Reklama

Reklama

Hrdý Budžes

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

Husákovská normalizace očima Helenky Součkové, žákyně 2. třídy ZŠ v Ničíně... Když v roce 1998 poprvé vyšla útlá knížka Ireny Douskové s poněkud tajuplným názvem "Hrdý Budžes", málokdo tušil, jak velké popularity dosáhne. Příběhy Helenky Součkové, žákyně 2. třídy základní školy, trpící hloubavostí a nadváhou a potažmo i nastupující husákovskou normalizací, se odehrávají v tehdejší stranické baště – uranové Příbrami. Bylo proto logické, že právě příbramské divadlo uvedlo Helenčiny příběhy na divadelní scénu. A našlo si, jak se ukázalo, i geniální představitelku hlavní hrdinky. Bára Hrzánová byla za tuto roli v roce 2003 odměněna Cenou Thálie. Česká televize představení zaznamenala ještě v tomto roce a od té doby je s velkým diváckým ohlasem reprízováno dodnes. Základem inscenace je knížka spisovatelky Ireny Douskové, která popisuje – do jisté míry autobiograficky – zážitky osmileté Helenky s husákovskou normalizací. Bára Hrzánová se podle svých slov s postavou Helenky z herecké rodiny snadno ztotožnila. Protože jestliže Irena Dousková vyrůstala v divadle ovládaném příbramskými komunisty, pak malá Bára Hrzánová učinila tutéž zkušenost, ovšem v divadle v Českých Budějovicích. Pokud si chcete s nadhledem a humorem (a možná i s trochou nostalgie) zavzpomínat na dobu před více než třiceti lety, jsou k tomu Helenčiny příhody z počínající normalizace na uranovém maloměstě jako stvořené. (Česká televize)

(více)

Diskuze

aknel1967

aknel1967 (hodnocení, recenze)

Naprosto úžasné a Hrzánová skvělá. Tohle se dá vidět pořád dokola :-)  

Kuzzie

Kuzzie (hodnocení, recenze)

Já si celou dobu myslela, že ta druhá herečka ja Linda Rybová a ono ne..

LolaLola

LolaLola (hodnocení, recenze)

Nejlepší, nejlepší, nejlepší div. hra. Brečím vždy smíchy. Mrtvý partyzán nemá chybu.

Ria Kon

Ria Kon (hodnocení, recenze)

Víte někdo, jestli se dá někde na netu sehnat i divadelní záznam z toho pokračování (Oněgin je Rusák)?

Tef

Tef (hodnocení, recenze)

Bára Hrzánová září. Člověk se od srdce zasměje a pobaví. :)

b.GelF

b.GelF (hodnocení, recenze)

Skvělý výkon Barbory Hrzánové! Do detailu přesné vžití se do dětského světa a chování. Po celou dobu jsem chtěl sledovat celé dílo v divadle namísto u obrazovky - ale i tak výborný zážitek.

Nut

Nut (hodnocení, recenze)

Před nedávnem jsem byla na Hrdým Budžesovi v divadle. Byly tam všechny scény, jako na záznamu, ale byly tam i nějaké přidané. Nebyly podstatné ani nijak zvlášť vtipné, spíše na zamyšlení a oddych od neustálého smíchu. Těžko říct, jestli tyto scény měly i v době, kdy byl pořízen záznam, každopádně není nijak zásadní o ně přijít.

Teres

Teres (hodnocení, recenze)

Chtěla bych se zeptat, stopáž Hrdýho Budžese na DVD je 121min a v divadle hra trvá 165min. Je mi jasný že těch 10-20 min je přestávka, ale kam se poděl ten zbytek??

Margotka

Margotka (hodnocení, recenze)

Kdo neviděl Budžese, jako by nežil! Naprosto excelentní Bára Hrzánová, kterou btw. opravdu stojí za to vidět naživo! To má člověk už pomalu chuť si poslechnout Milušku Voborníkovou :-)) Hlášky z téhle hry (minimálně u nás doma) zdomácněly natolik, že je můžu s klidným srdcem postavit na stejnou úroveň, jako hlášky z Cimrmanových her!!! Tleskám a klaním se!

 (hodnocení, recenze)

... videla som tú hru už niekoľkokrát... ale! na kostele zvoní zvon.... no.. naozaj sa klaniam.. budžes, helenka a spolužiak secký sa stali ďalšími členmi našej rodiny...

 (hodnocení, recenze)

A potom sem zjistila že Hrdý Budžes je hrdý bud žes vytrval a to je jeste horsi naz kdyby byl komunista!

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Reklama

Reklama