Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (849)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,BUĎTE BDĚLÍ, SLEDUJTE SVÝ SOUSEDY“....... /// Ve Rwandském Kigali sílí napětí. Mírová dohoda, mise UNAMIR... to všechno znáte z dokumentů. Tenhle film neřeší plukovníka Dellaireho, dobrodružné duše si taktéž neužijou mnoho sekání mačetou (trochu samozřejmě ano, ale...). O krutosti, násilí, nenávisti a šílenství se hodně mluví, a jen občas je třeba ,,mě“ přesvědčit. Tahle rekonstrukce událostí (včetně onoho rozhovoru, jestli už to je či není genocida) je zaměřená na statečnost a sílu jednotlivce. Příběh o dobrém člověku, Paulovi Rusesabagina, ve kterém s přibývajícím časem neustále přituhuje a je silnej právě ve svý lidskosti. Myslíte, že se to nemůže vrátit? No a co, ať se ten bezcennej póvl.... mámo podej mi další řízek.... ,,...ABY POSLALI POMOC, TAK V NICH MUSÍME PROBUDIT STUD“. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se do hotelu ,,des Mille Collines“. 2.) Sousedi na mě řvali, že mám pokácet vysoký stromy. 3.) Zjistím, že hopsání autem po Rwandský silnici není důvodem ke zpěvu do rytmu. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ *** ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Velmi věrohodným způsobem zobrazená genocida mezi dvěma Rwandskými kmeny, Hutu a Tutsi, kteří se vlastně bez jakéhokoliv logického důvodu nesnášejí. Při drsných scénách po vyvraždění tuhne krev v žilách a nezbývá než se vcítit do situace hutu Paula a jeho tutské ženy Tatiany, jimž jejich "smíšené" manželství a hrůzy kolem způsobí obrovské utrpení. Víc než na občanskou válku ale film upozorňuje spíš na fakt, že celému "civilizovanému" západnímu světu bylo v podstatě fuk, co se tehdy ve Rwandě dělo, mírové jednotky OSN se svými 300 vyslanci bez pravomoci střílet nemohli v podstatě nic dělat a zbytek světa se při prvních známkách násilí stáhl ze země. Novináři si myslí, že "perfektní" záběry masakru západí svět vyburcují k akci, jenže pravdu měl plukovník OSN, jehož slova o tom, že pro ně nejsou ani negři, jen afričani, tak kdo by se snažil je zachránit, to vystihla naprosto přesně. Smutné. Film všechny tyto události zobrazil velmi věrohodně, přestože vlastně nikde explicitně neukázal přímo vyvražďování, některé záběry a událost jsou snad ještě horší. Don Cheadle a Sophie Okonedo navíc excelují ve svých rolích, také díky nim je všechno tak uvěřitelné a nutí vás prožívat veškeré události, strach, beznaděj, ale i lásku spolu s nimi. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Výborné válečné drama, které navíc může těžit z faktu, že bylo natočeno podle skutečné události a také z toho, že se to všechno odehrálo vlastně nedávno, v roce 1994. Příběh je poutavý, poukazuje na nezájem "vyspělé" společnosti o trápení jiných lidí, obsahuje určitou dávku autentičnosti, dále je tu dobrá hudba a skvělý výkon hlavního představitele Dona Cheadleho. Jenže...připadám si trochu trapně, zemřelo tu cca 800 tisíc lidí, ale prostě jsem čekal, že ve mně film vyvolá větší emoce a bude vyjeven trochu víc naturalisticky. Hodnotím solidními 4* a určitě doporučuju. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, co ukazuje, jak málo někde znamená lidský život - vůbec nic. Nic... Zvěrstva, o kterých se u nás moc neví a moc nemluví, která se zdají tak vzdálená... Přesně, jako to říká postava J. Phoenixe. "Lidi si možná řeknou: To je hrůza. A budou pokračovat ve večeři." To mi na tom všem přišlo nejhorší. Don Cheadle podává neuvěřitelně dobrý výkon, toho Oscara za to dostat měl, stejně jako všechny další postavy. Ačkoliv to není až tak explicitní, jako jsme už zvyklí, je to neskutečně syrové a děsivé a dojemné. 100%. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

I když jsem jen nepatrným článkem CSFD-rodiny, pokusím se uvést pět nešvarů téhle makabrózní podívané. 1, Film nechtěně připomíná geniální Dogville, a to kulisovým vzezřením. V Dogville to byl záměr, zde to záměr nebyl. Plká se tu o sto šest, ale samotný konflikt rámují papundeklové záběry, které mají blíže k prázdninové pohlednici z Rwandy než k dokumentaristickému obrazu neprodyšného afrického pekla. 2, Veškerý ideje jsou zde zúženy na rodinu hoteliéra. Trochu přehnaný minimalismus, uvážíme-li, že ve Rwandě zařvalo přes milion lidí. 3, Rebelové vyměňují zajatce za chlast a peníze, nejsou ani fanatičtí, ani chladnokrevně intrikářští, klauni to jsou. Filmaři nám zjevně zlenivěli. Místo řádného komparsu naverbovali pár maníků z basketbalového kurtu. 4, Tohle všechno přizdobuje herecká šaškovitost - dvě nominace na Oscara budiž mystériem - a šumařská režie. 5, Takhle to v 90. letech ve Rwandě skutečně neprobíhalo. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (26)

  • Společnost politických filmů udělila Hotelu Rwanda své ocenění v kategorii Lidských práv. (imro)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama