Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zuzana je príťažlivá a sympatická študentka výtvarného umenia, ktorá popri štúdiu pracuje, pretože by chcela začať žiť podľa vlastných predstáv. Vďaka svojmu prístupu k svetu a zmyslu pre dobrodružstvo sa dostáva do rôznych neočakávaných a pikantných situácií. Tak ako mnoho mladých ľudí sa snaží nájsť to, čo by ju napĺňalo, čo by chcela robiť, zistiť, s kým by chcela žiť. Od jedného milenca v Bratislave uteká do Paríža za druhým, keď má byť v škole, je v práci, keď je v škole, spí, keď má byť doma, cestuje po svete. Jednoducho sa často cíti byť o dve slabiky pozadu. A to nielen doslovne pri práci v dabingu, ale v prenesenom význame vo svojom vlastnom živote. Film je určený predovšetkým mladým ľuďom, je plný skvelej hudby Jana P. Muchowa ( Samotáři, Jedna ruka netleská, Šeptej ) a rovnako výborných a uvoľnených hereckých výkonov. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

POMO 

všechny recenze uživatele

Humor bez vtipu, po zdramatizovaní ani stopy. Zuzana Šulajová, hudba a pohodový feeling filmu sú OK. Ale k čomu to, keď je to tak neškodné a o ničom ako život mladého človeka na Slovensku? Filmy mam rád pre veci, z ktorých v tomto takmer nič nie je. Ak som dal zmysluplnejším Krutým radostiam 3*, tu nemôžem ísť nad 2*. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

A toto bolo čo? Malý, nezávislý, slovenský film? Kéž by. Ambice režisérky, scenáristky a sestry herečky hlavní role v jedné osobě, Kataríny Šulajové, nepochybně zaváněly „evropským přesahem“, jenže po cestě k divákovi ono aroma vyčpělo. Filmu nelze upřít vyhraněný vizuální styl, který by i býval byl pochválena, kdyby nesloužil pouze k prezentaci šmrncovních obrázků ze stoprocentně „evropské“ Paříže. Šmrnc naopak nepostrádá pohledná hlavní hrdinka, jenž by i hrála, kdyby měla co. A kdyby stejně jako všichni ostatní herci netrpěla zásluhou przničských post-synchromů. Zvnějšku prázdný příběh se nás snaží nalákat na chutný vnitřek, ale nenechte se zmást, pod mámivou slupkou naleznete jenom další neprostupnou vrstvu šedivého prachu. Snové sekvence by pak nejspíš měly příběh obohacovat, nicméně jej ještě více rozmělňují. Nakonec budete rádi za tu střídmou stopáž. Níže napsané mě vzhledem k výše napsanému asi nezbaví image zarputilého odpůrce československé kinematografie, ale „také O dve slabiky pozadu má světlé chvilky“. Například chytré použití product placementu (u scén jako s láhvi Kofoly by se měli inspirovat naši – rozuměj čeští – filmaři), nebo chytrá kamera (rotace kolem osy stolu). Takže jaký bude verdikt? Máme před sebou film, který nikam nespěchá, nikam nesměřuje, prostě jenom je a je si vědom toho, že je (když se budou udělovat ceny za nejzbytečnější použití slova je v jedné větě, dejte mi vědět). Na samém závěru se mění v zrcadlo sebe sama, možná i slovenské kinematografie, ale jaksi ignoruje skutečnost, že předešlých osmdesát minut děje připomínalo zmíněné komorní drama o dvou ženách vedoucích dialog asi tolik, jako připomínají lidská játra lemuří konečník. Víc komornosti by filmu totiž úžasně prospělo. 60% Zajímavé komentáře: Marius, Jordan, plagjoklas ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Zuzka Šulajová je ve všech ohledech dokonalá, film je zábavný občas formou i obsahem, ale chybí tomu něco, co by vše sjednotilo. Stačila by jedna scéna. Ale možná je film taky o rozškatulkovanosti té naší dnešní doby. 70%. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zuzanka, ááááách, Zuzanka... Úchvatná v každom zábere. Skôr zjavom, ale aj ten herecký výkon je v poriadku. Svižné, celkom zábavné a solídne natočené a zostrihané. Na slovenské pomery učinený zázrak. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Po formálnej stránke veľmi slušné (až na tie postsynchróny), ale slabinou sú hlavne (aspoň pre mňa) dialógy... . ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Ach jo, tohle je tak zbytečnej komentář, ale nemůžu si pomoct - tolik ocenění a přitom taková nuda s minimem nápadů...Miki Křen sice jako vždycky skvělej, ale...ach jo... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Slováci zkusili zkombinovat Příběhy obyčejného šílenství a Samotáře, a to nejen hereckou dvojicí Šulajová + Křen, ale i hudbou, pokusem o výpověď, zdánlivě halucinačními scénami a občasným používáním ruční kamery. Výsledkem je téměř nesledovatelný paskvil, kde herci jen tápají a netuší, co by měly jejich postavy cítit nebo jak se tvářit. Za značku "příběh o dívce, která chce zkusit vše, co svět nabízí" se dá schovat i prázdná naimprovizovaná nuda. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Nový slovenský film. Asynalagmatično spojenia „slovenský film“ už platilo dosť dlhú dobu . Nuž som sa usadil v malom nemenovanom kinečku a s malou dušičkou som začal sledovať debutový počin Kataríny Šulajovej. Film ma rozhodne nesklamal. Čo by som mu vytkol je dosť nekompaktný scenár, dialógy kolísavej kvality, postsynchróny a moja neschopnosť zaradiť si hlavnú postavu ako skutočne reálnu osobu. Nechápte to zle, Zuzana je výborná, skôr je problém v tom koho má hrať, nie v nej. Tu končia negatíva a začínajú pozitíva, ktoré pre mňa v tomto filme prevládajú. Začnem nápaditou réžiou, ktorú som zatiaľ nemal veľmi možnosť u slovenského tvorcu od Šulíkovej Záhrady vidieť. Áno , je to trochu klipovité ale nie „cool“ štýlom rozčuľujúceho MTV. Farebná zladenosť úžasná. Kamera - no na slovenské pomery nebojím sa povedať perfektná. Muchowova hudba (a mimochodom nielen ona) vám okamžite pripomenie pohodovú atmosféru Ondříčkových Samotárov. No a teraz k niečomu čo považujem temer za div sveta. Zuza Šulajová. Neviem či sa od 95teho skrývala v Záhrade ale som rád, že sa našla. Myslím, že tu máme takú novú malú hereckú hviezdu Slovenska, ktorá ak vydrží trend, ktorý nastúpila v Záhrade a teraz v tomto filme, môže byť čoskoro pani herečka. Miki Křen je ako študent čínštiny čínskejší ako Číňania skvelou postavou, rovnako ako predstaviteľka Eržébet. Ostatní herci spoľahlivo plnia úlohy, ktoré im scenár predpísal. Z filmu mám rozporuplný pocit, lebo na jednej strane som rád, že ide o veľmi kvalitný film z rodnej hrudy po veľmi dlhom čase a na druhej strane som trochu smutný, lebo s lepším scenárom s plastickejšou hlavnou postavou, vychytanejšími dialógmi sme tu mohli mať slovenských Samotárov. Totiž humor tohto filmu ich veľmi pripomína. Celú dobu som vedel čo mi chce autor povedať, bohužiaľ nepovedal to dosť jasne. Takže v pohode za štyri ale piatu virtuálnu posielam Zuzane. 8/10 ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek nové slovenské vlny vypráví příběh ze všedního života jedné mladé ženy. Nejedná se jen o sondu do jejího života a ani se nesnaží nás nijak informovat o tom, co je ta žena zač, prostě s ní prožijeme pár dnů a to je vše. Podobných snímků již pár existuje, ale nijak moc mě nikdy nezaujaly. Chybí mu totiž nějaký rámec, který by jednotlivé okamžiky sjednotil. za pár zajímavých scének nemohu dát více než 40%, ale je třeba uznat, že jsem se pořádně nasmál - zejména u některých scének opravdu od srdce, což se mi věru nestává často. 40% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ľahkonohé pobehovanie pekného dievčaťa medzi dabingovými štúdiami, frajermi, mestami a rodinou. Zmätené sny s otcom. Tekvice ako opakujúci sa motív. To je všetko. Alebo inak: Užiť všetko v neustálom chvate, po povrchu kĺzať prácami, štúdiom i vzťahmi, ale nezabúdať na rodinu. Dlhý klip na Muchowovu hudbu o študentke, čo nestíha nič a predsa všetko. Ideálne na relax, kedy sa chce unavenej mysli oddať sa počúvaniu príjemnej hudby, pokochať sa bratislavkou poletuškou, a zaťažiť sa len takými problémami, ktoré sú schopné vyformovať modelkovsky peknú tváričku. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Sympatická Zuza skáče od dabingu ke studijním povinnostem, od přítele k francouzskému milenci. Několik okamžiků jejího uspěchaného života sledujeme v originální, vizuálně zdařilé atmosféře, v překvapivě svižném tempu, s překvapivě dominantní Zuzanou Šulajovou, kterou obsadila starší sestra, režisérka a scenáristka Katarína. Hlavní plus osobního příběhu (vedle vizuálního zpracování obrazu) vidím ve zvukové složce. Styl Jana P.Muchowa mi bez výjimky sedí, rušnost Bratislavy a poetiku Francie prokládá moderními hudebními trendy. Tudíž moje náhodné setkání se současnou slovenskou tvorbou dopadlo více než uspokojivě. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Pokus o jakousi godardovsko-tykwerovskou svěžest. Ne, že by mě přímo naštval, ale chybělo mi cokoli originálního, nápaditého, postavy mě nezaujaly. Dialogy mě nudily. Opravdu jsem se pobavila snad jen při vzpomínce na kapitána Spoka. Je vidět, že tvůrcům nechybí píle ani ušlechtilé záměry, ale tentokrát to prostě nevyšlo. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

nejako si nikdy nemôžem zvyknúť na slovenčinu v slovenských filmoch, aj keď ju mám veľmi rád, ale nejako mi nepripadá ako jazyk na filmovanie, ale to je možno nezvyk z toho, že som si nemal ako zvyknúť, keďže sa skoro nič netočí. Na tento film som počul úplne protichodné kritiky, tak som bol veľmi zvedavý. Ku ktorej strane som sa priklonil je jasné už len podľa toho, že som dal 4* (a nie preto, že som slovák a slovenskému filmu verím a zdá sa mi, že sa prebúdza) ale preto, že i napriek pár veciam, ktoré mi tak trochu (nie vyslovene, fakt iba trochu) vadili a napriek niektorým scénam, ktoré mi prišli nelogocké - sa mi film vcelku, s tým skvelým koncom, so sviežim nádychom, s krásnou a príjemnou hlavnou herečkou a blablabla - skrátka sa mi páčil, to je všetko. dobre, dobre, nie je to celkom obejktívna kritika, ale veľmi ma potešil, no čo? nemusím byť vždy za každú cenu objektívny . . . ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Příjemný, nic neřešící film s krásnou hlavní herečkou s krásným hlasem (až na to, že jsou to sestry). ()

meave 

všechny recenze uživatele

Príjemný film, ktorý ma nenadchol ani nesklamal. Miestami som mala pocit, že čítam niečí denníček. "...a potom som bežala do školy..." Celkový dojem bol ale príjemný, pohodový a oželela som aj absentujúcu výpovednú hodnotu. Pravdepodobne preto vznikol priestor pre netradičný záver. Hneď po zhliadnutí som bola rozhodnutá pre štyri hviezdičky, ale snaha o objektivitu ma brzdí. Tri + odporučenie pre slovenského diváka, ktorému vzniká pri súčastnej "tvorbe" zlomkový priestor na prejav patriotizmu :o) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Katarína Šulajová by mohla být znamenitou režisérkou reklam či videoklipů, pokuď se ovšem hodlá věnovat celovečernímu filmu, doporučil bych jí podívat se po cizích scénářích. Po technické stránce vlastně perfektní film (hlavně úžasná kamera, hudba a řada zajímavě stylizovaných scén) totiž ztroskotává na nezajímavosti obsahu. A to bohužel nezachrání ani režisérčina půvabná a talentovaná sestra Zuzana. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Príjemné, miestami jakubiskovsky fantastické a pri tom uveriteľné. Ľahký film vyvolávajúci známe otázky v štýle "kto je ten pravý" a "čo s načatým životom"... Film pôsobí trochu "nedotiahnuto", ale má v sebe presne tú istú "skutočnú" atmosféru ako oba filmy ERASMUS... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý a milý filmík o mladej žene, ktorá hľadá sama seba... Škoda, že je všetko také jednoduché, lebo film len plynie a plynie bez emócií a poriadneho nápadu. Ale Zuzana Šulajová bola fajn. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Sakra, kdy jsem naposledy viděl nějaký slovenský nehorrorový film? Takoví trochu slovenští Samotáři se zaměřením na hlavní hrdinku. Šulajová je hrozně sympatická a přirozená. Kladem filmu je, že dokáže úplně hodit do té doby, v níž se odehrává. I to hraní si s obrazem, vyprávěním a několikerým promlouváním k divákovi je příjemné. Erszébet je skvělá. 3.5* ()

Související novinky

Dny evropského filmu běží

Dny evropského filmu běží

29.01.2006

Jen abyste nezapomněli... momentálně probíhá až do 5. února v pražských kinech Světozor a Aero promítání filmů v rámci festivalu Dny evropského filmu. Od 6. do 14. února pak bude festival probíhat v… (více)

Dny evropského filmu

Dny evropského filmu

13.01.2006

V Praze ve dnech 26. 1. 5. 2. 2006 v kinech Světozor a Aero a následně v Brně od 6. 2. do 14. 2. 2006 v Sálech B. Bakaly a Scala proběhne 13. ročník filmového festivalu Dny evropského filmu. Na něm… (více)

Reklama

Reklama