Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (851)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Za 3 měsíce milión mrtvých a to úplně zbytečně!! Taková je bilance genocidy kmenu Tutsii ve Rwandě v roce 1994. Přímo v centru dění se Paul Rusesabagina, manažer hotelu pro smenátku, rozhodl otevřít brány a během konfliktu ubytoval a zachránil téměř 1300 lidí!!!! Depresivní, krutý a neuvěřitelně emociální film, který zanechá na dlouhou dobu pocit, jaký to vlastně máme lehký život. Don Cheadle předvedl hodně nadprůměrný výkon, stejně jako jeho filmová manželka Sophie Okonedo. Za zmínku stojí i vedlejší role Nicka Nolteho a Joaquina Phoenixe. Terry George zvádl svůj první významný film na výbornou. Jenom nechápu komentáře některých uživatelů, protože naspat, že je to nezajímavé, scénář nemá čím zaujmout a že jsem u toho málem usnul, mi příde trochu z cesty........ ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kdyby to šlo, dal bych i šest *. Anebo milion. Za každou oběť jednu. Dokoukal jsem to před minutou a ještě mám mokré oči. Nejděsivější na celém filmu je to, že TOHLE se skutečně stalo. A skoro nikdo v "civilizovaném" světě nehnul ani prstem, aby to změnil. Kde jsme to sakra všichni v tu dobu byli? Co jsme to tehdy řešili za "důležité" věci??? To mi už asi nikdo neodpoví... ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočené, téměř dokumentární drama o největším masakru několika posledních desetiletí.Člověk se diví, jak se mohlo něco takového stát v civilizovaném světě konce 20. století za lhostejného přihlížení zbytku světa. Film je velice působivý a nechává za sebou i Schindlerův seznam, ke kterému je (neprávem, jde o úplně něco jiného) často přirovnáván. Štvavá "hlášení rwandského rozhlasu" by za jiných okolností byla docela legrační, kdybyste si neuvědomovali, že nejspíše skutečně takto vypadala. Herecké obsazení vesměs neznámé, což je jen dobře, protože se tím umocňuje pocit autenticity. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Výborné válečné drama, které navíc může těžit z faktu, že bylo natočeno podle skutečné události a také z toho, že se to všechno odehrálo vlastně nedávno, v roce 1994. Příběh je poutavý, poukazuje na nezájem "vyspělé" společnosti o trápení jiných lidí, obsahuje určitou dávku autentičnosti, dále je tu dobrá hudba a skvělý výkon hlavního představitele Dona Cheadleho. Jenže...připadám si trochu trapně, zemřelo tu cca 800 tisíc lidí, ale prostě jsem čekal, že ve mně film vyvolá větší emoce a bude vyjeven trochu víc naturalisticky. Hodnotím solidními 4* a určitě doporučuju. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

.... „Neměj strach“ tak tahle uklidňující slova jsou vyřčena někde na začátku ..... téhle hrůzy. A potom už je jenom ten STRACH! Strach obyčejných lidí. Strach stojící proti revolučnímu nadšení, strach proti fanatismu, proti lhostejnosti světa, proti vraždění, rabování, nenávisti. Strach a beznaděj.. a člověk, který dokázal zachovat zdání normálnosti v šíleném světě pro víc než tisícovku lidí. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (26)

  • Scenárista Keir Pearson během psaní předlohy filmu zavolal na rwandskou ambasádu v USA. Žena, která zvedla telefon, byla skutečná přeživší z hotelu Milles Collines. (Zdroj: ČSFD)
  • Časť zisku z filmu putovala pre Rwandský fond pre tých, ktorí prežili. (Duky69)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama