Reklama

Reklama

Boris Godunov

  • Sovětský svaz Boris Godunov

Obsahy(1)

Sovětský film „Boris Godunov" je mistrovským přepisem stejnojmenné opery Modesta Petroviče Musorgského, který má podtitul „národní hudební drama". Literárním podkladem opery je dramatická báseň A. S. Puškina, zachycující historii ruské země koncem XVI. století, v době, kdy o carský trůn bojovali nejrůznější uchazeči a dobrodruzi. Dílem prolíná několik dramatických linií. Je to především osobní tragedie titulního hrdiny Borise Godunova, člověka pronásledovaného hlasem svědomí za kdysi spáchanou vraždu. Druhou hlavní dramatickou linií je historie mladého mnicha Grišky Otrepeva, snícího o světské slávě. Když se dozví od starce Pimena historii zavraždění carevače Dimitrije, stejně starého, jako je on sám, rozhodne se uprchnout z Ruska a vydávat se za zavražděného careviče. Tak vzniká známá postava samozvance Lžidimitrije, který za pomoci cizinců, zrádné šlechty a církve táhne bojovat proti Rusi. Hlavním hrdinou dramatu je však prostý lid. Lid utlačovaný a znásilňovaný, lid rozpoznávající, že car ať jím je kdokoliv vždy bude proti němu, na straně bohatých a mocných. V tomto vpravdě revolučním poznatku je ideové jádro díla. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (4)

raroh 

všechny recenze uživatele

Musorgského Boris Godunov je zpracován (Godunov je ovšem už celý v barvě) v návaznosti na poetiku Ejzenštejnova Ivana Hrozného (čemuž odpovídá i historická doba obou carů), Věře Strojevě se povedly zvláště masové scény (sborové partie patří u Musorgského k nejlepším), vpád Poláků je natočen s dynamikou a atmosférou strachu. Titulní postava ztvárněná Alexandrem Pirogovem nemohla najít lepšího hereckého a pěveckého představitele. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Na rok 1956 to byl sovětský velkofilm. Ale na mě působil tak strašně, že jsem celou noc nespala. Umělecky to bylo velmi dobře zpracované, ale ty ponuré scény a vůbec celé to tragické pojetí bylo pro mladého člověka příšerné. Viděla jsem to v Brně a pak jsem se bála jít v noci sama na VŠ koleje. ()

Reklama

Reklama