Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (849)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Výborné válečné drama, které navíc může těžit z faktu, že bylo natočeno podle skutečné události a také z toho, že se to všechno odehrálo vlastně nedávno, v roce 1994. Příběh je poutavý, poukazuje na nezájem "vyspělé" společnosti o trápení jiných lidí, obsahuje určitou dávku autentičnosti, dále je tu dobrá hudba a skvělý výkon hlavního představitele Dona Cheadleho. Jenže...připadám si trochu trapně, zemřelo tu cca 800 tisíc lidí, ale prostě jsem čekal, že ve mně film vyvolá větší emoce a bude vyjeven trochu víc naturalisticky. Hodnotím solidními 4* a určitě doporučuju. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Brilantní výkon Dona Cheadla, který měl mimochodem naprosto zaslouženou nominaci na Oscara tu silně kontrastuje s nedostatečnou zaníceností režiséra pro danou látku a s neschopností vytvořit dostatečnou zpětnou vazbu a tím pádem i sprostředkovat silný a emociálně bohatý zážitek, který by člověk tak potřeboval. Strohá formální stránka zde není na škodu a dává vyniknout syrovosti a opravdovosti prostředí, přičemž největší důraz není ani tak kladen na akční scény, jako spíše na ty dialogové. Celkově jsem však byl až nemile překvapen faktem, že mě film výrazněji emociálně oslovil snad jen při dvou scénách. Možná to dělala absence velkého plátna, potažmo zvukové vatáže, přesto na mě celý projekt působí až příliš chladně. Tak chladně, že průměrné hodnocení považuji v tomto případě za dostačující. ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Ještě nikdy se mi při žádném filmu tolik netajil dech hrůzou, když jsem si uvědomila jak velkou pravdu tu postavy říkají : "Má cenu to točit ? Lidi se na to kouknou, řeknou "To je hrůza" a budou dál večeřet" nebo "Jste póvl, nejste nic. Jste jenom bezcenní Afričani a nikdo vám nepomůže". Snad poprvé jsem se skutečně styděla za tolik vychvalovanou civilizovanou západní společnost, která dokáže bezcitně zavřít oči. Ještě dlouho budu o tomhle filmu přemýšlet a doufám, že si ho lidé budou pamatovat jako vykřičník nad svojí lhostejností. Obzvlášť některé scény (například evakuace cizinců, většinou bělochů - bílí do autobusu, černí do hotelu) jsou natolik výmluvné, že ani nepotřebují komentář či vysvětlení. Přesto je replika Joaquina Phoenixe ("Bože, já se tak stydím") dokonalou tečkou za touto scénou. O herectví Dona Cheadlea snad ani není potřeba něco říkat, on nic NEHRAJE, on prostě JE Paul Rusesabagina. Film má navíc překrásnou kameru (dokonalá je scéna u jezera, kdy se z poza mlhy ukazuje, že celá cesta je doslova zatarasená mrtvolami Tutsiů), nemluvě o hudbě a perfektně zvládnuté režii. Scénář se vyhnul jakémukoli vydírání diváka - o to víc pak film nemůže nechat nikoho chladným. Já osobně jsem po odchodu z kina nebyla dobré půlhodiny schopna slova... ()

Faye 

všechny recenze uživatele

.... „Neměj strach“ tak tahle uklidňující slova jsou vyřčena někde na začátku ..... téhle hrůzy. A potom už je jenom ten STRACH! Strach obyčejných lidí. Strach stojící proti revolučnímu nadšení, strach proti fanatismu, proti lhostejnosti světa, proti vraždění, rabování, nenávisti. Strach a beznaděj.. a člověk, který dokázal zachovat zdání normálnosti v šíleném světě pro víc než tisícovku lidí. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kdyby to šlo, dal bych i šest *. Anebo milion. Za každou oběť jednu. Dokoukal jsem to před minutou a ještě mám mokré oči. Nejděsivější na celém filmu je to, že TOHLE se skutečně stalo. A skoro nikdo v "civilizovaném" světě nehnul ani prstem, aby to změnil. Kde jsme to sakra všichni v tu dobu byli? Co jsme to tehdy řešili za "důležité" věci??? To mi už asi nikdo neodpoví... ()

Galerie (61)

Zajímavosti (26)

  • Scenárista Keir Pearson během psaní předlohy filmu zavolal na rwandskou ambasádu v USA. Žena, která zvedla telefon, byla skutečná přeživší z hotelu Milles Collines. (Zdroj: ČSFD)
  • V úvodu filmu (čas 1:34) je možné v odraze auta vidět kameru. (ash99)
  • Napsat první koncept scénáře trvalo celý rok. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama