Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (851)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Film se zabývá vyhrocenou situací ve Rwandě roku 1994, kdy na sebe střety mezi příslušníky Hutu a Tutsi vzaly podobu gigantických jatek. Výsledkem bylo 800 000 mrtvých lidí. Zářivým středobodem lidskosti se stal hotelový manager Paul Rusesabagina, který ukryl ve svém hotelu řadu vyděšených lidí. Čelíc ignoraci západního světa a nucen uplácet policii za poslední zbytky ochrany, kterou už záštita OSN neposkytuje, dokázal zachránit 1268 životů. Bezmála dvě hodiny dokáže Hotel Rwanda tlačit na divákovo podvědomí, aniž by si vybíral vrcholy a propady. Příběh je snímán energicky a naturalisticky, přestože krvavé a konfliktní scény nechává na pozadí. Nervy tečou. Smrt a ztráta blízkých visí ve vzduchu až do samého konce, situace se přelévá z jednoho emotivně strhujícího momentu do druhého ("Slib mi, že skočíš", Paulova rodina mířící v nákladním voze přímo do chřtánu Hutuů, těla na silnici, Paul hroutící se při pohledu na krev na svém oblečení...). Don Cheadle je v hlavní roli fantastický, dobré výkony podávají i všichni ostatní. Pokud mám vybrat jediný moment, který nejlépe prezentuje celý film a zanechává pocit nezapomenutelna, je jím jednoznačně scéna, kdy Paul přijímá dav uprchlíků do svého hotelu - zahraniční šťastlivci odjíždějí v autobusech, nebe brečí vodu a přímočarý útok na emoce umocňují dětské chorály písně Million Voices. To je chvíle, která jednoznačně převyšuje filmový rámec a ve své přízračnosti nechává všechno ostatní daleko za sebou... ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Hotel Rwanda je dokonalý lék na deprese. Pokud si říkáte, že hůř už nemůže být a rozhodnete se na tenhle film kouknout, bude to pro vás jako rána přímo mezi oči. Celý film vám bude z dění na plátně ješte mizerněji, skoro celý snímek probrečíte, ale pár minut po odchodu z kina vám dojde, jak ubohé jsou vaše problémy, pocity i myšlenky na sebevraždu. Vždyť ti lidé bojovali o holý život v těch nejšílenějších podmínkách. Jedna emocionálně vypjatá scéna střídá druhou a tvůrci ani na chvíli nezneužijí tématu, které přímo vybízí k sentimentalitě a přehnanému moralizovaní. Spolu se skvělými herci balancují na hraně, avšak nikdy tu pomyslnou hranici mezi syrovou zprávou o nejmasovější genocidě novodobých dějin a hraním na divákovy city nepřekročí. Strhující a zároveň nepříjemné dílo, které těžko nechá někoho chladným. ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

a další precizní snímek z Afriky. Nepůsobící tak perfekcionisticky a akčně či epicky jako Blood Diamond mistra Zwicka, ale v komornější podobě nám podávající svědectví o další události, která otřásla celým světem, ale hlavně otřásla Rwandou. Válka, který vypukla jen kvůli zmanipulování jedním člověkem (jak už to bývá, žel lidé jsou strašně ovlivnitelní) skre rádio a jeho neustálé demagogické řeči o zlobě a nenávisti. Válka, která vypukla mezi lidmi, kteří se nelišili vůbec ničím, a jediný rozdíl byl v tom jak velcí byli, a nebo jak jich rozdělili lidé, kteří s nimi neměli nic společného. A pak, když se jim to vymklo s rukou, odkráčeli. Ale díky této hrůzné válce se naštěstí ukázal člověk, který se nebál riskovat cokoliv proto, aby aspon několik lidí ochránil před zfanatizovanými davy a ve "svém" hotelu jim poskytl azyl. Musím říct, že mně ale potěšilo, že většina Evropanů se cítila špatně a docela soucitila, pevně doufám, že to tak bylo skutečně, a že i takový bos, jako majitel té sítě pomáhal v udržení těch lidí naživu. Skvělý výkon všech zůčastněných herců, sympatický Nolte (kdo by to řekl), úžasný Cheadle s zajimavým přízvukem a Okonedo v roli jeho manželky. Nepříjemná pravda, která ukázala pravé charaktery a projevila pravé emoce. Doufám, že ten jeden chlapík skončil na doživotí ve vězení. A doufám, že se jednou lidstvo ze všeho tohoto svinstva poučí. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Film je to tak za 4*, ale přesto chci a musím dát 5*!!! Netečnost mocností, tak jak zde byla popsána byla alarmující... A jak píše Golfista s jehož komentářem se ztotožňuji... více slov netřeba, třeba je se na ten film podívat....P.S. Jedna rada... nezapomenout po shlédnutí filmu vrátit spadlou čelist na původní místo... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeste nez sem film videl, tak me napadlo srovnani s Schindlerovo seznamem, filmy si jsou v par detailech skutecne podobny, ale jinak jde o neco uplne jinyho. Ale nutno rict, ze i zde se jedna o perfektni drama. O vecech, o kterych film vypravi, nic moc nevim, ale tyhle zalezitosti mezi Hutu a Tutsii jsem uz nekde videl, uz nevim presne kde, mozna Krvavej diamant. Film, ackoliv vypravi fakt o dost zasadnich vecech a uz samotne tema filmu je dost silne, tak hlavni zasluhu na celkovem dojmu ma Don Cheadle. Na jednu stranu krapet vlezdoprdelka, slusnak a dobrak, ale kdyz mu jde o rodinu, tak umi bejt vostrej. Proste jeho vykon a samotna jeho postava je hlavni duvod, proc dat 5*. Jinak film ty dve hodiny dokonale zaujme a nektery sceny jsou fakt sila. K tomu tu mame slusnyho Phoenixe a Nolteho, kterej sice vypada jak stoletej alkoholik, ale hraje slusne. Jednoznacne 5*. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (26)

  • OSN až v roce 1997 potvrdila, že byla předem upozorněna na chystaný masakr. Kofi Annan, v roce 1994 zastávající funkci náměstka generálního tajemníka OSN pro mírové operace přiznal, že OSN mohla genocidě zabránit. Annan, v roce 1997 zvolený jako sedmý generální tajemník OSN rovněž uvedl, že cítí za genocidu odpovědnost. Selhání přiznal i bývalý prezident Spojených států Bill Clinton. (Duoscop)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama