Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (851)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $17,5miliónovTržby USA $23,530,892Tržby Celosvetovo $33,882,243║ Tak krutý pohľad do života ľudstva a v takom detailnom prevedení sa moc často nevidí, niečo my tam trošku chýba aby som mohol dať plné hodnotenie, možno my vadí to prílišné tlačenie na city ... ale v každom prípade je to niečo tak silné vo svojej podstate! ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Syrové, autentické, chvílemi až dokumentárně působící a hlavně skutečně výtečné drama o genocidě ve Rwandě. Uplně čisté čtyři hvězdičky to nejsou, nějakých 78%, ale i tak můžu tento snímek vřele doporučit. A nesmím opomenout Cheadlea, neboť ten roste film od filmu a ta Golfistova Oscarová připomínka je docela přesná. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Mimořádný film, u kterého se nejde nedivit, nevztekat, neplakat. V kontrastu s tím, co se odvíjí před očima, by měl každý přehodnotit svůj "trpký" osud, na který si stěžuje. Velmi si na tomhle filmu cením toho, že nebyly ve snaze tlačit na pilu a divákovo srdce, použity hektolitry krve a detaily zabíjení. Méně je více a tak prostá a jednoduchá faktická forma zafungovala vstříc emocím víc než pasení se na masových popravách. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočené, téměř dokumentární drama o největším masakru několika posledních desetiletí.Člověk se diví, jak se mohlo něco takového stát v civilizovaném světě konce 20. století za lhostejného přihlížení zbytku světa. Film je velice působivý a nechává za sebou i Schindlerův seznam, ke kterému je (neprávem, jde o úplně něco jiného) často přirovnáván. Štvavá "hlášení rwandského rozhlasu" by za jiných okolností byla docela legrační, kdybyste si neuvědomovali, že nejspíše skutečně takto vypadala. Herecké obsazení vesměs neznámé, což je jen dobře, protože se tím umocňuje pocit autenticity. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,BUĎTE BDĚLÍ, SLEDUJTE SVÝ SOUSEDY“....... /// Ve Rwandském Kigali sílí napětí. Mírová dohoda, mise UNAMIR... to všechno znáte z dokumentů. Tenhle film neřeší plukovníka Dellaireho, dobrodružné duše si taktéž neužijou mnoho sekání mačetou (trochu samozřejmě ano, ale...). O krutosti, násilí, nenávisti a šílenství se hodně mluví, a jen občas je třeba ,,mě“ přesvědčit. Tahle rekonstrukce událostí (včetně onoho rozhovoru, jestli už to je či není genocida) je zaměřená na statečnost a sílu jednotlivce. Příběh o dobrém člověku, Paulovi Rusesabagina, ve kterém s přibývajícím časem neustále přituhuje a je silnej právě ve svý lidskosti. Myslíte, že se to nemůže vrátit? No a co, ať se ten bezcennej póvl.... mámo podej mi další řízek.... ,,...ABY POSLALI POMOC, TAK V NICH MUSÍME PROBUDIT STUD“. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se do hotelu ,,des Mille Collines“. 2.) Sousedi na mě řvali, že mám pokácet vysoký stromy. 3.) Zjistím, že hopsání autem po Rwandský silnici není důvodem ke zpěvu do rytmu. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ *** ()

Galerie (61)

Zajímavosti (26)

  • Režisér Terry George měl vyhlédnutého Dona Cheadla na hlavní roli již při psaní scénáře. Během produkce mu do obsazení začalo mluvit studio, dožadující se herce s větším komerčním potenciálem. Proto byli zvažováni Denzel Washington, Will Smith či Wesley Snipes. Když se produkce od velkého studia osamostatnila, získala nezávislost a režisér sám sehnal peníze, obsadil si hlavní roli podle svého. (imro)
  • Herec Don Cheadle vzpomínal na dojem, jaký v něm vyvolal skutečný Paul Rusesabagina: "Nejdřív se vám zdá, že je takový odtažitý a seriózní, ale to je jen tím, že je vždycky pečlivě upravený, v saku a kravatě, a působí dojmem, že pečlivě váží každé slovo, jenže za chvíli vám dojde, že je to tím, že si to sám musí překládat. Když ho slyšíte mluvit rodným jazykem nebo francouzsky, je to jako smršť, protože je v pohodě a nemusí o tom přemýšlet. Jdete s ním na večeři, a vidíte, s jakou chutí jí, pije a žertuje. Hrozně rád vypráví vtipy a baví se. Nečekal jsem, že bude takový. Čekal jsem, že třeba bude vážný a uzavřený v nějaké ulitě, ale on je naopak extrovert, který strašně miluje život. Dává to smysl, už proto, že má prostě radost, že přežil." (NIRO)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama