Film byl natočen podle slavného románu A. Dumase ml. "Dáma s kaméliemi", jenž mě při někdejší četbě zdaleka tak nevzal jako tato adaptace s nádhernou Gretou Garbo a krásným Robertem Taylorem. Více slov, si myslím, není třeba, stejně se mi jich nedostává... ()

Galerie (86)

Zajímavosti (5)

  • Módny návrhár Adrian sa pri navrhovaní kostýmov pre film inšpiroval kresbami Constantin Guysa, na ktorých bola Marie Duplessis, ktorá bola inšpiráciou Alexandra Dumasa pre postavu Marguerity. (Michal74)

Reklama

Reklama