Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantická pohádka vypráví o dávné lásce krále (J. Kanyza) k vládkyni Jezerní říše Memě (M. Vančurová). Ti dva se měli rádi, ale jejich cesty se rozešly, což Mema pociťuje jako zradu. Proto také před lidmi svou dceru Černovlásku (K. Špráchalová) varuje. Jenže jejich dávný cit znovu ožívá ve chvíli, kdy se Černovláska zamiluje do prostého chlapce (D. Prachař), přítele králova syna… (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý, i když nijak originální, námět, jemuž škodí dialogy, provedení a provázky mystického jezera, které jsou vidět ve vlnách, na rouchu královny Jezerní říše a bolestivě tahají za divákovy oči. Co nezabíjí zkratkovitost, tomu dává ránu do vazu (ať už z milosrdenství či neumětelstv) většina zúčastněného ansámblu. Černovláska je hodně pitomé jméno, zajímavé, že u Zlatovlásky mi to tak nikdy nepřipadalo. Otázkou je, jak by se holka jmenovala, kdyby po otci podědila jako vlastnost ne to, že vůbec měla vlasy, ale kdyby po něm měla třeba chlupaté nohy nebo hrudník. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

ČT včerejší odpoledne nasadila socialistické pohádkové TV filmy a já měl trochu dojem, že po téhle pohádce už přijde konečně Štěpánka s čertíkem Bertíkem... Nepřišla. Tahle pohádka byla zvláštní. Z pohledu dětí byl sám děj dost lomplikovaný a zmatený a scéna s jezerem zfušovaná. Respektive poplatná době a možnostem udělat na Kavčích horách v cimře jezero. Z hlediska dospěláka jsem v tom ale našel i zajímavé moderní prvky a ta jezerní hladina ze vzdouvajících se pláten tahaných a popouštěných provázky nebo zdvihací se sukně Marty Vančurové působily velmi originálně. Její přítomnost mně potěšila, tuhle herečku já můžu a navíc se zde mihla i mlaďounká a ještě štíhlounká Kamila Špráchalová v roli Černovlásky byť už tehdá s ďolíčky ve tvářích... Nebýt těch dvou, nebyl důvod na pohádku moc koukat. * ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Herdek, další pohádka,. u které bych přísahal, že už jsem ji hodnotil a komentoval - nemaže náhodou někdo na ČSFD sem tam z nudy komentáře? Tak ještě jednou - Kanyza dost unavený, celé vyznění ve stylu Cimrmanů (SPOILER! to není tvoje snoubenka, to je tvoje sestra), některé scény chybějí (třeba útěk černovlásky v závěru) a Kamče Špráchalové černé vlasy prostě nesluší, líbí se mi víc ve svých vlastních špinavě blond. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Půl hodina vyměřeného času je na tuto pohádku až až. Pokud by byla delší, všechno by se bohužel rozmělnilo v jednu velkou nudu. Příběh je to docela zajímavý, ale bohužel jako přes kopírák. Podobný námět už jsem viděla několikrát. Jediní herci, kteří něco pořádně hráli, byli Jan Kanyza a Marta Vančurová. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Minimalistická studiová pohádka s nejlacinějšími efekty, která si nezadá s dramaturgií jako od Cimrmanů z filmu Jára Cimrman ležící, spící. To může fungovat jen u tohoto génia, jinak to působí jak z nějaké telenovely. "To nemůže být jeho žena, je to jeho sestra." :D Navíc i na ploše necelé půlhodiny je to chaotické až až. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Kamila Špráchalová, Daniel Rous, Jan Kanyza... Ne, to není protentokrát squadra výrazných hlasů v dabingovém studiu, nýbrž docela příjemné herecké obsazení krátké svižné pohádky. Příběh už je ovšem, taaak čitelný - nicméně na pohádku ucházející. Ale ta výprava :-(. Když vím, že půl pohádky se točí kolem jezera a oni vymyslí takovou hrůzu na špagátech... Škoda, hodnocení mohlo být ještě kapánek víš. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Jediné, co je v pohádce hezké, je Kamila Špráchalová, jediné, co mě potěšilo, byla půlhodinka trvání. Nepochopil jsem provázky a čmoud v obřích číších. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Zcela šíleně studiová pohádka s hroznými triky a naprosto komplikovaně jednoduchým dějem. Král Kanyza má syna Marcela, který vyrůstal bez své matky. Proto mu král přivedl jako kamaráda sirotka Marka. V dospělosti však Marcel zažárlí na Markovu novou dívku - dceru královny Jezerní říše Memy - Černovlásku. A tak Marka uvrhne do vězení a chce si vzít Černovlásku. Mema ho však uvězní v moři a chce ho změnit v rybu. A tak se Černovláska musí výměnou za Marcela vrátit do moře a Marek musí zůstat sám. Jenže láska je mocná čarodějka a i přísná královna moří podlehne onomu lidskému citu. A tak tato zmatená a místy nechtěně svou trapností vtipná pohádka končí a i při svých 27 minutách je příliš dlouhou na to, než aby si ji divák chtivý pohádky užil. Hudební režie: Václav Fiala ()

marrjaana 

všechny recenze uživatele

Jako upřímě, námět nebyl špatné, jen to zpracování hodně pokulhává. rozhodně by neuškodilo zapracovat na kulisách i na scénáři, kterému by ani potom neuškodilo pár minut navíc. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Typická česká televizní pohádka z konce 80. let na nedělní odpoledne po obědě. Levné triky ala voda přes obrazovku či mlha, aby to vypadalo, jakože se děje něco kouzelného. Ještě horší než ty triky jsou samotné interiéry, které vypadají jak v nějakém okresním divadle. [185. hodnocení, 12. komentář, 44%] ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Kamila Špráchalová je rozhodně schopnější dabérka než herečka. Daniel Rous je zoufale toporný, David Prachař mě jako obvykle výrazně neoslovil, takže jedna hvězdička za Kanyzu a druhá za Vančurovou. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

A máme tady aspiranta na nejhorší TV pohádku. Tvůrci si nedali moc práce s kulisami, které v podstatě zavěsili někam ke stropu a hned měli jezero a vodu. Ani ty šňůrky nezakryli. Za rohem se pak udělal malý plácek jako královský zámek. A pohádka měla hotovo. Kostýmy také stály za to. A šermířský souboj? O tom snad ani netřeba hovořiti. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Pro malé děti dostačující, pro nás větší (děti i dospělé :-) ) je však příliš slabý scénář i zpracování. ()

Mitch645 

všechny recenze uživatele

Můžete si říkat, že je to příliš krátké, že to má úděsnou výpravu o hereckých výkonech nemluvě, ale pro mě je to naprostá televizní romantická klasika, na které jsem vyrůstal. Nepopírám, že jsem trochu zatížený nostalgií, ale jako milovníku romantických příběhů bych si k tomu vždycky dokázal cestu najít, i kdybych to viděl poprvé. Je ale možné, že by mé hodnocení bylo o hvězdu nižší. ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

V roce 1988 to byla “studiovka” pojata scénograficky velmi svérazně,  projekční jezero, seversky působící zámek nebo hrad s hrázděním, kouřící víno nebo teda asi svařák. Velmi půvabná Kamila se mi vždy líbila její ďolíčky ve tváři mi připadali vždy princeznovské, na můj vkus ji páni řežiséři málo obsazovali ( viz jen dvorní dáma v Hora jménem Anglická). Pohádka má stopáž aby se vešla do nedělního Studia Kamarád. Děj je o přátelství a zradě, dobro vítězí.Pohádku povyšují herci: Kanyza, Vančurová, Prachař i krásná Kamila včetně dvorní ´ Kamélie”, hvězda navíc za gotickou hudbu. ()

Reklama

Reklama