Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (851)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Hotel Rwanda je dokonalý lék na deprese. Pokud si říkáte, že hůř už nemůže být a rozhodnete se na tenhle film kouknout, bude to pro vás jako rána přímo mezi oči. Celý film vám bude z dění na plátně ješte mizerněji, skoro celý snímek probrečíte, ale pár minut po odchodu z kina vám dojde, jak ubohé jsou vaše problémy, pocity i myšlenky na sebevraždu. Vždyť ti lidé bojovali o holý život v těch nejšílenějších podmínkách. Jedna emocionálně vypjatá scéna střídá druhou a tvůrci ani na chvíli nezneužijí tématu, které přímo vybízí k sentimentalitě a přehnanému moralizovaní. Spolu se skvělými herci balancují na hraně, avšak nikdy tu pomyslnou hranici mezi syrovou zprávou o nejmasovější genocidě novodobých dějin a hraním na divákovy city nepřekročí. Strhující a zároveň nepříjemné dílo, které těžko nechá někoho chladným. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Keir Pearson, Terry George .. Co na tomhle díle kritizovat? Samozřejmě něco by se našlo, ale už ze samotné podstaty je to velice nevděčné. Režisér a spoluautor scénáře Terry George se chopil látky s obrovským citem pro autentičnost a vykreslil cestu Paula Rusesabagina, jeho rodiny a přátel za záchranou před armádou fanatiků dopouštějící se genocidy na vlastních lidech, jenž Belgičané v době kolonizace rozdělily dle mírného rozdílu ve vzhledu na dvě skupiny, které se v současnosti nenávidí. Co film skutečně táhne, vedle poutavého životního příběhu, je Don Cheadle. Jeho herecký výkon je parádní a zastiňuje všechny ostatní, byť většina hraje velice nadprůměrně. Velkým kladem je také příjemná délka snímku, jenž stačí na vykreslení všeho podstatného a díky svižnému sledu událostí se nemá divák šanci začít nudit, ba naopak, příběh s každou minutou nabírá na intenzitě a také citovém prožitku. ()

Reklama

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Ako to vyzerá keď sa veci začnú srať (poriadne) a všetci tí, ktorým ste celé tie roky liezli do prdele na Vás zabúdajú, odmietajú, majú zviazané ruky, alebo sa tak iba tvária. A k tomu navôkol genocída, peklo. Nič pre ľahké žalúdky, aj keď vo väčšej časti filmu ostáva pri náznakoch a žiadne sílené šokujúce orgie sa nekonajú, film a mňa dosť zapôsobil. Podporené naozaj vynikajúcou hudbou, je umná réžia Terryho Georgea vynikajúcim filmovým zážitkom. Film má u mňa ešte tajnú hviezdu za jednu naozaj silnú scénku. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kdyby to šlo, dal bych i šest *. Anebo milion. Za každou oběť jednu. Dokoukal jsem to před minutou a ještě mám mokré oči. Nejděsivější na celém filmu je to, že TOHLE se skutečně stalo. A skoro nikdo v "civilizovaném" světě nehnul ani prstem, aby to změnil. Kde jsme to sakra všichni v tu dobu byli? Co jsme to tehdy řešili za "důležité" věci??? To mi už asi nikdo neodpoví... ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Film se zabývá vyhrocenou situací ve Rwandě roku 1994, kdy na sebe střety mezi příslušníky Hutu a Tutsi vzaly podobu gigantických jatek. Výsledkem bylo 800 000 mrtvých lidí. Zářivým středobodem lidskosti se stal hotelový manager Paul Rusesabagina, který ukryl ve svém hotelu řadu vyděšených lidí. Čelíc ignoraci západního světa a nucen uplácet policii za poslední zbytky ochrany, kterou už záštita OSN neposkytuje, dokázal zachránit 1268 životů. Bezmála dvě hodiny dokáže Hotel Rwanda tlačit na divákovo podvědomí, aniž by si vybíral vrcholy a propady. Příběh je snímán energicky a naturalisticky, přestože krvavé a konfliktní scény nechává na pozadí. Nervy tečou. Smrt a ztráta blízkých visí ve vzduchu až do samého konce, situace se přelévá z jednoho emotivně strhujícího momentu do druhého ("Slib mi, že skočíš", Paulova rodina mířící v nákladním voze přímo do chřtánu Hutuů, těla na silnici, Paul hroutící se při pohledu na krev na svém oblečení...). Don Cheadle je v hlavní roli fantastický, dobré výkony podávají i všichni ostatní. Pokud mám vybrat jediný moment, který nejlépe prezentuje celý film a zanechává pocit nezapomenutelna, je jím jednoznačně scéna, kdy Paul přijímá dav uprchlíků do svého hotelu - zahraniční šťastlivci odjíždějí v autobusech, nebe brečí vodu a přímočarý útok na emoce umocňují dětské chorály písně Million Voices. To je chvíle, která jednoznačně převyšuje filmový rámec a ve své přízračnosti nechává všechno ostatní daleko za sebou... ()

Galerie (61)

Zajímavosti (26)

  • Podle odhadů bylo zabito asi 20 % obyvatel země a bezmála 70 % rwandských Tutsiů. Rychlost zabíjení byla omračující: podle vlády každý den zahynulo na 10 tisíc lidí, 400 za hodinu a sedm za minutu - podle francouzského historika Gérarda Pruniera to bylo pětkrát horší masakrování lidí než při nacistickém holokaustu. (Duoscop)
  • Ve skutečnosti Tatiana (Sophie Okonedo) nebyla na Paula Rusesabaginu naštvaná, protože ji s jejími dětmi nechal evakuovat ve voze a on zůstal v hotelu. Paul své rozhodnutí setrvat ve skutečnosti prodiskutoval večer před odjezdem s manželkou i dětmi; rodina jeho rozhodnutí akceptovala. (Dronte)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama