Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (851)

akisha 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, co ukazuje, jak málo někde znamená lidský život - vůbec nic. Nic... Zvěrstva, o kterých se u nás moc neví a moc nemluví, která se zdají tak vzdálená... Přesně, jako to říká postava J. Phoenixe. "Lidi si možná řeknou: To je hrůza. A budou pokračovat ve večeři." To mi na tom všem přišlo nejhorší. Don Cheadle podává neuvěřitelně dobrý výkon, toho Oscara za to dostat měl, stejně jako všechny další postavy. Ačkoliv to není až tak explicitní, jako jsme už zvyklí, je to neskutečně syrové a děsivé a dojemné. 100%. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Hotel Rwanda se dá popsat uplně stejně jako dialog Joaquina Phoenixe: Lidé akorát řeknou "To je hrozný!" a vrátěj se k večeři.... Při sledování filmu si člověk akorát řekne "ty jo, to muselo bejt hrozný, chudáci lidi" a odejde se zhulit/ožrat/hrát hry/provozovat sex/spát a na ten film už nikdy nepomyslí. Rwanda má (asi) silnou citovou stránku, bohužel Krvavý diamant vyhrává na celé čáře. Neuškodilo by třeba film proložit autentickými záběry o hromadné genocidě, také točit film trošku jinou kamerou (točí se tu rekonstrukce, ne drama ála Pokání) by je nezabilo. Abych řekl pravdu, Hotel Rwanda ve mně neprobudil ani jeden z pocitů "litování neštěstí" a to by se u takového filmu nemělo stát. Don Cheadle sebelepší a utrápenější, emotivní zázrak a pořádná ukázka co si lidé způsobují se nekoná. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Paul Rusesabagina, kterého hraje Don Cheadle byl neuvěřitelně schopný muž, fascinovalo mě jak si vždycky dokázal poradit a vykecat se z jakkoli nebezpečných situací. Film je natočen dobře a potěšilo mě velice kvalitní obsazení (Sophie Okonedo rulezz). Z hlediska filmařského to je asi "jen" kvalitní film, ale protože jsem na konci skoro bulel, tak si ho rozhodně zapamatuji. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Hotel Rwanda není jen film, je to kus (kruté a nesmyslné) historie a překonává v mém osobním žebříčku, co do zobrazení reality tragický, Schindlerův Seznam (mám na mysli osobu a dění kolem Herr Schindlera, ze kterého se mi dělá zle, byť ani Hotel Rwanda není úplně věrný skutečnosti, pokud jde o jeho hlavní personu). Don Cheadle a také Nick Nolte předvádějí skvělé výkony, některé scény vás dokážou naprosto zdrtit a zařídí, že se budete stydět za to, že jste "západní" běloch. Prázdninově pohodová atmosféra prvních minut je skutečně lahůdkově převrácena v mrazivé inferno vražedného šílenství hord ukřivděných Hutu. Přináší také některé nepříjemné otázky k přemýšlení a především zcela oprávněně kope OSN do... moment, podle toho jak OSN jedná, by se spíš zdálo, že žádné nemá. 80% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,BUĎTE BDĚLÍ, SLEDUJTE SVÝ SOUSEDY“....... /// Ve Rwandském Kigali sílí napětí. Mírová dohoda, mise UNAMIR... to všechno znáte z dokumentů. Tenhle film neřeší plukovníka Dellaireho, dobrodružné duše si taktéž neužijou mnoho sekání mačetou (trochu samozřejmě ano, ale...). O krutosti, násilí, nenávisti a šílenství se hodně mluví, a jen občas je třeba ,,mě“ přesvědčit. Tahle rekonstrukce událostí (včetně onoho rozhovoru, jestli už to je či není genocida) je zaměřená na statečnost a sílu jednotlivce. Příběh o dobrém člověku, Paulovi Rusesabagina, ve kterém s přibývajícím časem neustále přituhuje a je silnej právě ve svý lidskosti. Myslíte, že se to nemůže vrátit? No a co, ať se ten bezcennej póvl.... mámo podej mi další řízek.... ,,...ABY POSLALI POMOC, TAK V NICH MUSÍME PROBUDIT STUD“. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se do hotelu ,,des Mille Collines“. 2.) Sousedi na mě řvali, že mám pokácet vysoký stromy. 3.) Zjistím, že hopsání autem po Rwandský silnici není důvodem ke zpěvu do rytmu. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ *** ()

Galerie (61)

Zajímavosti (26)

  • Herec Don Cheadle vzpomínal na dojem, jaký v něm vyvolal skutečný Paul Rusesabagina: "Nejdřív se vám zdá, že je takový odtažitý a seriózní, ale to je jen tím, že je vždycky pečlivě upravený, v saku a kravatě, a působí dojmem, že pečlivě váží každé slovo, jenže za chvíli vám dojde, že je to tím, že si to sám musí překládat. Když ho slyšíte mluvit rodným jazykem nebo francouzsky, je to jako smršť, protože je v pohodě a nemusí o tom přemýšlet. Jdete s ním na večeři, a vidíte, s jakou chutí jí, pije a žertuje. Hrozně rád vypráví vtipy a baví se. Nečekal jsem, že bude takový. Čekal jsem, že třeba bude vážný a uzavřený v nějaké ulitě, ale on je naopak extrovert, který strašně miluje život. Dává to smysl, už proto, že má prostě radost, že přežil." (NIRO)
  • Postava kanadského peacemakera je inspirována polským majorem Stefanem Stecem. Ten se zúčastnil premiéry filmu v Haagu, po které utrpěl postraumatický stres, jemuž i přes snahu lékařů 29. září 2005 podlehl. (PavelSm)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama